Małe serie wydane przez Wolfburn - Batch 204 - dojrzewały przez pięć lat w beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia, a następnie wykończone zostały przez sześć miesięcy w świeżych beczkach typu hoghsheads po winie Madeira. Z tych beczek wyprodukowano zaledwie 5800 butelek butelkowanych z mocą 46% bogatej, słodkiej i łatwej do picia single malt whisky.
W 1821 William Smith założył destylarnię na obrzeżach Thurso. Swoją nazwę zawdzięcza źródle wody o tej samej nazwie, znajdującym w pobliżu posesji. Destylarnia zbudowana jest z twardych płyt lokalnego kamienia Caithness. Smith zainwestował dużo w destylarnię i szybko stał się głównym producentem whisky słodowej. Wolfburn był prowadzony przez rodzinę Smithów do 1850 roku. W 1872 roku opublikowano pierwszą mapę tego obszaru, z której wynikało, że gorzelnia popadła w ruinę. Przez następne lata destylarnia prawdopodobnie działała z przerwami. Nowy budynek gorzelni znajduje się w odległości krótkiego spaceru od starych budynków i został wybudowany w 2011 roku.
Destylarnia produkuje około 125 000 litrów whisky rocznie na dwóch alembikach. Klasyka pod każdym względem, ponieważ przy produkcji stosuje się dużo pracy ręcznej. Jedyny komputer w produkcji jest podłączony do kadzi zaciernej i reguluje jej temperaturę – wszystko inne w Wolfburn jest analogowe. Beczki są znakowane ręcznie zamiast kodów kreskowych. Wśród nich jest wiele beczek po bourbonie, hogsheadach i takich klasykach jak beczki po sherry i porto czy beczki po Maderze. W przeciwieństwie do większości gorzelni Wolfburn ma nawet własną rozlewnię, w której butelkowanie i etykietowanie jest wykonywane przez zespół.
Partia 204 otwiera się bogatymi aromatami wina deserowego wzmocnionymi głęboką słodyczą. Na podniebieniu jest słodka i pełna – daj jej czas na rozwinięcie pełnej gamy smaków.
Barwa: bursztyn;
Aromat: słodki, wino deserowe i wanilia;
Smak: czerwone owoce, orzechy laskowe i dąb;
Finisz: pełen słodkich tonów, ślady miodu i toffi;
Kiedy już jedna z 5800 butelek trafi w Twoje ręce, ciesz się single maltem w odpowiedni sposób. To w końcu whisky z limitowanej kolekcji i z małych partii. Najlepiej smakuje bez dodatków. Można dodać również odrobinę wody dla wzmocnienia smaków i aromatów. Tej whisky trzeba dać czas, aby w spokoju mogła się przed nami otworzyć.
Nieśmiertelne logo marki, czyli skradający się, dziki zwierz, również tutaj znalazł swoje miejsce. Mieści się na czarnej etykiecie o białych napisach, otoczonej ozdobną ramką. Na poniższej, mniejszej etykiecie, umieszczono najważniejsze informacje na temat trunku. Single malt z destylari Wolfburn czeka w zdobionym geometryczną grafiką pudełku.
Wolfburn Small Batch 204 to whisky dla znawców i specjalistów. Doświadczeni smakosze będą w stanie docenić każdy niuans drzemiący w palecie smaków, wynikający z niezwykle dokładnie opracowanego sposobu produkcji i dobrze przemyślanych, konkretnych etapów. Single malt tworzony prawie w pełni siłą ludzkich rąk, który zachwyci akcentami soczystych owoców i słodu.
WOLFBURN Historia wskrzeszenia
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Wolfburn Distillery |
Marka | WOLFBURN |
Właściciel | Wolburn Distillery |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | wino Madeira beczka typu hogshead |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Nakład | 5800 butelek |