Laggan Mill ‘The Secret Islay’ 2009 to kolejna edycja z portfolio The Vintage Malt Company, w przypadku której nie mamy dokładnej informacji o pochodzeniu destylatu. Nieoficjalnie mówi się, że w przypadku tej pozycji mamy do czynienia z młodym Lagavulinem. Niestety, nie można tego oficjalnie i jednoznacznie potwierdzić, natomiast z całą pewnością jest to whisky 7-letnia, pochodząca z jednej beczki (numer 321578), którą w 2017 roku wypełniono 375 butelek, z mocą 46%.
The Vintage Malt Whisky Company to jedna z firm (tzw. niezależnych bottlerów) oferująca szeroką gamę whisky pochodzących ze szkockich gorzelni. Flagową serią firmy jest seria The Cooper’s Choice, w ramach której prezentowane są jednobeczkowe edycje (single cask) whisky słodowych. Oprócz niej firma oferuje również whisky zbożowe (grain) butelkowane pod szyldem Cooper’s Choice Golden Grains.
The Vintage Malt Whisky Co. odpowiedzialna jest również za stworzenie kilku innych marek whisky, bez informacji na temat pochodzenia destylatu. Przykładami są: The Ileach i Finlaggan reprezentujące wyspę Islay, Tantallan – single Malt, pochodzący z nieokreślonej destylarni z regionu Highland czy Glenalmond – blended single malt, również z regionu Highland.
Sama spółka została założona w 1992 roku przez Briana Cooka, byłego dyrektora Morrison Bowmore Distillers, posiadającego ponad 25-letnie doświadczenie w branży. Jego głównym celem było otwarcie się na niezależnych dystrybutorów win oraz wyrobów spirytusowych na całym świecie i zaoferowanie im szeregu whisky słodowych. Dzięki takiemu podejściu, po 25 latach działalności, firma wyeksportowała ponad 10 milionów butelek whisky do ponad 30 krajów na całym świecie. W konsekwencji tego firma the Vintage Malt Whisky Co stała się jedną z wiodących na rynku. W 2016 roku Whisky Magazine przyznał firmie złoty medal w konkursie Independent Bottler’s Challange oraz tytuł „Lowland Independent Bottler of the Year 2016”.
Whisky pochodzące z serii The Cooper’s Choice również zdobyły szereg nagród. Zawdzięczać to można przede wszystkim innowacyjnemu i kreatywnemu podejściu do ‘wykańczania’ dojrzałych whisky w beczkach, w których uprzednio leżakowały inne alkohole np. Porto, Madera, francuskie wina czy hiszpańskie sherry. Osobą odpowiedzialną za ten sukces jest między innymi master blender Andrew – syn założyciela firmy.
Nazwa The Cooper’s Choice wywodzi się od bednarza – wykwalifikowanego rzemieślnika odpowiedzialnego za produkcję oraz przygotowanie beczek, w których później leżakuje whisky, będących jednym z kluczowych elementów całego procesu produkcji bursztynowego trunku. Bo któż jest w stanie wybrać najlepszą dębową beczkę, aniżeli osoba która ją produkuje? To pewnego rodzaju hołd dla ludzi-rzemieślników, których wiedza jest kluczowa i tak cenna, bo często przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Z racji naturalnie limitowanej ilości butelek pochodzących z jednej, konkretnej beczki – z reguły od 300 do 600 butelek – rekomendujemy degustowanie ich w czystej postaci, w klasycznym tulipanowym kieliszku. W przypadku edycji cask strenght warto czasem dodać kroplę wody, co pomoże odkryć pełnię smaków i aromatów konkretnej edycji.
W wypadku tej edycji, niestety nie możemy stwierdzić, z której destylarni pochodzi beczka 321578. Z pewnością jest to młody, 7-letni destylat pochodzący z jednej z gorzelni z Islay. Zabutelkowany w obniżonej mocy – 46%.
Kolor: białe wino
Zapach: dymno-skórzany, suchy dym papierosowy, wyraźne cytrusy, akcenty drożdżowe. Na drugim planie akcenty morskie, suszone wodorosty.
Smak: na początku zamknięty, powoli uwalnia swój charakter – wędzony słód, torfowy dym, młody destylat, wosk, cytrusy. Podobnie jak w zapachu, po chwili pojawiają się akcenty solankowe, nieco rybne.
Finisz: długi, wytrawno-słony, popiołowy z delikatnym niuansem cytrusowym.
2015 rok przyniósł odświeżenie designu butelek The Cooper’s Choice. Klasyczne butelki zostały zastąpione nowymi, pękatymi butelkami o grubym dnie i wąskiej szyi. Centralnie umieszczona etykieta zawiera informacje na temat nazwy serii oraz szczegółowe informacje o zabutelkowanej whisky – datę destylacji, nazwę destylarni, datę butelkowania, zawartość alkoholu oraz numer konkretnej beczki, w której alkohol dojrzewał. W górnej części etykiety umieszczono grafikę przedstawiającą bednarzy przygotowujących beczki. Charakterystyczny dla nowych butelek The Cooper’s Choice jest również pasek umieszczony pod główną etykietą – zawiera on informacjeo rodzaju wykorzystanej beczki, w typ wypadku znajduję się tu napis ‘The Secret Islay’.
Butelka zapakowana jest kartonik z okienkiem prezentującym główną etykietę butelki, całość utrzymana w jasnej kolorystyce.
Whisky Laggan Mill to kolejna, obok Finlaggan oraz Ileach, whisky zagadka w portfolio The Vintage Malt Company. Opisywana tutaj młoda, 7-letnia whisky, leżakowała w beczce po bourbonie – najprawdopodobniej kolejnego napełnienia. Dlaczego? Wystarczy samemu spróbować jednej z 375 butelek! Whisky ta wspaniale pokazuje charakter młodego destylatu, niezakłóconego wpływem beczki – wyczuwalne są akcenty drożdżowe oraz wytrawne i morsko-popiołowe. Bardzo ciekawa, młoda whisky dla fanów Islay. My stawiamy, że to Lagavulin....
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islay |
Producent | nieujawniony |
Marka | COOPERS CHOICE |
Właściciel | Vintage Malt Whisky Company |
Bottler | niezależny |
Wiek | 7Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Kartonowe opakowanie |
Typ whisky | torfowa |
Nakład | 375 butelek |