Wspaniały Tomatin, butelkowany przez That Boutique-y Whisky Company! Ta ekspresja dojrzewała przez 11 lat i zwraca uwagę etykietą, która wygląda trochę jak ta, którą można zobaczyć na puszce pomidorów. Single malt o mocy 51% alkoholu zachwyca akcentami domowych ciastek imbirowo-orzechowych, waniliowych lodów, miodu kwiatowego i egzotycznych owoców.
Rozlewnia That Boutique-y Whisky Company chętnie wchodzi we współpracę z różnymi destylarniami z całego świata, a gorzelni Tomatin akurat przedstawiać nikomu nie trzeba. Warto jednak poznać nieco jej historię, aby nieco przybliżyć świat whisky, którą oferuje. Słowo „Tomatin” w języku gaelickim oznacza „wzgórze jałowca”. Na tych terenach destylowano whisky już w XV wieku, kiedy poganiacze bydła napełniali swoje butelki alkoholem i ruszali w długi marsz przez górskie przełęcze. Faktycznie gorzelnia powstała w 1807 roku. Lata świetności zakładu przypadły na druga połowę XX wieku i trwały aż do lat 70., kiedy to nastąpił gwałtowny wzrost produkcji do prawie 12 milionów litrów rocznie, co uczyniło Tomatin największą wówczas pod względem produkcji destylarnią szkockiej whisky na świecie. Destylarnia została przejęta przez japońskie przedsiębiorstwo w 1986 roku, które założyło obecną firmę Tomatin Distillery Company Limited i zapoczątkowało nowoczesną erę destylacji whisky w górach Monadhliath.
Whisky Tomatin jest subtelna i aromatyczna. Stylistycznie sytuuje się w połowie drogi między jasnymi, wyżynnymi single maltami a bogatszymi, bardziej soczystymi słodami Speyside. Rozlewnia That Boutique-y Whisky Company, wchodząc we współpracę ze szkocką destylarnią, wiedziała, że może liczyć na wyrafinowany słód najwyższej klasy. Wszystko dzięki przemyślanej produkcji – od odpowiedniej selekcji ziarna, poprzez szczegółową destylację i maturację w dębowych beczkach świetnej jakości.
11-letni Tomatin pod jasnozłocistą szatą skrywa obfity wachlarz smaków i aromatów, od orzechowych fal i czekolady po kwiatowy miód i owoce egzotyczne.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: ciastka imbirowe, orzechy, waniliowe lody, jęczmień i czekolada;
Smak: brązowy cukier, egzotyczne owoce, kwiatowy miód i akcenty toffi;
Finisz: pomarańczowa skórka, lekko drzewny i wytrawny;
Szukasz ciekawego koktajlu na bazie single malta? Świeże zioła to łatwy sposób na urozmaicenie koktajlu. Nie krępuj się używać świeżego rozmarynu, tymianku, a nawet mięty! Mięta to główny składnik uwielbianego przez wielu koktajlu Mint Julep. Drink ten zyskał rozgłos w południowych Stanach Zjednoczonych w XVIII wieku. Lodowaty napój whisky to z pewnością jeden ze sposobów na idealny wieczór.
Kolorowe, graficzne etykiety to element wyróżniający kolekcję rozlewni That Boutique-y Whisky Company. Każda z nich prezentuje jakieś wydarzenia z historii konkretnej gorzelni. Często jednak trzeba być znawcą świata whisky, aby zrozumieć sens danej etykiety. 11-latek z Tomatin został ozdobiony etykietą z pomidorami leżącymi na polu. Jeden z nich ma nawet twarz - w dodatku na głowie nosi kaszkiet i popija whisky z kieliszka. Etykieta porusza wyobraźnię. Jaka stoi za nią historia? Możemy się tylko domyślać.
Delikatny, owocowy Tomatin, dojrzewający dekadę i dodatkowy rok w dębowych beczkach, jest idealną whisky dla wielbicieli finezyjnych smaków i wyważonych dramów. Wielbicieli szkockiej whisky z destylarni Tomatin jest wielu i z pewnością ich nie trzeba będzie długo przekonywać do degustacji. Jeżeli chodzi o nowicjuszy – ten dram to idealna opcja na początek przygody z whisky słodową.
Rodzaj whisky | Single Malt |
---|---|
Marka | THAT BOUTIQUE-Y WHISKY COMPANY |
Wiek | 11Y |
Zawartość alkoholu | 51 |
Pojemność | 0.5L |