Firma Mazurskie Miody wypuściła nową linię alkoholi Keeper's, wśród których znajdziemy zarówno wódkę, śliwowicę, jak i whisky. Trunki wyróżnia to, że dojrzewają w dębowych beczkach, w których wcześniej skrywał się miód pitny z polskich pasiek oraz francuskie wina wytrawne. Destylacja whisky Keeper's odbywa się metodą pot still, czego efektem jest gładka i delikatna ekspresja. Dzięki miodowym beczkom mieszanka nabiera słodkich akcentów i kremowego charakteru.
Za założeniem niezwykłej marki Keeper's, wykorzystującej beczki po miodzie do maturacji swoich trunków, stoi Bogdan Piasecki - pszczelarz z pasji i zawodu. Podpisy widniejące na tyłach butelek z repertuaru brandu należą do Artura Brzychcy i Mateusza Szydłowskiego, którzy podzielili się swoim zamiłowaniem i wiedzą w dziedzinie produkcji whisky. Polska whisky powstaje na bazie rodzimego jęczmienia z lokalnych upraw oraz krystalicznie czystej wody.
Pot-still jest rodzajem aparatu destylacyjnego, służącego do destylacji alkoholi, takich jak whisky czy brandy. Alembiki garnkowe działają na zasadzie destylacji okresowej (w przeciwieństwie do alembików Coffey lub kolumnowych, które pracują w sposób ciągły). Tradycyjnie wykonane z miedzi alembiki są produkowane w różnych kształtach i rozmiarach, w zależności od pożądanej ilości i stylu spirytusu. Właśnie w takich alembikach destylowana jest whisky Keeper's Founder's. Taka destylacja zmniejsza ilość cięższych związków smakowo-zapachowych w spirytusie i daje czystszy destylat. Charakter polskiej mieszanki określa również metoda dojrzewania. Whisky spędza sporo czasu w dębowych beczkach po miodzie, gdzie nabiera wyjątkowej słodyczy i kremowego stylu.
Bee Keeper's whisky otula aromatem i smakiem miodu prosto z dębowych beczek. To ekspresja pełna nut propolisu, wanilii i delikatnych akcentów owocowych.
Barwa: ciepły, soczysty bursztyn;
Aromat: mocno miodowy, lekko waniliowy, fale przypraw;
Smak: słodycz otulającego miodu w zestawie z puddingiem waniliowym i delikatnymi nutami owoców;
Finisz: jeszcze więcej miodu i propolisu, przyjemny;
Polska mieszanka na bazie miodowego dębu smakuje doskonale w połączeniu z kostkami lodu. Dwie sztuki będą idealne – rozwiną odpowiednio słodki wachlarz sensoryczny ekspresji marki Keeper's. Delektujcie się bursztynowym płynem z niskiej szklanki o grubym dnie.
Pękatą butelkę z długą szyjką wieńczy czarna zakrętka. Na froncie widnieje czarna etykieta ze złotymi i pomarańczowymi napisami. Nie mogło zabraknąć również pszczoły, bez której przecież nie byłoby miodu! Innym elementem graficznym na etykiecie są beczki, w których polska whisky dojrzewa. Na tylnej etykiecie znajdziecie dokładny opis pozycji.
Niewiele mamy w Polsce rodzimych whisky. Bursztynowy trunek, dojrzewający w beczkach po miodzie, z pewnością zainteresuje wielu smakoszy. Polska mieszanka staje na wysokości zadania i oferuje interesującą podróż przez kremowego smaki i aromaty. Dajcie się ponieść miodowej słodyczy i zaufajcie polskim specjalistom.
Kraj | Polska |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |