Nobushi to japońska whisky z portfolio Kiyokawa Company Ltd. Dystrybucją trunków zajmuje się spółka Fraternity Spirits. Kiyokawa powstała w 1958 roku. Sama formuła prezentowanego trunku pozostaje tajemnicą, ale wiadomo, że komponenty pochodzą z gorzelni, których siedziby znajdują się w prefekturach Miyagi i Nagano. Ekspresje starzone są w beczkach z amerykańskiego dębu – zawartość whisky grain sięga 80%, a maltom przypada pozostałe 20%. Długość maturacji wynosi od 3 do 4 lat. Nazwa whisky „Nobushi” odnosi się do zakonu elitarnych wojowników, którzy wywodzą się od samurajów.
Złożona, pełna i bogata ekspresja, która urzeka przepięknym kolorem i zapadającym w pamięć aromatem wypełnionym karmelem, wanilią i plastrami miodu. Owocowy smak wieńczy średnio długi finisz.
Barwa: złota.
Aromat: karmel, płatki śniadaniowe, wanilia, miód, cynamon, gałka muszkatołowa, jabłka, skórka pomarańczowa, dąb.
Smak: owocowy, banany, pomarańcze, jabłka, sułtanki, wanilia, miód, biała czekolada, karmel, goździki, mięta.
Finisz: wanilia, karmel, soczyste owoce, korzenne przyprawy, dąb.
Formuła genialnie nadaje się do powolnej degustacji, bez dodatków. Podczas serwowania trunku, należy zwrócić uwagę na odpowiednie szkło – idealna będzie szeroka szklanka lub kieliszek o tulipanowym kształcie. Dodanie jednej lub dwóch kropli wody źródlanej rozwinie wachlarz smaków i aromatów.
Dram zamknięty w pękatą, lekko obłą butelkę, z bezbarwnego szkła. Niedługą szyjkę wieńczy korek. Na froncie złota etykieta, z japońskimi napisami i podobizną wojownika, będącego inspiracją dla nazwy trunku. Całość prezentuje się bardzo klimatycznie i stylowo. Dobrym pomysł na prezent i prawdziwa ozdoba kolekcji na barze.
Uniwersalna formuła, która zadowoli każde podniebienie. Produkt dla amatora, konesera, entuzjasty, miłośnika whisky. Nie lada gratka dla fana japońskiej kultury. Trunek dobry na każda okazję – spokojny wieczór w domowym zaciszu, spotkanie z przyjaciółmi, imprezę.