Butelkowany z mocą 45,1% alkoholu bourbon Jefferson's Reserve jest produkowany w destylarni rzemieślniczej w Kentucky w USA. Złocisty alkohol zdobył sobie wielu fanów dzięki smakom toffi i rodzynek. Zaklęty w pękatej, eleganckiej butelce, zachwyca bursztynową barwą i wręcz nawołuje do szybkiego rozpieczętowania! Bourbon ten został zabutelkowany w wieku 15 lat.
Marka Jefferson's Reserve to wytwór przedsiębiorstwa McLain & Kyne, które dobrze wie, jak jakością i smakiem zdobyć serca smakoszy z całego świata. Złocisty bourbon był destylowany w bardzo niewielkich partiach, podobno zestawiono go jedynie z 20 beczek. Nazwa bourbona nie powinna przysporzyć problemów znawcom amerykańskiej historii – odwołuje się oczywiście do trzeciego prezydenta USA.
Zgodnie z definicją, „straight bourbon” to whisky destylowana w dowolnym z 50 stanów USA, z co najmniej 51% sfermentowanej kukurydzy do mocy nie więcej niż 80% alkoholu. Podstawowym wymogiem dotyczącym starzenia jest to, że destylat musi być przechowywany przez co najmniej dwa lata w nowej, zwęglonej dębowej beczce. Płyn następnie utlenia się w okresie starzenia, wnika również w dąb i wydobywa wiele różnych smaków i karmelizowanych cukrów drzewnych.
Bourbon musi być zrobiony z co najmniej 51% sfermentowanej kukurydzy. Resztą składników zacieru mogą być inne zboża, takie jak żyto lub słodowany jęczmień, ale nie można dodawać cukrów ani innych dodatków. Aby użyć słowa „Kentucky” na etykiecie, jak w przypadku Jefferson's Reserve, whisky musi również spełniać pewne przepisy stanowe: musi być wydestylowana i starzona przez co najmniej rok w stanie Kentucky.
Jefferson's Reserve prezentuje klasyczne dla amerykańskiego bourbona smaki, pełne nut karmelu, miodu i kremowych owoców.
Barwa: rubinowy bursztyn;
Aromat: waniliowe ciastka, toffi, cynamon i brzoskwinie;
Smak: morele, nuta przypraw korzennych, mleczna czekolada i miód;
Finisz: karmel, skórka pomarańczy i kremowy dąb;
Pij bourbon tak, jak lubisz najbardziej! Degustacja amerykańskiej whiskey ma być po prostu przyjemnością. Zachęcamy zarówno do degustacji bez dodatków, jak i w formie alkoholowego koktajlu. W cieplejszy dzień warto połączyć rubinowy bourbon z kostkami lodu, a jeżeli nabierzecie ochoty na odkrywanie bardziej ukrytych akcentów, dodajcie do dramu dwie krople wody. Do całego przedsięwzięcia będzie Wam potrzebna niska szklanka typu tumbler.
Takie bourbony lubimy najbardziej! Złociste whiskey zamknięte w pękatych butlach w eleganckim stylu i o minimalistycznym designie. Krótką szyjkę wieńczy drewniany korek. Na samym froncie widzimy nazwę marki wykonaną za pomocą finezyjnej czcionki, a tuż pod nią niewielki emblemat prezentujący element budynku – czyżby był to Biały Dom?
Jefferson's Reserve to jedno z lepszych wydań amerykańskiego bourbona z Kentucky. Coś dla poszukiwaczy wyważonej słodyczy i otulających nut kremowego dębu. Elegancka butelka jest tutaj dodatkowym atutem i z pewnością wielu z Was nie będzie mogło doczekać się rozpieczętowania drewnianego korka.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | JEFFERSONS |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 45.1 |
Pojemność | 0.7L |