Gama whisky z jednej beczki Cooper's Choice to zbiór ekspresji z najlepszych szkockich destylarni, będący hołdem złożonym rzemieślnikom i ich ważnej roli w branży szkockiej whisky. Tym razem zaprezentowano 11-letnią propozycję od destylarni Glen Spey. Mahoniowy trunek finiszował w beczkach po winie Porto, które zapewniły ekspresji owocowy i słodki profil pełen przypraw.
Gorzelnia Glen Spey ma stosunkowo niewielką wydajność, wynoszącą 1,4 miliona litrów rocznie. Glen Spey czerpie wodę z pobliskiego źródła Doonie's Spring. Zakład posiada dwa aparaty do mycia, każdy o pojemności 12 000 litrów oraz dwa aparaty spirytusowe o pojemności 7500 litrów. Obecnie słody używane do produkcji Glen Spey pochodzą z jednego z zakładów przemysłowych Diageo. Destylarnia korzystała z własnych słodowni do lat 1969-70, kiedy to obiekt przeszedł ogromną przebudowę. Stosowane słody są nietorfowane. Whisky z destylarni Glen Spey leżakuje w beczkach po bourbonie, sherry i hogshead.
Destylacja tej wyjątkowej edycji miała miejsce w 2010 roku, a butelkowanie nastąpiło w roku 2021. Niezwykła propozycja od destylarni Glen Spey najpierw dojrzewała w klasycznych beczkach dębowych, a finisz odbyła w beczce po winie Porto numer 803007. Butelkowana z mocą prosto z beczki (54,4%) została wypuszczona w limitowanej liczbie jedynie 360 butelek. Whisky przygotowana bez filtracji na zimno powstała w duchu Speyside, a dziś z całym swoim owocowym charakterem rozpala zmysły kolejnych smakoszy słodowych alkoholi.
11-letni Cooper's Choice Glen Spey to orzeźwiająca, mocno owocowa whisky, w której obok akcentów czerwonej porzeczki i wiśni pojawiają się fale cynamonu i dębu.
Barwa: ciepły mahoń;
Aromat: moc czerwonych owoców, wanilia, miód i dąb;
Smak: orzechy w miodzie, rodzynki, wiśnie w syropie, cynamon i dębina;
Finisz: ciemne jagody, czerwone porzeczki i przyprawy;
Ta whisky wspaniale smakuje na lodzie. Lekkie rozwodnienie zimną wody pomoże niektórym smakom i aromatom wypłynąć na wierzch. Degustujcie 11-latka z niskiej szklanki typu tumbler, specjalnego kieliszka do degustacji lub z kieliszka do wina białego. Lód z powodzeniem możecie zastąpić kroplą wody niegazowanej. Warto spróbować również wersji bez dodatków.
Białe, otwarte pudełko, pozwala podziwiać butlę wypełnioną mahoniową whisky w jego wnętrzu. Warto zwrócić uwagę na złocistą rycinę na opakowaniu. Prezentuje ona trzech rzemieślników pracujących przy beczkach pełnych whisky. Sama butelka poszerza się ku górze i ma etykietę o nieregularnych brzegach, na której znajdziecie podstawowe informacje o tym wydaniu. Poniżej, na bordowym pasku, umieszczono informację o sposobie finiszu destylatu.
Do kolekcji Cooper's Choice zawitała whisky pełna owoców i przypraw. Wielbiciele owocowej słodyczy z pewnością będą zadowoleni. 11-latek zachęca nie tylko piękna, mahoniową barwą ale również finiszem w beczkach po winie Porto. Whisky stworzona z dbałością o najmniejszy szczegół prezentuje gorzelniczy styl destylarni Glen Spey, dając okazję do poznania charakteru wydań tej mało popularnej, szkockiej gorzelni.