Dlaczego warto kupić Nobushi Single Grain Japannese whisky 43% 0,7L?
- Producent whisky Nobushi, Kiyokawa Company Ltd., swą działalność rozpoczął w 1958 roku
- Pełna, gładka, dość złożona, acz subtelna, miód, orzechy, czekolada, toffi, wanilia, cytrusy, owoce tropikalne, nieco kwiatów, dębu i ciepłych przypraw
- Stworzona w jednej gorzelni z nieujawnionego zboża/zbóż, destylowana w kolumnie do destylacji ciągłej i leżakowana w beczkach z dębu amerykańskiego
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 43% ABV
- Powstaje na bazie górskiej źródlanej wody, najprawdopodobniej płynącej ze zboczy gór Tanzawa w prefekturze Kanagawa
- Nazwa „Nobushi” odnosi się do wojowników (samurajów) strzegących wioski i oznacza „Duch honoru”
- Produkowana w mieście Iiyama, w prefekturze Nagano, w istniejącej od 2019 roku gorzelni Mountain Farm
Kraj | Japonia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single grain |
Marka | NOBUSHI |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |