Dlaczego warto kupić whisky & bourbon Lucifer's Gold?
- Producentem tego niezwykłego trunku jest brytyjska firma Charter Brands Ltd.
- Debiutowała w 2018 roku
- Lekko maślana, odrobinę pikantna, dużo słodkiego kremu z wanilii, karmelu, suszonych skórek owocowych, rodzynek, a także daktyli, włoskich orzechów, dębu i wyrazistych przypraw (cynamon, pieprz)
- Stanowi blend 3-letniej whisky zbożowej, odrobiny słodowej (podobno) i Bourbona z Kentucky (prawdopodobnie Heaven Hill), które po zmieszaniu wspólnie odpoczywają i „przegryzają się” przez około 3 miesiące
- Producent zaleca pić schłodzoną lub traktować jako bazę do drinków
- Swą nazwę zawdzięcza historii, gdy dwóch panów spotkało się w barze na pokera, gdzie jeden był wielbicielem whisky, drugi – Bourbona. Pamiętnego dnia otrzymali oni od tajemniczego barmana drink w postaci zmieszanych tych dwóch trunków (w proporcji 50:50), o czym początkowo nie wiedzieli. Owym barmanem był sam Lucyfer, a kolejnego dnia, gdy panowie przyszli powtórzyć ów eksperyment okazało się, że barman z poprzedniego dnia nigdy tam nie pracował
Lucifer's Gold to nietypowe w świecie alkoholi połączenie amerykańskiego bourbona z Kentucky ze szkocką whisky single grain. Rezultatem tego niecodziennego kupażu jest trunek łączący dwa bieguny – owocność i gładkość whisky ze Szkocji i zrównoważonych nut wanilii i dębu charakterystycznych dla bourbona z USA. Sam producent określa wypust jako „whisky alternatywną”. Pozycja butelkowana jest z mocą 40%.
Historia powstania tego wyjątkowego trunku owiana jest legendą. Mówi się, że dwóch miłośników degustacji alkoholi w miejskich barach spotkało się w jednym z nich. Pierwszy z nich był fanem szkockiej whisky, drugi natomiast wielbicielem amerykańskiego bourbona. Mężczyźni rozpoczęli grę w karty, a przez cały czas jej trwania raczyli się bursztynowym alkoholem. Szklanka po szklance docierało do nich, że to co piją jest wyjątkowe i smakuje inaczej, niż zwykle. Okazało się, że barman postanowił zrobić graczom kawał i wymieszać ich drinki w proporcji jeden do jednego. Zachwyceni nietypowym połączeniem, wznieśli toast, a następnie dnia wrócili do baru, Zachęceni wydarzeniami poprzedniego wieczora, zapytali o barmana imieniem Lucas. Jakże ogromne było ich zdziwienie, gdy okazało się, że nikt taki nigdy tam nie pracował.
Lucifer's Gold łączy w sobie wszystko to, co najlepsze z whisky szkockiej i amerykańskiego bourbona. Alkohol ze Szkocji powstał na bazie zboża jednego rodzaju. Bourbon produkowany jest z mieszanki kukurydzy z żytem i słodowanym jęczmieniem. Bazą każdego bursztynowego alkoholu stanowi zacier, który sporządzany jest z ziarna zbóż. Kolejno jest ono namaczane, suszone, mielone i zacierane w specjalnych kadziach zaciernych. Wytwór jest wtedy gotowy na kolejne etapy produkcji.
Według szkockich regulacji dotyczących whisky cała jej produkcja odbywać się musi na terenie Szkocji. Podobnie jest w przypadku bourbona – od początku do końca powstaje w USA. Stany, które od dekad uważane są za mekkę bourbona to Kentucky i Tennessee. Warunki klimatyczne panujące na tamtych terenach są idealne do uprawy kukurydzy.
Zanim płyn trafi do beczek, poddawany jest fermentacji i destylacji. Fermentacja odbywa się w kadziach fermentacyjnych, w których żywe drożdże wytwarzają z cukrów alkohol. Destylacja natomiast oczyszcza ciecz z niepożądanych substancji i wzmacnia moc trunku. W Szkocji stosuje się podwójną destylację. Gotowa ciecz ląduje w beczkach, które zawsze wykonane są z drzewa dębowego. Szkocki destylat leżakuje w nich co najmniej 3 lata. Przed butelkowaniem, amerykański bourbon i szkocka whisky są łączone. Tak powstaje jedyny w swoim rodzaju Lucifer's Gold.
Wyjątkowa mieszanka szkockiej i bourbona z USA oferuje wszystko, co najlepsze w obydwu rodzajach alkoholu. Dębowe i waniliowe akcenty zgrabnie łączą się z nutą pomarańczy.
Barwa: bursztynowe złoto;
Aromat: maślany, grzanki, rodzynki, skórka pomarańczy, dąb;
Smak: prażone orzechy, daktyle, kremowa wanilia;
Finisz: trwały, cynamon i pieprz;
Lucifer’s Gold to prawdziwie szatańska mikstura. Warto sączyć ją z kieliszka z dodatkiem 6 kropli Tabasco. Polecamy również raczyć się trunkiem z kawałkiem limonki i liśćmi mięty, zaserwowanym w szklance typu highball na lodzie. Inne rozwiązanie to połączenie alkoholu z piwem imbirowym i ostrym Tabasco. Diabelski kop gwarantowany. Dla fanów orzeźwiających smaków rekomendujemy chwycić za szkło typu collins, dodać whisky, lemoniadę, a całość udekorować pomarańczą.
Mówi się, że pomysł na połączenie bourbona z USA i szkockiej whisky to dzieło samego szatana. Dlatego właśnie z etykiety butelki Lucifer’s Gold spogląda na nas rogata postać z głową kozła, stojąca w płomieniach z uniesionymi rękoma. W jednej z nich trzyma trójząb, a w drugiej rozpaloną pochodnię. Etykieta przypomina kartę do gry, co jasno nawiązuje do legendy na temat powstania tego alkoholu. Spostrzegawczy obserwator dojrzy rozproszone po całej etykiecie trzy czerwone szóstki. Przypomnijmy – 666 to liczba diabła! Sama butelka jest bezbarwna i kwadratowa, a jej szyjka wyprofilowana i zakończona czarnym korkiem.
Lucifer’s Gold to wyjątkowa pozycja na światowym rynku alkoholi. Niemożliwym wydaje się, aby ktoś wpadł na śmiały pomysł połączenia szkockiej i bourbona – a jednak! Zapewniamy, że ta mieszanka jest w pełni bezpieczna, a w dodatku zachwycająca. Oferuje ciepło klasyczne dla amerykańskiego bourbona i orzeźwiającą delikatność whisky ze Szkocji. W tym przypadku nie warto bać się diabła, a dać mu się w pełni porwać. Produkt szczególnie zachwyci fanów oryginalnych wypustów.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | LUCIFERS GOLD |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |