Dlaczego warto kupi膰 szkock膮 whisky Blairmhor 8 letni膮 Blended Malt 40% 0,7L?
- Blairmhor to marka produkowana przez R. Carmichael& Sons Ltd. , sp贸艂k臋 zale偶n膮 Inver House Distillers, kt贸rych w艂a艣cicielem jest tajski koncern InterBev
- Debiutowa艂a w latach 70-tych XX wieku
- Lekka, przyjemna, z akcentami s艂odyczy miodu, wanilii, gruszek, jab艂ek, nut pieprznych i odrobin臋 dymnych
- Stworzona z mieszanki oko艂o 20 single malt whisky pochodz膮cych z region贸w Highland i Speyside (prawdopodobnie tak偶e tych z portfolio Inver House: Balmenach, Pulteney, Knocdhu, Speyburn, Balblair) i starzonych przez co najmniej 8 lat w beczkach po bourbonie
- Doskona艂a na ka偶d膮 okazj臋, na imprez臋, piknik, czy da艅 z makaronu i deski ser贸w
- 艢wietny stosunek jako艣膰-cena
- Doskona艂a jako wst臋p do 艣wiata whisky s艂odowej
Blairmhor to 8-letni blended malt prosto ze Szkocji, butelkowany z moc膮 40% alkoholu. Wypust jest dost臋pny na rynku od lat 80. XX wieku i ca艂y czas cieszy si臋 zainteresowaniem i wysok膮 sprzeda偶膮. Destylat zawiera w sobie oko艂o 20 single malt whisky z przer贸偶nych stron Szkocji, kt贸re le偶akowa艂y w klasycznych, d臋bowych beczkach przez co najmniej 8 lat. Firma, z kt贸rej ramienia produkowana jest ta niezwyk艂a whisky to Inver House. Blairmhor oferuj臋 mix nut wanilii, miodu, z艂otego siana oraz pieprzonego d臋bu. Finisz cho膰 nied艂ugi zachwyca s艂odowym wyko艅czeniem.
Siedziba Inver House Distillers mie艣ci si臋 w Aidrie, gdzie niegdy艣 prowadzi艂a kompleks destylarni, a tak偶e najwi臋ksze s艂odownie w Europie. Dzisiaj pod jej skrzyd艂ami dzia艂a pi臋膰 gorzelni: Balblair, Balmenach, Knockdhu, Pulteney i Speyburn. Mimo, 偶e producent nie informuje, kt贸re konkretnie whisky tworz膮 wypust Blairmhor, 艣mia艂o przypuszcza膰 mo偶na, 偶e s膮 to alkohole pochodz膮ce z tych zak艂ad贸w. Przedsi臋biorstwo Inver House powsta艂o w latach 60. XX wieku. Dzisiaj nale偶y do grupy ThaiBey.
Ka偶dy z wypust贸w wchodz膮cych w sk艂ad Blairmhor聽 powstawa艂 w inny spos贸b, ci臋偶ko wi臋c poprawnie okre艣li膰 konkretne warunki produkcji tego blended malta. Pewne jest jednak, 偶e wszystkie destylarnie korzysta艂y z krystalicznej wody z czystych 藕r贸de艂 w Szkocji. Obr贸bka ziarna j臋czmienia zazwyczaj polega na jego namoczeniu, wysuszeniu, zmieleniu i zatarciu na zacier. Suszenie j臋czmienia mo偶e odbywa膰 si臋 przy u偶yciu torfu, jednak z uwagi na to, 偶e Blairmhor pozbawiony jest dymnych nut, wykluczamy tak膮 mo偶liwo艣膰.聽
W procesie fermentacji 偶ywe dro偶d偶e po艂膮czone s膮 z cukrami, z kt贸rych wytwarzaj膮 alkohol o mocy od 8 do 9%. Wtedy p艂yn przypomina bardziej piwo, ni偶 whisky. Kolejnym etapem produkcji jest destylacja w miedzianych alembikach. Irlandzkie gorzelnictwo stosuje zazwyczaj trzykrotn膮 destylacj臋, w przeciwie艅stwie do szkockiego - kt贸re destyluje swoj膮 whisky dwa razy. Przedostatnim etapem jest umieszczenie alkoholu w beczkach. Destylaty Blairmhor dojrzewaj膮 przez 8 lat w beczkach d臋bowych. Drzewo d臋bu powoduje, 偶e whisky nabiera waniliowych i kokosowych nut smakowych oraz aromatycznych. Blended malt butelkowany jest przez sp贸艂k臋 R. Carmichael & Sons Ltd., nale偶膮c膮 do Inver House Distiller.
Blairmhor Skrywa sobie wszystko, co najlepsze ze szkockich destylarni. Ten niezwykle przyst臋pny w smaku blended malt 艂膮czy nuty miodu, wanilii, pieprzu i owoc贸w.
Barwa: jasny bursztyn;
Aromat: delikatnie wyczuwalny s艂贸d j臋czmienny, s艂odkie cukierki, mi贸d i wanilia, jab艂ko;
Smak:聽 grzanka z miodem, z艂ote siano, mi臋ta pieprzowa, drzewo d臋bu i wanilia;
Finisz:聽 niezbyt d艂ugi jednak niezwykle przyjemny, nuty miodu, karmelu i wanilii;
Ten szkocki blended malt to pozycja wr臋cz stworzona do u偶ycia w koktajlach alkoholowych wszelkiego rodzaju. Blairmhor mo偶e by膰 wykorzystany w takich klasykach jak Mint Julep, Whisky Sour, Manhattan czy Old Fashioned. Fani miksologii i zapaleni barmani doceni膮 elastyczno艣膰 tej whisky. Whisky smakuje 艣wietnie z sokiem jab艂kowym i cynamonem. Rozgrzewaj膮cym wytworem w sam raz na zimny wiecz贸r b臋dzie whisky z miodem, lask膮 wanilii, go藕dzikami, miodem i ciep艂膮 wod膮.
O艣mioletni blended malt z mie艣ci si臋 w wysokiej butli o przezroczystym szkle z profilowan膮, lekko ob艂膮 szyjk膮. Szyjka zako艅czona jest bordow膮 foli膮, kt贸rej barwa 艣wietnie pasuje do poni偶szej be偶owej etykiety. Prezentacja ma charakter do艣膰 sielankowy, a to za spraw膮 kolorowej ryciny, przedstawiaj膮c膮 widok na typow膮 zabudow臋 destylarni. Blairmhor sprzedawany jest w w膮skiej tubie o podobnym designie, co sama butelka.
Blairmhor to idealna mieszanka na imprez臋 lub rodzinne spotkanie wi臋kszym gronie. Jej przyst臋pne, delikatne smaki i aromaty sprawiaj膮, 偶e idealnie komponuje si臋 z innymi sk艂adnikami, tworz膮c przepyszne drinki. Niska cena zach臋ca do zakupu, podobnie jak szeroka gama smakowa. Ten o艣miolatek to klasyczny blended malt ze Szkocji, kt贸ry nie zawiedzie amator贸w i prawdziwych znawc贸w.聽
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended Malt |
Marka | BLAIRMHOR |
W艂a艣ciciel | Inver House Distillers |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 8Y |
Zawarto艣膰 alkoholu | 40 |
Pojemno艣膰 | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | d膮b ameryka艅ski po bourbonie |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |