Dlaczego warto kupić George Remus Straight Bourbon?
- Bourbon George Remus produkowany jest w najstarszej gorzelni w Indianie, która, po wielokrotnych zmianach nazwy w swej historii, od 2021 roku przyjęła miano Ross & Squibb
- Debiutował w 2017 roku
- Sporo słodyczy, wanilii, czekolady, miodu, karmelu, gruszek, jabłek, cytrusów, a także kawy, kakao, piernika, lukrecji, cynamonu, syropu klonowego i anyżku
- Stworzona z destylatów leżakowanych przez 5-6 lat w wypalanych od środka beczkach z nowego dębu amerykańskiego; recepturę stanowią destylaty z: kukurydzy (61%), żyta (36%) i słodowanego jęczmienia (3%)
- Nie filtrowana na zimno, butelkowana z mocą alkoholu 47% ABV (94 PROOF)
- Whiskey nazwana na cześć farmaceuty i prawnika, George’a Remusa, w czasach prohibicji w USA nazywanego „Królem Przemytników”
- Sam Remus spotkał się w 1924 roku z F. Scottem Fitzgeraldem, przez co jego postać posłużyła jako inspiracja do stworzenia jednej z postaci w słynnej książce tego ostatniego – „Wielkim Gatsbym”
- Wielokrotnie nagradzany, m. in. podwójnym złotym medalem na SIP Awards w 2019 roku
George Remus Bourbon został nazwany na cześć legendarnego człowieka whisky, który działał po obu stronach prawa podczas prohibicji, zyskując przydomek „Król przemytników”. Linia George'a Remusa składa się z bogatych w żyto bourbonów w wieku powyżej pięciu lat. Będący własnością i produkowany w jednej z najbardziej historycznych destylarni w USA (MGP), George Remus jest doskonale skomponowany z najlepszych składników. To pikantna ekspresja z nutą karmelu, wanilii i cynamonu, a do tego z gładką, ale długo utrzymującą się na języku przyprawą. Idealny bourbon do popijania bez dodatków, na lodzie lub w tradycyjnym koktajlu Old Fashioned. Butelkowany z mocą 47% alkoholu w pękatej butelce z wizerunkiem „Króla przemytników” na etykiecie wzbudza zainteresowanie.
W listopadzie 2016 roku MGP, destylarnia w stanie Indiana w USA, nabyła prawa do marki George Remus od Queen City Whiskey Co. i obecnie sprzedaje pod tą marką kilka wersji George Remus Bourbon. Ponad 170-letnia destylarnia w mieście Lawrenceburg rozpoczęła życie jako gorzelnia Rossville w 1847 roku, założona przez George'a Rossa i jest jedną z ostatnich destylarni w Ameryce z czasów prohibicji. Podziemna warstwa wodonośna, która produkuje wodę filtrowaną wapnem, nadała whisky żytniej czysty, niepowtarzalny smak. Legenda mówi, że podczas prohibicji George Remus mieszkał w Cincinnati. Znajdował się w promieniu 200 mil od każdego zamkniętego magazynu whisky w kraju, w tym zaledwie 30 mil od destylarni Rossville. Miał nawet tereny magazynowe na terenie dzisiejszej posesji.
Najważniejszym składnikiem każdego bourbona są ziarna wraz z wodą i kulturami drożdży. W przypadku burbona co najmniej 51% zacieru musi stanowić kukurydza. Innymi bardzo powszechnymi zbożami są żyto, jęczmień i pszenica, które dodaje się do rachunku zacieru w różnych proporcjach w zależności od przepisu. Skład mashbill ma kluczowe znaczenie dla charakteru i smaku whisky. Po fermentacji i destylacji amerykańska whisky jest ostatecznie przechowywana w dębowych beczkach.
Bourbon George Remus pod złocistą szatą kryje klasyczne akcenty kremowego dębu w towarzystwie nut przypraw i miodu.
Barwa: złocista:
Aromat: cynamon i gałka muszkatołowa, kremowy dąb;
Smak: miodowy, pełen przypraw i dębowej goryczki;
Finisz: średniej długości, dębowy i słodki;
Nawet jeśli nic nie wiesz o koktajlach, są szanse, że przynajmniej słyszałeś o Old Fashioned. Wykonany tylko z czterech składników – whisky, cukru, Angostury i opcjonalnej (ale zalecanej) skórki pomarańczowej lub dodatków z wiśni Luxardo – Old Fashioned to jednej z najczęściej wybieranych drinków na bazie bourbona. Dodaj syrop cukrowy do szklanki typu rocks. Napełnij szklankę lodem i wymieszaj do połączenia. Dodaj burbon i mieszaj przez około 30 sekund, aby schłodzić i rozcieńczyć. W razie potrzeby udekoruj skórką pomarańczową lub wiśnią.
Na etykiecie pękatej butelki bourbona George Remus znajdziecie wizerunek nikogo innego, jak samego króla przemytników! Nie mogło być inaczej: gangster musi nosić garnitur i kapelusz. Można pomyśleć, że postaci brakuje tylko cygara. Na mniejszej, umieszczonej nieco niżej etykiecie w kolorze wiśniowym, znajdziecie informacje o mocy ekspresji.
Oto bourbon z historią – powstały na cześć historycznej, istotnej dla alkoholowego przemysłu postaci. Wspaniały, pełny i bogaty w smaki sprawi, że nawet nowicjusz i amator rozkocha się w whisky prosto z USA. Doświadczeni smakosze utwierdzą się, że w przekonaniu, że nie ma nic lepszego niż bourbon.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Producent | Lawrenceburg Distillery |
Marka | GEORGE REMUS |
Właściciel | LGP Ingredients |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 47 |
Pojemność | 0.75L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański Virgin Oak (wypalane beczki) |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |