21-letni Macnair's Lum Reek to kompozycja torfowych single maltów z nieujawnionych destylarni regionów Speyside i Islay oraz whisky z destylarni GlebAllachie. Wyrafinowany blended malt o bursztynowym kolorze został stworzony przez Billego Walkera. Ekspresja dojrzewała w różnych beczkach – po sherry, w beczkach z dziewiczego dębu amerykańskiego i w beczkach po winie czerwonym. Różnorodność procesu maturacji i zestawienie różnorodnych słodów stworzyły whisky o akcentach kremowej krówki, gorzkiej czekolady, drewna cedrowego i oczywiście wyspiarskiego dymu i popiołu z ogniska.
Firma Harvey MacNair & Company Limited została założona w 1857 roku, a marka MacNair's została zakupiona przez The GlenAllachie Distillers od Pernod Ricard w październiku 2017 roku. Sztandarowym produktem tej mieszarki była MacNair's Special Reserve Blended Scotch Whisky. Intencją GlenAllachie była rewitalizacja marki i przywrócenie jej należnego miejsca wśród mieszanych whisky premium. W ten sposób odradził się blended malt firmy MacNair.
21-letnia mieszanka blendów to niezwykle różnorodna propozycja. Ekspresja łączy w sobie style z różnych kierunków: regionu Speyside, znanego z delikatnych i owocowych smaków oraz regionu Islay, który spopularyzował nieco bardziej surowe i dymne whisky. Do tego kompletu dochodzi jeszcze konkretna whisky z destylarni GlenAllachie. Założona w 1967 roku GlenAllachie jest jedną z młodszych destylarni w Szkocji. Za charakter finałowej ekspresji odpowiadają również procesy produkcji. Dojrzewanie whisky to niemała sprawa. 21-letni trunek spędził dekadę i dodatkowy rok w beczkach różnego rodzaju – od beczek z dębu, po beczki po winie, aż po beczki po sherry Oloroso.
21-letni blended malt MacNair's Lum Reek oprócz klasycznych dla Islay torfowych akcentów, oferuje nuty czekolady, krówek i przypraw.
Barwa: naturalny bursztyn;
Aromat: bogaty w torf i dym, ciemna czekolada i kremowa krówka;
Smak: nuty starej skóry i tytoniu, kakao, trochę owoców i przyprawy;
Finisz: miodowy, wytrawny i torfowy;
Mimo, że w tym wydaniu dominują surowe akcenty dymu, torfu, skóry i popiołu to głębiej kryje się nieco więcej smaków i aromatów. Aby z powodzeniem sięgnąć zmysłami po dodatkowe wrażenia sensoryczne, powinniśmy dodać do trunku odrobinę wody niegazowanej o pokojowej temperaturze. Dwie lub trzy krople będą wystarczające i zdecydowanie odmienią profil 21-latka.
Poprzednia edycja 21-latka charakteryzowała się wizerunkiem założyciela marki, umieszczonym na froncie. Dzisiaj marka prezentuje nieco unowocześniony design butelki, chociaż niemniej bogaty i ozdobny. Na etykiecie dominują złote, bordowe i czarne kolory, a w tle dojrzymy bogatą grafikę. Nieco kanciasta butelka czeka na Was w obszernej tubie.
Kolekcja Macanir's Lum Reek prezentuje 21-letnią ekspresja o jeszcze większej, torfowej mocy, która powali zmysły na kolana. Kompozycja oferuje jednak nieco delikatnej równowagi w formie niuansów prosto z destylarni GlenAllachie i innych, tajemniczych gorzelni regionu Speyside. To nie jest pozycja dla początkujących, ale wielbiciele surowych blended maltów będą w siódmym niebie już po pierwszym łyku.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended Malt |
Marka | MACNAIRS |
Wiek | 21Y |
Zawartość alkoholu | 48 |
Pojemność | 0.7L |