Galore Whisky to szkocki single malt nazwany na cześć powieści z 1947 roku opartej na prawdziwej historii i filmu komediowego o tym samym tytule, opowiadających o wydarzeniach, które miały miejsce po zatonięciu legendarnego statku SS Politician. Butelkowany z mocą 40% alkoholu trunek leżakuje przez 7 lat w dębowych beczkach, w których nabiera kremowych aromatów dębu, toffi i delikatnego dymu. Single malt produkowany jest przez szkockie przedsiębiorstwo Duncan Taylorz siedzibą w Huntly, założone w 1938 roku.
Spółka Whisky Galore Ltd., należącą do przedsiębiorstwa Duncan Taylor zajmuje się butelkowaniem wyjątkowo kremowego single-malta. Firma nie zdradza jednak, w której ze szkockich destylarni powstaje ten wyjątkowy produkt. Geografia odgrywa zaskakująco wpływową rolę w tworzeniu whisky w każdym z pięciu regionów jej produkcji. Na smaki i aromaty wpływa lokalny klimat, a także zawartość torfu w glebie. Wszystko, począwszy od wody, poprzez miejsce dojrzewania destylatów w drewnianych beczkach, ukształtowało smak szkockiej whisky i wytworzyło charakterystyczne smaki i style. Bazą każdej single malt whisky jest zacier słodowy, wytwarzany z ziarna jęczmienia. Do wytworzenia zacieru niezbędne jest namoczenie, wysuszenie, zmielenie i zatarcie ziarna. Istotną rolę odgrywa woda, która w większości przypadków pochodzi z naturalnych źródeł zlokalizowanych w pobliżu szkockich destylarni. To, czy woda jest miękka, twarda, bardziej lub mniej mineralizowana, również ma wpływ na smak whisky.
Finalny smak i aromat whisku klaruje się przede wszystkim podczas etapu maturacji. Według prawa szkocka whisky powinna leżakować w dębowych beczkach przez okres co najmniej 3 lat. Szczególnie ważne jest również, aby beczki te były wykonane właśnie z dębowego drewna. Galore Whisky spędza w nich 7 lat. Przez ten czas destylat czerpie z drewna kremową strukturę oraz akordy wanilii i kokosa. Beczki, które zostaną wykorzystane w procesie dojrzewania, są dobierane przez Master Distillera, czyli mistrza gorzelni. Doświadczony gorzelnik czuwa nad całą produkcją i pilnuje destylatu podczas każdego z konkretnych etapów. Master Distiller podejmuje również decyzję o rozpoczęciu butelkowania, które w przypadku naszego bohatera odbywa się z mocą 40% alkoholu. Poziom ten jest najniższym dopuszczanym przez szkockie regulacje dotyczące bursztynowej cieczy.
Galore Whisky 7 Years Old prezentuje pełną gamę słodowych akcentów, które w połączeniu z elementami miodowymi, kwiatowymi i dębowymi oferują prawdziwie przyjemne walory sensoryczne.
Barwa: ciepłe złoto;
Aromat: kremowy, wyczuwalny słód, przyprawy, jęczmień, drzewo dębu i miód;
Smak: delikatne nuty kwiatowe, toffi, dym i drewno;
Finisz: średniej długości i dość słodki;
Single malt w przystępnej cenie idealny do drinków? To właśnie Galore Whisky 7 Years Old. Dostępne dla każdego podniebienia smaki i aromaty sprawiają, że whisky ta świetnie nadaje się do wykorzystania w koktajlach alkoholowych. Szczególnie mocno polecamy klasyki, taki jak Whisky Sour czy Mint Julep. Jeżeli masz jednak ochotę na klasyczną degustację, nie krępuj się. Chwyć za niską szklanicę o grubym dnem i racz się single maltem bez dodatków lub z paroma kroplami wody. W cieplejszy dzień, kiedy potrzebujesz orzeźwienia, pij whisky na lodzie.
Galore Whisky 7 Years Old prezentuje się co najmniej interesująco. Już sam kształt butelki przyciąga uwagę – jest ona kwadratowa, kanciasta, a profilowana szyjka przypomina kształtem alembik, w którym odbywa się destylacja whisky. Okrągła etykieta przyciąga wzrok scenką z powieści i filmu, w której marynarze ratują z tonącego statku skrzynki z bursztynowym alkoholem. Niezwykle ciekawy jest również emblemat marki, czyli biało-czerwone koło ratunkowe, zza którego nieśmiało wystają butelki i skrzynia whisky. Na etykiecie znajdziemy również określenie wieku destylatu.
Wspaniały, 7-letni single malt od przedsiębiorstwa Duncan Taylor to trunek dosłownie dla każdego. Zachwycą się nim zarówno wielbiciele whisky słodowej, jak i amatorzy, którzy nie mieli jeszcze z taką styczności. Doskonały balans słodyczy, kwiatowych nut i dębowych akordów sprawia, że nasze podniebienie czuje się otulone mocą smaków i aromatów. Pełnia głębokich doznań sensorycznych sprawia, że szybko mamy ochotę na więcej.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | nieujawniony |
Marka | DUNCAN TAYLOR |
Właściciel | Duncan Taylor |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 7Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |