Soczysta, bursztynowa mieszanka maltów, zabutelkowana z mocą 46% alkoholu w kanciastej butelce z bezbarwnego szkła, to propozycja szkockiej marki Macanir's. 12-letnie słody wykorzystane do złożenia ekspresji pochodzą z różnych lokalizacji: te bardziej torfowe z Islay i regionu Speyside, a te pozbawione dymnych elementów z destylarni GlenAllachie. W procesie maturacji zostały wykorzystane dębowe beczki po bourbonie, czerwonym winie i sherry Pedro Ximenez. Złocisty blend oferuje akcenty słodkiego torfu z karmelem i bitą śmietaną, nuty torfu i elementy słodkich przypraw.
Macnair's Lum Reek Peat w wieku 12 lat łączy w sobie charakter paru lokalizacji szkockiej produkcji whisky. Jak przystało na Islay, zapewniła mieszance dymne, torfowe smaki z nutami palonego ogniska i tytoniu. Słody ze Speyside przyniosły ze sobą nieco więcej delikatności i finezyjnej słodyczy. Producent nie zdradza, z jakich konkretnie gorzelni pochodzą single malty wykorzystana w bursztynowej mieszance. Wiadomo o jednej – destylarni GlenAllachie. Założona w 1967 roku GlenAllachie jest jedną z młodszych destylarni w Szkocji. Chociaż nastąpił wzrost ilości wypuszczanych single maltów, zakład pozostaje destylarnią zorientowaną na produkcję whisky do mieszanek.
O charakterze tej wyjątkowej whisky świadczy nie tylko pochodzenie wykorzystanych do jej skomponowania słodów, ale również zestawienie beczek dobranych do procesu dojrzewania. Whisky na mieszankę dojrzewały w dębowych beczkach po bourbonie, które nadały dramowi dębowej słodyczy i kremowych elementów. Inne słody spędziły odpowiednią ilość czasu w beczkach po czerwonym winie i sherry Pedro Ximenez, które z kolei zapewniły whisky owocowych nut i niuansów przypraw.
12-letni Macnair's Lum Reek Peat oczaruje smakoszy szkockich mieszanek akcentami torfu prosto z Islay, delikatnymi nutami soczystych jagód i falami intrygującego wrzosu.
Barwa: ciepły bursztyn z refleksami;
Aromat: obfitujący w bogaty dym torfowy, daktyle, rodzynki i wrzos;
Smak: emanuje słodyczą czerwonych jagód, pełen soczystych nut wiśni, ciemnego toffi i delikatnych przypraw;
Finisz: lekko torfowy, ale też owocowy i pełen przypraw;
Jak prawidłowo degustować blended malt whisky? Podobnie, jak single malt whisky. Czyli bez dodatków, ze specjalistycznego kieliszka przeznaczonego do degustacji lub kieliszka do wina białego. Można dodać do whisky dwie krople niegazowanej wody o pokojowej temperaturze, która znacznie rozbuduje wachlarz smakowy i aromatyczny 12-latka Mancair's.
Kanciasta butelka z gładkiego, przezroczystego szkła została ozdobiona bogato zdobioną etykietą w kolorze beżowym. Widzimy na niej bordowe elementy oraz złociste napisy. Mieniące się królewską barwą są również graficzne dodatki w tle. Butelka o ciekawym kształcie i szyjce średniej długości czeka na rozpieczętowanie w obszernej, beżowo-złotej tubie.
12-latek Macnair's Lum Reek Peat to propozycja dla lubiących ciekawe wydania. Bursztynowa whisky łączy w sobie najlepsze single malty, tworząc iście królewski blended malt. W butelce znajdziemy elementy z Islay i Speyside. To po prostu niezwykle różnorodna propozycja o ciekawym profilu do powolnej degustacji.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended Malt |
Marka | MACNAIRS |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 89 |