Dlaczego warto kupić Jack Daniel's Gentleman?
- Pierwsza wersja Jacka po legendarnym Jack No.7
- Produkowany od 1988 roku
- Filtrowany przez warstwę klonowego węgla drzewnego zarówno przed, jak i po maturacji
- W smaku jeszcze łagodniejszy od No.7, subtelny, bardzo łatwo pijalny
- Idealna na prezent
W 1988 roku destylarnia z Lynchburga w Tennessee zaprezentowała nowy produkt, wchodzący na stałe w szeregi trunków marki Jack Daniel's. Gentelman Jack, bo o nim mowa, sprostał ówczesnym oczekiwaniom konsumentów, którzy pragnęli mieć dostęp do alkoholu jeszcze lepszej jakości. Obecny mistrz gorzelni, Jeff Arnett, sugeruje wkracającym w świat złotych trunków, zaczynać świadome testowanie właśnie od Gentelmana Jacka.
Twórcą trunku był nieżyjący już Lincoln Henderson, Master Distiller gorzelni Brown-Forman. Mistrz często wchodził we współpracę z innymi brandami, wykreował między innymi bourbon Woodford Reserve. To dzięki jego umiejętnościom i wiedzy nowa propozycja Jacka Danielsa była skazana z góry na ogromny sukces i świetne wyniki sprzedażowe.
Poza klasyczną butelką z czarną etykietą Jack Daniel's oferuje również edycje limitowane oraz parę goszczących w ofercie na stałe, wyjątkowych trunków. Obecne produkty są niezwykle zróżnicowane i z pewnością każdy wśród nich znajdzie coś dla siebie. Warto wspomnieć, że destylarnia w Lynchburgu rozpoczęła działalność produkując jeden alkohol – flagowego Jacka Danielsa. Firma podtrzymuje tradycje i korzysta z receptur opracowanych ponad 150 lat temu przez założyciela firmy – Jaspera Newtona Daniela oraz jego wspólnika - Nathana „Nearesta” Greena.
Podstawowy skład kwaśnego zacieru, używanego w destylarni w Lynchburgu do produkcji Tennesse whiskey, nie zmienił się od dekad. Został dokładnie opracowany i wyważony przez tamtejszych specjalistów. Składa się z 80% kukurydzy, 12% jęczmienia i 8% żyta. Smak słodkiej kukurydzy bilansuje żyto, które w dodatku dodaje wyczuwalnej pikanterii. Bazą amerykańskiego trunku jest woda wapienna z jaskini Cave Spring Hallow, położonej w pobliżu destylarni whiskey. Początek procesu produkcji Gentelmana Jacka nie różni się niczym innym od wytwarzania klasycznego Jacka Danielsa. Zmiany zachodzą dopiero w kolejnym etapie.
Dlaczego Gentelman Jack jest tak wyjątkowy? O ile jeszcze destylacja przebiega klasycznie, czyli pojedynczo i w pionowych kolumnach, to niespodziankę napotykamy w procesie filtracji. Następuje ona bowiem dwukrotnie! W produkcji również wykorzystywany jest, klasyczny dla destylarni z Tennessee, charcoal-mellowing, czyli sposób filtracji alkoholu przez destylaty wypełnione węglem z drzewa dębu. Do pierwszej filtracji dochodzi zaraz po destylacji, jak to bywa w przypadku flagowego Jacka Danielsa. Druga następuje natomiast po 4-5 letnim leżakowaniu w dębowych beczkach, gdy alkohol jest już właściwie gotowy do spożycia. Zabieg ten ma na calu uczynić smak trunku wyjątkowym i niezwykłym, a także zapewnić mu delikatność. Subtelność alkoholu jest wynikiem podwójnego oddziaływania drewna dębowego na trunek.
Gentelam Jack podbija serca degustatorów niezwykle delikatnym smakiem i łagodną strukturą. Proces podwójnej filtracji potęguje ten finezyjny efekt i nadaje trunkowi aksamitnego posmaku karmelu, wanilii i orzechów. Gentelman Jack oferuje zdecydowanie słodkie, lecz nieprzesadzone walory smakowe i aromatyczne.
Kolor: bursztynowy, miodowy, ze złotymi refleksami, oleisty;
Zapach: wyczuwalna wanilia, palone ognisko, nuty bananowe i dębowe;
Smak: niezwykle delikatny, lekko korzenny, wyczuwalny dąb, cynamon i toffi;
Finisz: krótki, ciepły, przyprawy i cytrusy;
Warto poświęcić Gentelmanowi Jackowi więcej czasu. Dogłębne testowanie tego trunku zapewni każdemu mnogość doznań i niezapomniane doświadczenie. Warto więc serwować produkt bez kości lodu i żadnych dodatków – przynajmniej podczas pierwszej degustacji. Walory smakowe podbije szklanica z grubym dnem, w typie old-fashioned.
Gentelman Jack sprawdza się również w wariacjach drinkowych. Dopasuje się do piwa imbirowego i limonki – serwowany w wysokiej szklanicy wypełnionej lodem. Klasycznego charakteru nabierze we współpracy ze słodkim i gorzkim wermutem, oprószony kroplami bittersa, podany w eleganckiej koktajlówce. Jest to również odpowiedni produkt do przygotowania whiskey sour.
Butelka Gentelmana Jacka jest niezwykła. W przypadku większości produktów destylarni z Lunchburga, mamy do czynienia z kwadratowym szkłem. Gentelman Jack został opakowany jednak w owalną, obłą butelkę. Forma opakowania zmieniła się w ostatnich latach, co znacznie wpłynęło na sprzedaż alkoholu. Zrezygnowano z korka i zdecydowano się na metalową na zewnątrz nakrętkę. Kształt nabrał bardziej eleganckiego charakteru, a kolorowa wcześniej etykieta dziś posiada metaliczną barwę. Całość opakowania cechuje się niezwykłą wytwornością i wyszukaniem, jest dość minimalistyczna. Warto zwrócić uwagę na wytłoczony w szkle napis „Jack Daniel's”.
Jak mawia obecny Master Ditiller Jacka Danielsa: Nieważne co testujesz, ważne gdzie. Otoczenie może znacznie wpłynąć na walory smakowe degustowanego trunku. Gentelman Jack nabierze miłego, delikatnego charakteru podczas spokojnego wieczoru przy kominku; natomiast podczas imprezy pozwoli wyczuć korzenne i owocowe nuty. Łagodny smak trunku czyni go alkoholem idealnym na co dzień i na prezent dla każdego.
Jack Daniels i jego master distillerzy
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Tennessee Whiskey |
Region | Tennessee |
Producent | Jack Daniel Distillery |
Marka | JACK DANIELS |
Właściciel | Brown-Forman |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański White Oak |
Filtrowanie | filtrowanie przez węgiel drzewny |