Z pierwszej partii dębowych beczek wypełnionych alkoholem z izraelskiej destylarni Milk&Honey udało się zabutelkować 678 butelek – nie będzie więc nadużyciem stwierdzenie, że mamy do czynienia z limitowaną pozycją. To wyrażenie było leżakowane przez rok, więc nie wystarczająco długo, by można je było nazwać whisky. Jednak nawet w ciągu zaledwie roku nabrało naprawdę mocnych smaków pełnych płomienistej skórki pomarańczy, rozgrzewającego imbiru i wyrazistej sherry. Na etykiecie widać wybrzeże Tel Awiwu.
Destylarnia Milk&Honey, w której powstaje roczny, złocisty dram, został założony w 2012 roku przez najlepszych ekspertów w dziedzinie whisky, w tym przez nieżyjącego już dr. Jima Swana. Pełen pasji i oddany zespół destylarni M&H odważnie tworzy alkohole single malt i dojrzewa je w gorącym i wilgotnym klimacie tętniącego życiem Tel Awiwu.
Beczki, które destylarnia M&H wykorzystuje do dojrzewania swojego spirytusu, zapewniają szerokie i wyjątkowe spektrum smaków. Podstawowy asortyment to beczki po bourbonie oraz beczki dębowe po czerwonym winie. Zespół Milk&Honey nieustannie jednak poszukuje unikalnych beczek, w których mieściły się kiedyś takie alkohole jak wino z granatów, czerwone wino z wybranych winnic w Izraelu, koszerne sherry, koniak czy rum. Destylarni zależy na stałych poszerzaniu swojego asortymentu. Rozlewnia That Boutique-y Whisky Company, która weszła we współpracę z izraelską destylarnią, nie zdradza, w jakich konkretnie beczkach dojrzewał roczny alkohol. Nie musimy się jednak martwić – z pewnością było to drewno wysokiej jakości o interesującej poprzedniej zawartości. Warto wiedzieć również, że według prawa, jedynie alkohol, który dojrzewa w dębowych beczkach minimalnie 3 lata, może być nazywany whisky. Destylarnia z Tel Awiwu sprytnie nazywa swój dram „single malt spirit”.
Soczyste smaki i aromaty suszonych owoców i świeżych pomarańczy świetnie współgrają z falami toffi, imbiru i orzechów.
Barwa: ciepły bursztyn;
Aromat: suszone owoce, orzechy, imbir i toffi;
Smak: kremowa i orzechowa nuta, skórka pomarańczy, wanilia, ciemna czekolada i jagody;
Finisz: odrobina soli, jeszcze więcej suszonych owoców i czekolady;
To idealny alkohol to tworzenia koktajli – zarówno wytrawnych, jak i tych bardziej słodkich. Izraelska whisky świetnie sprawdzi się w takich klasykach jak Mint Julep, Whisky Sour czy Old Fashioned. Za sprawą swojej owocowej strony idealnie wpasuje się do drinka Manhattan. Dobrze pić ten dram również bez dodatków lub z dwiema kroplami wody, które znacznie otworzą wachlarz smakowy.
Zróżnicowana i tworzona w destylarniach na całym świecie kolekcja rozlewni That Boutique-y Whisky Company charakteryzuje się wyjątkowymi, graficznymi etykietami, pobudzającymi wyobraźnię. Na izraelskiej whisky zagościła etykieta z wybrzeżem Tel Awiwu, nad którym niemało jest plażowiczów, a istotny element krajobrazu stanowią wysokie budynki i...miedziane alembiki! Butelka została wykonana z bezbarwnego, gładkiego szkła, przez które przebija się soczysta barwa bursztynowej whisky.
Ten roczny „single malt” to coś dla wielbicieli niecodziennych wydań z mniej popularnych gorzelni. Jeżeli dość macie klasycznych whisky ze Szkocji, Irlandii czy USA, koniecznie musicie sięgnąć po dram prosto z Izraela! Zachwyci Was wyrazistością i soczystością swoich smaków i aromatów.
Rodzaj whisky | Single Malt |
---|---|
Marka | THAT BOUTIQUE-Y WHISKY COMPANY |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 50.3 |
Pojemność | 0.5L |