Fioletowa wersja francuskiej whisky Bellevoye buduje swój charakter, finiszując w beczkach po francuskiej brandy. Wcześniej whisky dojrzewa w trzech najlepszych destylarniach z różnych regionów kraju i spędza od trzech do ośmiu lat w dębowych beczkach. Finalnie dramy zostają połączone i zabutelkowane z mocą 43% alkoholu w butelce przypominającej elegancką karafkę. Na palecie soczyste jabłka, winogrona i migdały.
Bellevoye to osobisty projekt Jeana Moueixa i Alexandra Sirecha. To pierwsza francuska whisky, łącząca dramy z trzech różnych destylarni we Francji, nazywana przez producentów „triple malt”. Wcielając w życie pomysł Alexandre Sirecha, który w latach 90-tych pracował w Szkocji dla znanej marki whisky, rozpoczęli tworzenie francuskiej whisky. W tym celu przeprowadzili skrupulatny proces badawczy i skosztowali wszystkich whisky z Francji i wielu innych z całego świata. Z tych badań wyłoniła się tożsamość whisky, której szukali, a która nie istniała: whisky elegancka, subtelna, bez torfu (z wyjątkiem Bellevoye Noir), gładka i zrównoważona.
Francuska whisky Bellevoye powstała z marzenia stworzenia czegoś wyjątkowego. Każdy etap jej produkcji przeprowadzany jest z rygorem i pasją, począwszy od selekcji zbóż po ich prezentację w butelce w bardzo francuskim stylu, poprzez selekcję drożdży, wody, leżakowanie czy finalne mieszanie wybranych whisky. Whisky Bellevoye pochodzą z trzech najlepszych destylarni we Francji, zlokalizowanych odpowiednio na północy, Alzacji i Cognac, gdzie spędzają od trzech do ośmiu lat w dębowych beczkach, zanim zostaną zmieszane. Po przygotowaniu mieszanki przez zespół Bellevoye Prune whisky dojrzewa w beczkach po brandy Veille Prune w regionie Cognac.
Bellevoye Prune pod szatą barwy soczystej pomarańczy ukrywa słodki aromat pełen owoców, czekoladowe smaki i finisz z nutą dębowej goryczki.
Barwa: soczysta pomarańcza;
Aromat: słodki, wiśnie w czekoladzie, pieprz, owoce, morele i miód;
Smak: dąb, śliwki, cytrusy i czekolada;
Finisz: przyprawy korzenne i gorzki dąb;
Rekomendujemy cieszyć się tym dramem po uprzednim przygotowaniu odpowiedniego szkła. Najlepiej sprawdzi się specjalny kieliszek, zaprojektowany do degustacji whisky słodowej, wyróżniąjacy się kształtem tulipana. Z powodzeniem zastąpi go jednak kieliszek do sherry. Taka forma szkła pozwala bliżej zapoznać się z aromatami whisky. Przed degustacją dobrze dodać do alkoholu parę kropli niegazowanej wody, która wzmocni wrażenia sensoryczne. Zrezygnujemy z lodu – zbytnio rozcieńczona i zimna whisky traci smak.
Połączenie whisky z trzech francuskich destylarni z różnych regionów kraju, finiszujące w beczkach po brandy, zostało ubrane w fioletowy kolor. Fioletowa jest etykieta na froncie, jak i obszerne pudełko skrywające butelkę w kształcie karafki o długiej szyjce. Żywa barwa wydania zwraca uwagę, a złote napisy świetnie komponują się z fioletem.
Finisz w beczkach po brandy nadał temu wydaniu oryginalnego charakteru. Single malt pełen nut owoców w czekoladzie i miodu z pewnością zadowoli wielbicieli nieco słodszych dramów. To świetna opcja na prezent dla fana nowości, niekoniecznie tych szkockich. Bellevoye jest marką, na którą doświadczeni smakosze z pewnością zwrócą uwagę.