Dlaczego warto kupić whisky Masahiro 12 years old Oloroso Sherry?
- Masahiro to jedna z najstarszych i najważniejszych destylarni na Okinawie, założona w 1883 roku przez rodzinną linię mistrzów Awamori – tradycyjnego japońskiego trunku.
- Edycja pojawiła się jako ekskluzywna odpowiedź Japonii na klasyczne szkockie maturacje typu sherry bomb.
- Bardzo bogata, deserowa whisky – dominują suszone owoce, rodzynki, figi, prażone orzechy i gorzka czekolada. Finisz jest długi, lekko wytrawny, z charakterystycznym wpływem sherry i orientalnych przypraw.
- Dojrzewa w beczkach po sherry Oloroso, co nadaje jej ciemny, owocowy charakter.
- Nietorfowa. Niebarwiona, niefiltrowana na zimno, butelkowana w mocy 43%.
- Dla doświadczonych koneserów japońskiej whisky, kolekcjonerów oraz miłośników sherry bomb.
- Doskonała na specjalne okazje – wyłącznie do picia soute.
- Zdobywa coraz więcej uznania w Azji, pojawiała się w zestawieniach World Whisky Awards. Cieszy się dużym zainteresowaniem ekspertów.
- Okinawa to region o zupełnie innym klimacie niż reszta Japonii – tropikalne warunki dojrzewania whisky wpływają na intensywność aromatów.
Masahiro 12-letnia to jedna z najbardziej wyczekiwanych whisky z Okinawy – dojrzewająca przez pełną dekadę w klimacie subtropikalnym, a następnie finiszowana w beczkach po hiszpańskim sherry Oloroso. To whisky, która pokazuje, że Japonia ma do zaoferowania coś znacznie więcej niż tylko klasykę z Yamazaki czy Nikki.
Destylarnia Masahiro to prawdziwa legenda Okinawy – działa od 1883 roku i przez dziesięciolecia znana była przede wszystkim z produkcji awamori. Dopiero niedawno weszła w świat whisky, ale zrobiła to z ogromnym rozmachem i szacunkiem do lokalnych tradycji. Masahiro 12-letnia to flagowa edycja, która pokazuje dojrzałość tej destylarni jako producenta whisky klasy premium.
Tutejszy klimat – gorący i wilgotny – sprawia, że dojrzewanie whisky przebiega znacznie szybciej niż w Szkocji. Destylaty z Masahiro leżakują w beczkach z amerykańskiego dębu, a następnie trafiają na długi finisz do beczek po sherry To właśnie ten ostatni etap wnosi nuty orzechów, suszonych owoców i aksamitnej słodyczy.
To whisky pełna soczystego jabłka i ciemnej czekolady.
Barwa: złoto;
Aromat: figi, daktyle, czerwone jabłka i ciemna czekolada;
Smak: skóra, orzech włoski, odrobina dymu, słodyczą sherry;
Finisz: długi, aksamitny i złożony – rozgrzewający, ale nie agresywny.
12-letnia edycja Masahiro to whisky, którą warto pić bez pośpiechu. Najlepiej sprawdzi się w klasycznym kieliszku degustacyjnym – dobrze otwiera się po kilku minutach od nalania. Można dodać kilka kropli wody, które jeszcze lepiej uwypuklą ciemniejsze tony sherry. To świetna whisky na chłodniejsze wieczory, przy dobrej książce lub w gronie równie wymagających smakoszy.
Prosta, elegancka butelka z gładkiego szkła, została ozdobiona etykietą w niebieskich barwach. Grafika na etykiecie prezentuje taflę wody - to samo ma miejsce na opakowaniu. Nie zabrakło japońskich znaków i złocistych zdobień. Całość prezentuje się stylowo - z pewnością nie można zaperzyć, że jest to japońska produkcja!
To whisky dla koneserów i fanów beczek po sherry. Sprawdzi się jako luksusowy prezent, ale też jako butelka na specjalne okazje – szczególnie dla tych, którzy chcą poznać inną twarz japońskiej whisky, bardziej dojrzałą, bogatą i nieoczywistą.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | MASAHIRO |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |