Kensei to tajemnicza japońska marka whisky z portfolio Kiyokawa Company Ltd. Firma powstała w 1958 roku, a jej biura znajdują się w Hong Kongu i Tokio. Słowo „kensei” z języka japońskiego oznacza „sprawdź”. Kensei Pure Malt to whisky pozyskiwana z selekcji najlepszych dębowych beczek. Produkt ten to wspaniały przykład tego, jak pracownicy i technologia japońskiej whisky poczynili postępu w ciągu ostatnich kilku dekad. Destylarnia Kiyokawa znajduje się w północnej części Japonii – w prefekturze Nagano, obszarze odpowiednim do leżakowania destylatów w beczkach ze względu na ostre zimy i gorące, ale nie suche lata.
Ekspresja dojrzewała w dębowych beczkach, a następnie została zabutelkowana z mocą 44,5% alkoholu.
Barwa: słomkowa.
Aromat: polne kwiaty, słodkie płatki zbożowe, wanilia, miód, jabłka, brzoskwinie, dębowe wióry.
Smak: intensywny, lekko dymny, nuty banana, jabłka, dojrzałych owoców, przypraw i nut ziołowych.
Finisz: wanilia, letnie owoce, trawa cytrynowa, dąb.
Trunek można degustować według uznania – na czysto, na kościach lodu, z dodatkiem wody źródlanej, w klasycznym koktajlu alkoholowym. W celu rozwinięcia palety aromatyczno-smakowej, producent rekomenduje dodanie do whisky jednej lub dwóch kropli wody niegazowanej. Ekspresję należy degustować w temperaturze pokojowej, w niskiej szklance lub w specjalistycznym kieliszku degustacyjnym.
Wypust zamknięty w butelkę o klasycznym kształcie, wykonaną z bezbarwnego szkła. Na froncie etykieta z japońskimi napisami. Całość prezentuje się niezwykle klimatycznie i stylowo. Logiem marki jest napis „Kensei” wykonany charakterystyczną czcionką.
Pozycja dla każdego – amatora, smakosza, doświadczonego konesera. Uniwersalny charakter ekspresji z pewnością zadowoli nie jedno podniebienie. Obowiązkowy produkt na barze – nie tylko profesjonalnym. Trunek powstał z myślą o miłośnikach whisky oraz fanach kultury japońskiej.