Słodka, wędzona whisky Alisa Bay kryje się w butelce o ciekawym kształcie. Wydanie Release 1.2 Sweet Smoke dojrzewa w różnych rodzajach beczek: dębowych po bourbonie z pierwszego napełnienia, beczkach virgin oak oraz dębowych beczkach z dębu z ponownego napełnienia. Twórcy wykorzystali ponadto pionierską metodę „mikro-dojrzewania”, obejmującą napełnianie beczek o pojemności od 25 do 100 litrów po bourbonie Hudson Baby świeżą whisky. Ekspresja spędza w nich od pół roku do dziewięciu miesięcy. Przygotujcie zmysłu na wyraziste akcenty dębu, delikatne fale torfu, słodycz pomarańczy i nuty wrzosu.
Destylarnia Ailsa Bay (w kompleksie Girvan) została oficjalnie założona w 2007 roku. Produkcja rozpoczęła się jednak dopiero w 2008 roku – budowa gorzelni budynki i wyposażenie zajęły dziewięć miesięcy. Właściciel marki, firma William Grant & Sons chciał wykorzystać większość whisky słodowej do swoich różnych mieszanek. Niemniej jednak kilka lat później wypuścili oficjalne butelkowanie Ailsa Bay (bez oświadczenia o wieku). Zdecydowana większość słodu z Ailsa Bay wciąż wykorzystywana jest w blendach whisky Granta, co czyni niezależne butelkowania jeszcze bardziej wyjątkowymi.
Prawie wszystkie whisky z Aisla Bay dojrzewają w beczkach po bourbonie – nie jest inaczej w przypadku wydania Realase 1.2 Sweet Smoke. Ailsa Bay powstaje w sposób, który umożliwia załodze zróżnicowanie kilku aspektów proces produkcji. Mogą zmieniać czas fermentacji (zwykle 60-72 godziny) oraz użycie różnych fotosów. Dwa destylatory do mycia i dwa destylatory spirytusowe są wykonane ze stali nierdzewnej skraplacze stalowe zamiast zwykłych skraplaczy miedzianych. Dzięki temu załoga może wyprodukować bardziej „siarkowy” trunek. W specjalnym wydaniu wykorzystano wyjątkową metodę mikro-dojrzewania, w której niewielkie beczki odgrywają główną rolę. Czym mniejsze są beczki, tym destylat wewnątrz szybciej nabiera konkretnych niuansów smakowych i aromatycznych. Natężenie nut i fal konkretnych elementów jest spotęgowane.
Edycja Ailsa Bay Release 1.2 Sweet Smoke łączy w sobie dwa przeciwległe regiony smakowe i aromatyczne. Nuty torfowego dymu współgrają z drzewnymi akcentami i elementami toffi.
Barwa: złociste zboża;
Aromat: mocno drzewny, fale dębu i wanilii, nuty dymu;
Smak: jeszcze więcej torfowych niuansów, dębowa słodycz i toffi;
Finisz: wytrawny i słodki jednocześnie;
Szkocki single malt zachwyci smakoszy finezyjnymi połączeniami klasycznego torfu z nutami dębu, wanilii i karmelu. Aby w pełni odkryć smaki i aromaty wystarczy degustować whisky słodową z odrobiną wody niegazowanej o pokojowej temperaturze. Warto również zwrócić uwagę na szkło do degustacji – zdecydowanie lepiej niż zwykły tumbler sprawdzi się specjalistyczny kieliszek do degustacji złocistych alkoholi.
Niezwykła forma butelki z pewnością zwróci uwagę estetów i wielbicieli prostego designu. Obła, z niezwykle krótką szyjkę, zwieńczoną srebrnym korkiem, robi wrażenie. Na froncie znajdziemy nazwę trunku oraz białą etykietę z podpisem Master Distillera oraz poziomem torfu.
Oryginalne wydanie w pięknej butelce, tworzone w wyjątkowy sposób z wykorzystaniem niecodziennej maturacji zostało zabutelkowanego 17 grudnia 2018 roku w liczbie 9800 butelek. Limitowana ekspresja zainteresuje wielbicieli niecodziennych rozwiązań oraz doświadczonych smakoszy whisky słodowej. Ciekawy design punktuje, a subtelne połączenia dymnych nut z akcentami wanilii i dębu rozpala zmysły.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Lowolands |
Producent | Ailsa Bay Distillery |
Marka | AILSA BAY |
Właściciel | William Grant & Sons |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 48.9 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon 1st fill, white oak |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Typ whisky | torfowa |
Ilość torfu | 22 ppm |
Nakład | 9800 butelek |