Dlaczego warto kupić whisky Rock Island Small Batch Release 10 years old?
- Obecnie w firmie Douglas Laing pracuje trzecie pokolenie rodziny Laing, na czele z wnuczką założyciela firmy, Carą Laing
- Debiutowała, wraz z limitowaną wersją 21-letnią, w 2019 roku
- Pełna, bogata w akcenty morskie (sól, jod, wodorosty), dymne (żar z ogniska), owocowe (cytrusy ze skórką) i słodko-pikantne (miód, wanilia, pieprz)
- Stworzona z torfowych destylatów słodowych pochodzących ze szkockich wysp (Jura, Arran, Islay, Orkady) leżakowanych przez 10 lat w beczkach po Bourbonie
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Znakomita zarówno saute, w drinkach lub sparowana z aromatycznymi serami, sosami
- Marka Rock Island jest częścią serii Remarkable Regional Malts (obok Scallywag ze Speyside, Timorous Beastie z Highlands, The Epicurean z Lowlands, Big Peat z Islay i The Galdrouns z Campbeltown)
10-letnia whisky mieszana Rock Island prosto ze Szkocji o oryginalnym, przyciągającym wzrok designie opakowania, stanowi połączenie single maltów z wysp Jura, Arran, Islay oraz Orkadów. Złocisty trunek, zaprezentowany światu w 2019 roku, oferuje klasyczne dla wyspiarskich słodów nuty morskiej bryzy, wodorostów, a także orzeźwiających cytrusów. Wcześniej pozycja ta nosiła nazwę „Rock Oyster”, jednak marketingowcy marki uznali, że słowo „ostryga” w nazwie może nieszczególnie zachęcać smakoszy whisky do sięgnięcia po trunek. Blended whisky z wysp produkowana jest przez przedsiębiorstwo Douglas Laing & Co. i stanowi element kolekcji Remarkable Regional Malts.
Island single malts to szkockie whisky słodowe produkowane na wyspach należących do Szkocji. Poza Islay, która znana jest jako dom najbardziej torfowych trunków, pozostałe wyspy nie są uznawane jako osobny region, a jako część regionu Highlands. Wypusty z wysp Arran, Jura Okradów i Islay są zróżnicowane, wszystkie jednak łączy obecność łatwo wyczuwalnych dymnych akcentów pod postacią nut palonego drewna, wodorostów, popiołu, wędzonego boczku, a nawet medykaliów.
Whisky torfowa to prawdopodobnie najbardziej polaryzujący smak w świecie bursztynowych słodów. Potrzeba czasu, aby go docenić – jednak kiedy już się przekonasz, nie będziesz w stanie wyobrazić sobie przyjemności degustacji whisky bez wyczuwalnych akcentów dymu. Torf to tysiące lat rozkładającej się roślinności, zwierząt i mchu. Każdego roku torfowisko rośnie o 1 mm, co oznacza, że musi minąć 1000 lat, zanim torf osiągnie wysokość 1 metra. Podczas zbierania torfu kroi się go na małe, układa w piramidy i pozostawia do wyschnięcia. Dwa tygodnie później cegły torfowe są gotowe i zawierają więcej energii niż sam węgiel! Wiele osób myśli, że to woda przepływająca przez torfowiska nadaje whisky dymnego smaku. Nie jest to jednak do końca prawdą, a kluczowa jest sama produkcja whisky. Ziarno jęczmienia lub wilgotny słód wystawia się na działanie dymu z ognia torfu w celu powstrzymania kiełkowania. Dym torfowy wytwarza związki chemiczne zwane fenolami, które są wchłaniane przez słodowany jęczmień. Czas, przez jaki ziarno jęczmienia jest wystawione na działanie dymu torfowego, generuje poziom fenoli, a tym samym smak spirytusu. To wtedy klaruje się wyrazista kwintesencja 10-latka Rock Island.
Blended whisky Rock Island to świetna reprezentacja prawdziwego stylu whisky z wysp. Możemy spodziewać się wyrazistych smaków dymu i przyjemnych nut owoców, a także świeżej trawy.
Barwa: ciepłe złoto;
Aromat: słód, popiół z ogniska, suszona trawa, dym z cygara, wodorosty i morska solanka;
Smak: cytrusy, wędzony boczek, ananas i wanilia, nuta karmelu, sól;
Finisz: wyrafinowany i wytrawny, dymny, średniej długości;
Degustacja torfowej whisky, podobnie jak trunków pozbawionych dymnych akordów, może mieć wiele odsłon. Jeżeli nigdy wcześniej nie było Ci dane było próbować dymnych alkoholu, spróbuj testować go bez dodatków lub z paroma kroplami wody. Pierwszy łyk może być szokujący, jednak większość z czasem przekonuje się, a jeszcze inni dość szybko zaczynają pałać miłością do elementów dymu w smaku i aromacie. Nie zapominaj o odpowiednim szkle – niech będzie to kieliszek do degustacji lub niska szklanka o grubym dnie.
Butelka Rock Island zwraca uwagę z daleka, a to za sprawą wyjątkowo bogato zdobionej etykiety. Granatowa etykieta pełna złotym elementów, finezyjnych wzorów i fantazyjnych ornamentów z pewnością wzbudza zainteresowanie. W samym jej centrum umieszczono rysunek, przedstawiający beczkę whisky niesioną przez szalejące, morskie fale. Sama butelka jest obła, a w górnej części szkła wytłoczono nazwę przedsiębiorstwa Douglas Laing & Co. Szyjka jest niedługa i pękata, zakończona granatową zakrętką. Blended whisky sprzedawana jest w tubie o designie spójnym z etykietą.
10-letnia whisky Island Rock to świetna opcja dla każdego fana mocno torfowych alkoholi. Szkocka mieszanka perfekcyjnie reprezentuje prawdziwy klimat whisky z wysp. Idealna pozycja na zapoznanie z dymnymi akcentami i przekonanie się, że bursztynowe trunki mogą mieć wiele wymiarów. Doskonała opcja na prezent dla ceniących sobie estetyczny design opakowań. Bogato zdobiona butelka świetnie zaprezentuje się na półce barowej.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended Malt |
Region | Islands |
Marka | ROCK ISLAND |
Właściciel | Douglas Laing |
Bottler | niezależny |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |