Złociste drzewo z wieloma gałązkami w samym centrum etykiety zwraca uwagę! Oto kolejny ciekawy dram wyprodukowany z ramienia przedsiębiorstwa Compas Box – Spice Tree. Mieszany słód, wykorzystujący whisky ze szkockiego regionu Highland dojrzewał w specjalnie przygotowanych beczkach z francuskiego dębu. W kwietniu 2015 roku whisky została uznana za najlepszą szkocką mieszankę słodową na konkursie San Francisco World Spirits Competition. To jednak nie wszystkie nagrody, jakie zdobył wyjątkowy blend. Pozycja jest szczególnie ceniona za aromatyczne akcenty suszonych ziół, dębu i wanilii.
W 2000 roku były dyrektor marketingowy marki Johnnie Walker postanowił stworzyć coś własnego – na przełomie wieków powstała firma Compass Box z siedzibą w mieście Chiswick w Szkocji. Amerykański przedsiębiorca John Glaser zdecydował się na współpracę z wieloma destylarniami z całego kraju. W asortymencie marki znajdziemy mieszanki, których słody bardzo często pochodzą z odległych regionów produkcji whisky. Compass Box The Spice Tree stworzony został z whisky z regionu Highland. Ten duży region być może łączy największą różnorodność smaków: od słodów słonych, nadmorskich po bardziej miękkie. Whisky „góralska” jest najczęściej kojarzona z jedwabistymi nutami kwiatowymi, z mocnymi torfowymi posmakami dopełniającymi finisz wytrawnego dębu i ciasta owocowego. Najbardziej znane destylarnie Highlands to: Clynelish, Glenmorangie, Oban, Talisker, Glen Ord, Dalwhinne i Blair Athol.
Producent nie zdradza, z których dokładnie destylarni bierze słody do swojej wyjątkowej mieszanki. Compass Box The Spice Tree stanowi jednak idealną reprezentację regionu Highland, ze swoimi wyrafinowanymi akcentami ziół. Słody mieszanki dojrzewają co najmniej 3 lata, a następnie są ze sobą łączone i trafiają do beczek z białego dębu. Odpowiadają one za kremową teksturę i miodowe wykończenie. Każdy etap i element produkcji wpływa na finalne smaki i aromaty blendu, nie tylko beczki. Niezwykle istotna jest również jakość wody i jęczmienia. Przedsiębiorstwo Compass Box współpracuje z gorzelniami, które skupiają się na zachowaniu wysokiej jakości składników i wykorzystywaniu wody z naturalnych źródeł.
Compass Box The Spice Tree zachwyca autentycznością smaków, a to wszystko za sprawą wyrazistych nut ziół, pikanterii pieprzu i ciepłem wanilii.
Barwa: jasne zboże;
Aromat: uty suszonych ziół, przypraw, dębu i wanilii;
Smak: bourbon, imbir, toffi, zioła i pieprz;
Finisz: ostry i bogaty;
Oto mieszanka stworzona do degustacji według uznania. Warto pić ten soczysty blend bez dodatków lub na lodzie, a czasem również z kroplą wody – aby wzmocnić doznania. To również świetna whisky do alkoholowych koktajli. Jeżeli chcemy iść w klasykę wykorzystajmy ją w Mint Julep, Whisky Sour lub Old Fashioned. Pamiętajmy o odpowiednim szkle w zależności od drinka!
Inspiracja secesyjnym stylem już z daleka jest wyczuwalna w etykiecie umieszczonej na samym froncie butelki. To złociste drzewo o długich, rozległych gałęziach emanuje tajemnicą, której pewnie nie będzie dane nam odkryć. Reszta etykiety jest biała, a napisy czarne o ciekawej czcionce. Butelka zgrabna, smukła i długa. Szyjka lekko obła, zakończona czarną zakrętką. Elegancko!
Compass Box The Spice Tree jest laureatem mnóstwa złotych medali w branżowych konkursach: World Whiskies Awards, San Francisco World Spirits Competition, International Spirits Challenge i The Scotch Whisky Masters. Trunek ceniony za orzeźwiający charakter, wyrazistość i idealny balans. Świetna opcja na każdą okazję – do picia na czysto, degustacji w gronie przyjaciół lub do drinków na mniej, lub bardziej szalonej imprezie.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended Malt |
Marka | COMPASS BOX |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 95.5 |