Pochodzący z destylarni Arran szkocki blend, został zmieszany na cześć ulubionego poety Szkocji - Roberta Burnsa i jest oficjalnie zatwierdzony przez Światową Federację Burnsa. Butelkowana z mocą 40% złocista whisky, zachwyci akcentami świeżych jabłek, polnych kwiatów, falami waniliowego kremu i soczystą gruszką. Mieszanka świetna zarówno do wykorzystania w alkoholowym koktajlu, jak i do degustacji na lodzie lub na czysto.
Destylarnia Arran znajduje się na wyspie o tej samej nazwie, która leży między wyspą Campbelltown a kontynentem Szkocji. Ponieważ destylarnia Arran została otwarta dopiero 17 sierpnia 1995 roku, ma oczywiście stosunkowo krótką historię. Z drugiej strony wszystkie fakty dotyczące marki są niedawne, a zatem bardzo dokładnie udokumentowane. Po długiej nieobecności wyspa Arran po ponad 150 latach znów zaczęła destylować swoją własną whisky – wcześniej, w latach 1825-1837 na tych terenach działała gorzelnia, założona przez Matthew Speirsa o nazwie Lagg Distellery. W drugiej połowie lat 90-tych XX wieku, były prezes Seagram Company Ltd. Harrold Currie założył firmę i natychmiast rozpoczął budowę destylarni Arran. Ze względu na parę orłów przednich gniazdujących na pobliskim klifie, będącym rezerwatem przyrody, budowa gorzelni musiała zostać na chwilę wstrzymana. Jednak 29 czerwca następnego roku o 14:29 czasu angielskiego Harrold Currie i jego zespół mogli świętować pierwszą destylację.
Złocisty alkohol, produkowany w destylarni Arran, nie jest butelkowany tylko jako single malt, ale również jako blended whisky. Mieszanka Robert Burns powstała z myślą o uwielbianym przez szkotów poecie, narodowym wieszczu, propagatorze romantycznego nurtu.
Klasyczna whisky jest destylowana ze słodowanego ziarna - ziarno jest najpierw moczone do czasu aż zacznie kiełkować, a następnie suszone w piecach za pomocą gorącego powietrza, a czasami dymu (torfowego), co daje później whisky aromat dymny. Powstały słód jest mielony, co daje rodzaj pełnoziarnistej mąki. Następnie, ziarno wymyte gorącą wodą, tworzy biały złożony ze skrobi. Ten płyn jest następnie fermentowany, a później destylowany w alembikach. W końcu trafia do dębowych beczek, gdzie spędza co najmniej 3 lata.
Robert Burns w typie blended oczaruje Was różnorodnym profilem smakowym i aromatycznym, gdzie wanilia spotyka się z owocowcami i kwiatami.
Barwa: jasny bursztyn;
Aromat: skórki jabłek, kwiaty polne, przyprawy, wanilia i gruszka;
Smak: owoce, kremowa wanilia, ciasto, sok z cytrusów;
Finisz: jeszcze więcej jabłek i pudding waniliowy;
Whisky mieszane to najlepsza opcja, jeżeli mamy ochotę poeksperymentować. Robert Burns może być z powodzeniem degustowany w czystej postaci, na lodzie lub w formie drinka. Świat alkoholowych koktajli stoi otworem dla zainteresowanych tematem. Wystarczy dobry przepis i odpowiednie szkło.
Nie mogło być inaczej – zarówno na etykiecie butelki, jak i na tubie, umieszczono portret przedstawiający poetę Roberta Burnsa. Sama butelka wykonana została z bezbarwnego szkła, a na froncie ma biało-niebieską etykietę. Kolorystyka tuby, w której czeka szkocka mieszanka, również została dopasowana kolorystycznie do całości. Dopracowana w najmniejszym szczególe prezentacja z pewnością wielu z Was zachęci do zakupu.
Whisky na każdą okazję – mieszanka Robert Burns sprawdzi się dosłownie podczas każdej okoliczności. Niedroga whisky świetnie smakuje zarówno degustowana w gronie znajomych, jak w pojedynkę. Na czysto, jak i w drinku. W lato, jak i zimą. Elastyczna, złocista blended whisky, dopasuje się do każdej sytuacji.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | ROBERT BURNS |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |