Dlaczego warto kupić whisky Hudson Baby?
- Hudson Baby pochodzi z gorzelni Tuthilltown, pierwszej od czasów prohibicji gorzelni umiejscowionej w Hudson Valley w stanie Nowy Jork
- Debiutowała na początku XXI wieku
- Młoda, żywa, akcent spirytusowy, wanilia, mnóstwo cukru i słodzika, karmel, jabłka, sporo dębu, ziół, akcentów żywicznych i lekko pikantnych przypraw
- Stworzona w 100% z destylatu kukurydzianego (lokalne uprawy) leżakowanego co najmniej 3 lata w małych, 3-galonowych (około 10 litrów), świeżych i wypalanych od środka beczkach z dębu amerykańskiego; beczki te traktowane są głośną muzyką z dodatkiem basów, przez co mają wpływ na drganie drewna, a więc i dojrzewanie starzonego w środku destylatu
- Butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Była to pierwsza od czasów prohibicji whiskey wyprodukowana w stanie Nowy Jork
- Nazwa Hudson Baby odnosi się oczywiście do położenia gorzelni w Hudson Valley nad rzeką Hudson, Baby – bo była to pierwsza propozycja w historii gorzelni Tuthilltown
- Złoty medal na Craft Spirits Awards w 2013 roku.
Butelka tego amerykańskiego bourbona nie przypomina niczego innego – dlatego tak łatwo ją zapamiętać. Złocisty alkohol ujęty w designerskim szkle z minimalistyczną etykietą został wyprodukowany w 100% z nowojorskiej kukurydzy i dojrzewał w dębowych beczkach niewielkich rozmiarów przez ponad 4 lata. Proces takiej maturacji umożliwił whisky bardzo szybkie osiągnięcie dojrzałości i głębokiego bursztynowego koloru. Każda butelka jest następnie napełniana ręcznie, numerowana, bez stosowania filtracji na zimno. Bourbon Hudson Baby zachwyca mocnymi nutami dębu, popcornu karmelowego i waniliowym finiszem.
Hudson Baby Bourbon to whisky produkowana z kukurydzy w destylarni Tuthilltown w stanie Nowy Jork. Alkohole Tuthilltown są destylowane i starzone w dolinie rzeki Hudson, w ramach wielokrotnie nagradzanej linii whisky Hudson. W skład linii wchodzą między innymi Hudson Baby Bourbon -pierwszy nowojorski bourbon - oraz popularny Manhattan Rye. Amerykański bourbon to nie tylko Tennesee i Kentucky!
Według prawa, bourbon musi mieć w składzie co najmniej 51% kukurydzy, z dodatkiem słodu jęczmiennego, żyta lub pszenicy. Zdecydowana większość bourbonów na półce będzie miała w formule około 70% kukurydzy. Bourbony o wysokiej zawartości żyta zmniejszą poziom do 51–69% , podczas gdy w przypadku bourbonów o niskiej zawartości żyta lub niskiej pszenicy udział kukurydzy osiągnie 80% i więcej. Bourbony o zawartości 100% kukurydzy są tworzone głównie przez młodych gorzelników rzemieślniczych. Whisky kukurydziana musi być tylko w 80% oparta na kukurydzy. Stuprocentowy bourbon kukurydziany różni się tym, że musi również przestrzegać innych zasad tego trunku. Musi być postarzany zgodnie z prawami dojrzewania bourbona — w dębowych beczkach.
100% zawartości kukurydzy w bourbonie Hudson Baby wpływa na osiągnięcie przez dram słodkich i kremowych smaków.
Barwa: ciepłe, bursztynowe złoto;
Aromat: mocne nuty kukurydzy i dębu;
Smak: karmelowy popcorn i wanilia;
Finisz: ciepły, nuty kokosa i wanilii;
Kukurydziany bourbon dobrze smakuje na wiele sposobów. Hudson Baby Bourbon zostawia pole do popisu. Złocisty alkohol możecie degustować bez dodatków, z paroma kroplami wody, z lodem w cieplejsze dni lub jako bazę w alkoholowych koktajlach. Szczególnie mocno polecamy Mint Julep i Whisky Sour.
Nowojorski bourbon swoją nazwę zawdzięcza lokalizacji, w jakiej powstaje – czyli w pobliżu rzeki Hudson. Prezentacja tej pozycji jest wyjątkowa i oryginalna. Butelka wykonana została z brązowego szkła, a jej forma jest dość obła i pękata. Ma niedługą szyjkę. Na samym froncie widzimy beżową etykietę z napisami wykonanymi prostą czcionką. Zdecydowanie zachęcająca!
Ten bourbon to medalista wielu konkursów. Hudson Baby zdobył podwójny złoty medal w International Wine & Spirit Competition 2013, a także nagrody w Ultimate Spirits Challenge 2013. Nie wiele jest na rynku bourbonów destylowanych z samej kukurydzy, ale Hudson Baby to zdecydowanie najlepszy z nich wszystkich. Ciekawa alternatywa dla klasycznych formuł amerykańskiego trunku.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | HUDSON |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.35L |