Słodki i owocowy 30-letni single malt Braes of Glenlivet stanowi element wyjątkowej serii Secret Speyside Collection. Kolekcja powstała, aby zapoznać smakoszy whisky z mniej znaną stroną regionu, czyli whisky o wysokim wieku i intensywnych profilach smakowych. Tutaj na palecie mamy aromaty tropikalnego mango i korzennego imbiru w towarzystwie pomarańczy i marcepanu. Wszystko to butelkowane z mocą 48% alkoholu w eleganckim, gładkim szkle.
Po ustawie akcyzowej z 1823 roku, George Smith został pierwszym gorzelnikiem w regionie Highland, który uzyskał licencję na destylację, a w 1824 roku założył The Glenlivet na terenie dawnej gorzelni rolniczej zwanej Upper Drummin. Wiele sąsiednich gorzelni było prowadzonych nielegalnie i zaangażowanych w przemyt. Oburzyli się, ponieważ George Smith zarządzał Glenlivet w sposób legalny. Legenda głosi, że ich wściekłość była tak mocna, że George musiał nosić przy sobie parę pistoletów dla ochrony. Glenlivet został kupiony przez Seagram w 1978 roku, wraz z innymi destylarniami szkockiej whisky. W 2001 roku Pernod Ricard i Diageo kupiły Seagram i podzieliły między siebie aktywa, a Pernod Ricard przejął szkocką gorzelnię. W ramach inwestycji o wartości 10 milionów funtów, w dniu 5 czerwca 2010 roku książę Walii otworzył rozbudowę gorzelni, która powiększyła się o dodatkową kadź zacierną, osiem myjni i 6 destylatorów, zwiększając wydajność do 10,5 mln litrów rocznie.
Speyside to „subregion” szkockich Highlands, wyodrębniony i postrzegany jako osobny region ze względu na dużą liczbę destylarni whisky na stosunkowo niewielkim obszarze. W rzeczywistości w Speyside działają 84 destylarnie. Tradycyjna whisky single malt ze Speyside nie różniłaby się niczym od whisky Highland, z mocnym charakterem i nutami dobrze znanego smaku torfowego. Jednak w ostatnim czasie ekspresje Speyside stały się lżejsze i słodsze, pozbawione torfowego uderzenia. Ze względu na lokalizację w Speysides i niską zawartość minerałów w wodzie, whisky są zwykle bardzo ubogie w torf, jeśli nie całkowicie nietorfowe. Z pewnością nie ma ostatecznych reguł co do właściwości whisky Speyside. Wiadomo jednak, że długość dojrzewania słodu zwiększa intensywność smaków i aromatów, poprzez wyciągnięcie z beczek wszystkiego, co najlepsze. Na tych schemacie bazuje właśnie Secret Speyside Collection i 30-latek destylowany w Glenlivet, będący jej częścią.
30-letni Glenlivet to whisky o profilu pełnym soczystych owoców, takich jak mango i ananas, pełna fal przypraw i marcepanu. Klimat Speyside w mocniejszym i wyrazistym wydaniu.
Barwa: złocisty bursztyn;
Aromat: tropikalne owoce, przyprawy i skórka z pomarańczy;
Smak: konfitura z owoców leśnych, marcepan, jeszcze więcej pomarańczy i mango;
Finisz: długi, mocno owocowy i pełen przypraw;
30-letni Breas of Glenlivet zachwyci Was bogatym profilem smakowym i aromatycznym. Uwierzcie – da się z niego wyciągnąć jeszcze więcej! Do kieliszka lub szklanki, z której degustujecie whisky, dodajcie dwie krople wody o temperaturze pokojowej. Wzmocni ona wrażenia sensoryczne i rozwinie akcenty wyczuwalne przez podniebienie.
Zdecydowanie można powiedzieć, że whisky Speyside są subtelne i z tego powodu wydają się być świetną whisky „dla początkujących” dla tych, którzy zaczynają odkrywać swoje gusta, jeśli chodzi o picie single maltów. Seria Secret Speyside Collection to jednak inne spojrzenie na whisky z tego regionu. Dramy, dojrzewające parę dekad w specjalnie dobranych beczkach, dedykowane zostały bardziej doświadczonym smakoszom.
Kolekcja Secret Speyside Collection sięga jeszcze głębiej niż delikatne whisky z regionu Speyside. Seria prezentuje zupełnie inną odsłonę single maltów z tych terenów – bardziej wyrazistą i określoną. Destylarnia Glenlivet stanęła na wysokości zadania i stworzyła 30-letni słód dedykowany doświadczonym smakoszom i fanom niecodziennych rozwiązań.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BRAES OF GLENLIVET |
Wiek | 30Y |
Zawartość alkoholu | 48 |
Pojemność | 0.7L |