Dlaczego warto kupić whisky Rock Island Small Batch Release?
- Pomysłodawcą i właścicielem marki Rock Island jest jeden z najlepszych niezależnych bottlerów na świecie Douglas Laing
- Debiutowała w 2018 roku (w latach 2015-2018 znana pod nazwą Rock Oyster)
- Dużo dymu, akcentów morskich, aptecznych, do tego zielone owoce, cytrusy, miód, lukrecja, szczypta wanilii i pikantnych przypraw
- Stworzona z torfowych destylatów słodowych pochodzących ze szkockich wysp (Jura, Arran, Islay, Orkady) leżakowanych w beczkach po Bourbonie
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 46,8% ABV
- Świetny stosunek jakość-cena
- Marka Rock Island jest częścią serii Remarkable Regional Malts (obok Scallywag ze Speyside, Timorous Beastie z Highlands, The Epicurean z Lowlands, Big Peat z Islay i The Galdrouns z Campbeltown)
Szkocki blended malt marki Rock Island to mieszanka łącząca w sobie wiele słodów z wysp Islay, Arran, Jura i Okrney. Złocista kwintesencja wyspiarskiego charakteru została zabutelkowana z mocą 46,8% alkoholu, nie była filtrowana na zimno i sztucznie barwiona. Butelkowana przez przedsiębiorstwo Douglas Laing whisky, czarno na białym ukazuje klimat szkockich, smaganych wiatrem wysp. Blended malt prezentuje elementy wyrazistej morskiej solanki, akcenty popiołu z ogniska i wędzonego boczku w towarzystwie kwaskowych nut zielonych jabłek z sadu.
Szkocja została podzielona na pięć regionów produkcji whisky, z których każdy prezentuje słody o innym charakterze. Wiele krytyków i specjalistów od złocistego alkoholu dodaje do grupy dodatkową, szóstą kategorię: whisky z wysp. Mimo, że w głównej grupie regionów wyróżnia się destylaty pochodzące z wyspy Islay, to pozostałe szkockie wyspy i ich destylarnie również oferują whisky, na które warto zwrócić uwagę i rozpatrywać w odrębnej kategorii. Klimat wysp należących do Szkocji jest niezwykle surowy, a smagane wiatrem tereny nadają się idealnie do dojrzewania różnorodnych destylatów. Islay, Arran, Jura i Okrney pełne torfowej gleby samoistnie określają charakter smaków i aromatów alkoholi z tamtejszych destylarni. Blended malty z wysp cechuje obecność mocno dymnych aromatów, akcentów palonego ogniska, golonki, soli morskiej, a nawet środków medycznych.
W jaki sposób Rock Island nabiera torfowego charakteru? Wszystko skupia się wokół suszenia i torfowania ziarna jęczmienia. Po namoczeniu złocisty jęczmień musi zostać wysuszony, aby powstrzymać kiełkowanie ziarna. Następnie zostaje od przetransportowany do kadzi zaciernej, gdzie enzymy rozłożą skrobię, powstanie cukier, a następnie gorzelnik doda drożdże do produkcji alkoholu. Torf to młodsza wersja węgla, który po spaleniu daje bardzo rozpoznawalny wędzony, torfowy aromat. Po wysuszeniu jęczmienia przy użyciu torfu, ziarno staje się wędzone i dymne. Wpływa to oczywiście na finalny charakter samej whisky, w której wyczuwalne są pozostałości procesu suszenia torfem. Moc torfowych akcentów zależy od wskaźnika ppm. Destylarnie z wysp Islay, Arran, Jura i Okrney przygotowują destylaty, które po procesie maturacji – czyli dojrzewaniu w drewnianych beczkach przez okres co najmniej 3 lat – są ze sobą kupażowane. Za ten etap odpowiada Master Blender, czyli mistrz blendowania. Doświadczony gorzelnik, specjalista przedsiębiorstwa Douglas Laing wyważa proporcje i przygotowuje formułę mieszanej whisky z serii Rock Island.
Blended malt Rock Island to prawdziwie wyspiarska whisky. Złocisty trunek idealnie oddaje charakter słodów ze szkockich wysp, oferując bogactwo solankowych nut w towarzystwie owocowych akcentów.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: słony wiatr, torf, popiół, nuty zielonych jabłek;
Smak: morska bryza, ciastka owsiane z rodzynkami, pikantne nuty czarnego pieprzu, więcej torfu, wanilia;
Finisz: solanka i pieprz;
Intensywnie morski, wyraziście słony i wyczuwalnie dymny blended malt Rock Island to whisky idealnie do degustacji bez dodatków lub w towarzystwie paru kropli wody. Krystalicznie czysta woda otworzy wachlarz smakowy i aromatyczny jeszcze szerzej i wydobędzie na wierzch ukryte akordy przyjemnie kwasowego, zielonego jabłka. Nie zapomnij, żeby raczyć się whisky w odpowiednim szkle! Niech będzie to szklanka typu tumbler lub specjalistyczny kieliszek do degustacji.
Pękata, przezroczysta butelka z niedługą szyjką, zakończoną czarną zakrętką ze złotymi elementami prezentuje się elegancko i niezwykle interesująco – a to za sprawą oryginalnej, bogatej grafiki na etykiecie. Beżowa etykieta zyskała ozdobne elementy w barwach granatu i złota. Design etykiety nietrudno skojarzyć z kartami tarota lub innymi, tajemnymi i magicznymi rzeczami. Styl i charakter etykiety przenosi nas w świat magii, wróżb i sekretów. W samym jej centrum dojrzymy niewielką grafikę przedstawiającą wysoką górę i wody szkockich mórz. Butelka pakowana jest w tubę z wizerunkiem dwóch, dryfujących po wodzie statków. Styl tuby jest spójny z samą etykietą.
Rock Island blended malt to whisky stworzona dla wielbicieli torfowych i dymnych pozycji. Każdy fan charakteru słodów ze szkockich wysp będzie zachwycony produktem firmy Douglas Laing. Przystępna cenowo i idealna dla początkujących whisky prezentuje szeroką gamę walorów sensorycznych, wśród których wybijają się akcenty zielonych jabłek i palonego ogniska. Trunek idealny do degustacji w gronie przyjaciół, rodziny, jak i w samotności. Oryginalny design butelki również zwróci uwagę niejednego smakosza.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended Malt |
Region | Islands |
Marka | ROCK ISLAND |
Właściciel | Douglas Laing |
Bottler | niezależny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46.8 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |