Dlaczego warto kupić whisky Balblair 1983 Vintage?
- W 1996 roku Balblair zakupił szkocki koncern Inver House, który w 2000 roku przestawił gorzelnię na produkcję przede wszystkim single malt whisky
- Edycja Vintage Collection debiutowała w 2007 roku
- Przepyszna, wyjątkowa, nietuzinkowa, pełna bananów w palonym karmelu, nut czekolady i wiśni w likierze, lekkiej dębiny i pikantnych przypraw w rozgrzewającym, niemal wiecznym finiszu
- Leżakowana przez 30 lat w beczkach po Bourbonie
- Nie barwiona i nie filtrowana na zimno, butelkowana z podwyższoną mocą alkoholu 46% ABV
- Limitowana, ograniczona do rocznika destylacji, świetna na inwestycję
- Złoty medal na International Wine & Spirit Competition w 2014 roku
Balblair 1983 Vintage to doskonale zbalansowana, wyrafinowana szkocka z wyrazistym aromatem, smakiem i finiszem. Luksusowy single malt leżakował w beczkach po bourbonie przez okres 30 lat, zanim został zabutelkowany z mocą 46% alkoholu. Pozycja zastąpiła rocznik 1975 w gamie produktów destylarni Balblair. Trunek prezentuje obfite akordy toffi, mentolu, orzechów, trufli i migdałów. Pod złocistą szatą whisky kryją się elementy czekające na odkrycie.
W 1790 roku John Ross zdecydował się założyć destylarnie w regionie Highlands w Szkocji. Wówczas ruszyła oficjalna produkcja whisky, jednak wzmianki o wcześniejszej destylacji alkoholu w tej lokalizacji sięgają do 1749 roku. Przez kolejne pokolenia zakład pozostawał w rodzinie Rossów, która skupiła się z czasem na dystrybucji swoich trunków poza granice Szkocji. Obecnie gorzelnia jest zarządzana przez przedsiębiorstwo Inver House Distillers.
Słody z destylarni Balblair oddają prawdziwy charakter regionu Highlands. Emanują słodyczą, owocowymi nutami, a także zaskakującymi akcentami świeżo skoszonej trawy lub wysuszonego na słońcu siana. Mimo niezwykłego zróżnicowania całego regionu gorzelnia przez dekady zdołała wypracować sobie indywidualny i rozpoznawalny styl. Obecnie w ciągu jednego roku jest w stanie wyprodukować około 1,4 miliona litrów bursztynowego alkoholu. Wykorzystuje do tego krystalicznie czystą wodę czerpaną z pobliskiego źródła Allt Dearg.
Balblair 1983 Vintage, jako single malt whisky, produkowany jest jedynie na bazie złocistego jęczmienia. Ziarno jest namaczane, suszone, mielone i zacierane aż do powstania zacieru słodowego. Stanowi on bazę każdej whisky i bierze udział w kolejnych procesach fermentacji i destylacji. Szkocka gorzelnia destyluje swoją whisky dwukrotnie w miedzianych alembikach o wyjątkowej i oryginalnej budowie, które zapewniają cieczy owocowych i gładkich smaków. Nad procesem wytwarzania whisky czuwa doświadczony Master Disiller, czyli mistrz gorzelni. To on decyduje o momencie beczkowania whisky. Single malt trafia na okres 30 lat do beczek po bourbonie, wykonanych z dębu amerykańskiego. Trzy dekady spędzone w towarzystwie słodkiego drewna dębowego sprawiają, że ciecz wewnątrz beczek nabiera wyrazistego charakteru. W ostatnim kroku trunek jest butelkowany z mocą 46% i trafia do dystrybucji.
Po wyrafinowanym single malcie Balblair 1983 Vintage można spodziewać się wiele, a w szczególności przyjemnych akcentów słodkich owoców, toffi i wanilii.
Barwa: bursztynowa;
Aromat: syrop toffi, banan, wanilia, czekolada, wiśnia;
Smak: cynamon i dąb, owoce, karmel, wanilia i prażony dąb, migdały;
Finisz: lekko orzechowy, długi, trawiasty, dość wytrawny;
Trunek z najwyższej półki, jakim jest 30-letni single malt destylarni Balblair powinien być degustowany z największą dbałością o szczegóły. Na raczenie się wyjątkową whisky wybierzmy specjalną okazję lub spokojny wieczór, podczas którego będziemy mogli się skopić na wszystkim, co złocisty trunek ma do zaoferowania naszym zmysłom. W pierwszej kolejności sięgnijmy po szklankę typu tumbler lub specjalistyczny kieliszek do degustacji, o ile jesteśmy takowego szczęśliwymi posiadaczami. Pijmy whisky bez dodatków. Skupmy się na jej barwie, aromacie, a w końcu na smaku i finiszu. Dla zwiększenia doznań możemy dodać dwie krople wody, która wydobędzie ze złotej szaty ukryte akcenty.
Balblair 1983 Vintage zachwyca nie tylko walorami smakowymi i aromatycznymi, ale również pełnym i obłym kształtem butelki. Szyjka jest niedługa i zakończona drewnianym korkiem w czarnej folii. Przez bezbarwne szkło dojrzymy wspaniałą, bursztynową barwę single malta. Na boku butelki spostrzegawcze oko dojrzy wytłoczone wzory florystyczne. Niewielka etykieta, nadrukowana na szkle, zyskała grafitową barwę oraz białe i pomarańczowe napisy. Znajdziemy na niej informację o roku otwarcia destylarni, rodzaju whisky, mocy trunku i roku destylacji. Single malt pakowany jest w ozdobne pudełko, prezentujące piękny widok na któreś z wielu wzgórz regionu Highlands.
Z pewnością informacja, że single malt od Balblair był wielokrotnie nagradzany w konkursach nie będzie dużym zaskoczenie. Pozycji udało się zdobyć złoty medal w International Wine & Spirit Competition oraz International Spirits Challenge w 2014 roku. Whisky została również nagrodzona tytułem „Master” w konkursie The Scotch Whisky Masters w 2015 roku. Luksusowy, obfity w smaki single malt to pozycja dla fanów alkoholi z najwyższej półki. Prawdziwy wielbiciel słodowej whisky zachowa butelkę Balblair 1983 Vintage na wyjątkową okazję.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Balblair Distillery |
Marka | BALBLAIR |
Właściciel | Inver House |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Eleganckie pudełko |
Jim Murray | 95 |