Ekspresja Benriach Peated Quarter Cask to pierwsza edycja, jaka została zaprezentowana wielbicielom bursztynowym trunków, kiedy marka została przejęta przez firmę Brown-Forman w 2016 roku. Single malt dojrzewał wyłącznie w beczkach typu „quarter cask” (czyli nieco mniejszych od tych klasycznych) i nie był poddawany filtracji na zimno. Klasycznie torfowy słód zachwyca nutami soczystych brzoskwiń i słodkich gruszek.
Destylarnia Benriach znajduje się w Speyside w Szkocji i została założona w 1898 roku przez Johna Duffa. Zaledwie dwa lata po wybudowaniu destylarnia musiała zostać ponownie zamknięta, jednak słodownie podłogowe wciąż działały. W 1965 roku Glenlivet Distillers Ltd przejął zakład, a w 1978 roku trafiła pod skrzydła Seagram. Zakład został rozbudowany w 1985 roku z dwóch do czterech alembików, co pozwoliło usprawnić produkcję. W kwietniu 2004 roku Billy Walker, Geoff Bell i Wayne Keiswetter kupili destylarnię Benriach. Od tego czasu firma Benriach wznowiła produkcję w normalnej eksploatacji. W 2016 roku Benriach Distillery Co. Ltd. został przejęty przez amerykańską firmę Brown-Forman. Od 2020 roku whisky gorzelni prezentowane są w zupełnie nowej odsłonie – i tego było im trzeba!
Kwintesencja wydania Benriach Peated Quarter Cask drzemie w beczkach. Do dojrzewania tej torfowej ekspresji zastosowano specjalne „quarter cask” o pojemności nieco mniejszej niż klasyczne beczki, czyli 125 litrów. Mniejsza objętość beczki skraca czas dojrzewania whisky wewnątrz – trunek szybciej nabiera smaków i aromatów płynących z dębowego drewna. W odpowiednim momencie single malt został zabutelkowany z mocą 46% alkoholu i trafił do sprzedaży.
Benriach Peated Quarter Cask oprócz nut soczystych owoców oferuje przyjemne akcenty ziół prosto z ogródka i torfowe tło, jak przystało na markę Benriach.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: soczyste owce w roli głównej, nuty cynamonu i zioła;
Smak: brzoskwinie, gruszki, winogrona, torfowy dym i pieprz w tle;
Finisz: średniej długości, mocno dymny;
Ten jasno-złoty single malt to wymagający zawodnik – pozostawia smakoszom wiele do odkrycia. W celu dogłębnego poznania whisky Benriach Peated Quarter Cask rekomendujemy podejść do niej szczegółowo i podczas degustacji skupić się kolejno na konkretnych elementach, takich jak barwa, aromat, smak i finisz. Dobrym pomysłem będzie cieszenie się ekspresją bez dodatków lub z odrobiną wody, która rozwinie wachlarz wrażeń sensorycznych.
Kolorystkę wydania zdominowała ziemista barwa torfu – nic dziwnego, w końcu dymne akcenty to znak rozpoznawczy marki Benriach. Szaro-zielona jest etykieta i papierowa tuba, w której kryje się whisky. Na froncie obydwu umieszczono prostą rycinę, prezentującą spód dębowej beczki „quarter cask”.
To nietuzinkowe wydania łączy w sobie prawdziwy, surowy i dymny charakter słodów Benriach z owocowym klimatem soczystych winogron, brzoskwiń i nektarynek. Beczki „quarter cask” grają tutaj główną rolę. Wydanie dla doświadczonych smakoszy, ale również dla początkujących w tematyce torfowych ekspresji.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BENRIACH |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |