Jeden ze sloganów marki Readbreast brzmi: Nazwij nas staroświeckimi. Nasza przeszłość zawsze będzie powodem do dumy. Dziś Redbreast jest najlepiej sprzedającą się irlandzką whiskey Single Pot Still na świecie i jest uważana za ostateczny wyraz tradycyjnego irlandzkiego trunku.
Firma W & A Gilbey, bo tak nazywała się pierwotnie, została założona w 1857 roku i rozpoczęła swoją działalność w małych piwnicach na rogu Oxford Street i Berwick Street w Londynie wytwarzając wina. W 1866 roku firma przeniosła się do Dublina, gdzie weszła we współpracę z John Jameson&Son. Lokal posiadał własną salę degustacyjną i mały destylator do określania zawartości alkoholu w winach i spirytusach. Gilbey's produkował własne opatentowane pojemniki na butelki, które można było łatwo układać w stosy. Do 1874 roku w ofercie destylarni znalazły się trzy odmiany złotego trunku, a sama firma zyskała miano najbardziej popularnej gorzelni w Dublinie. W jednym roku sprzedali 83 000 skrzynek irlandzkiej whiskey w porównaniu z zaledwie 38 000 szkockiej, co odzwierciedla sławę irlandzkiej whiskey w tamtych czasach.
Pierwsza oficjalna wzmianka o nazwie marki „Redbreast” pojawiła się w sierpniu 1912 roku. Sama nazwa odnosi się do ptaka-rudzika i jest przypisywana ówczesnemu prezesowi Gilbey's, który był zapalonym hodowcą ptaków.
Początek zeszłego wieku był ciężkim czasem dla irlandzkich trunków. Ich sprzedaż spadła właściwie do zera, kiedy nastał czas prohibicji w USA, a Irlandia walczyła o niepodległość. Upadek przyspieszył początek wojny. Wówczas miejsce irlandzkiej whiskey zajęła szkocka. W roku 1966 trzy ostatnie bastiony irlandzkiego trunku: Cork Distiller, John Jameson&Sun i John Power&Son zdecydowały się na połączenie sił w celu przywrócenia alkoholu na salony. Efektem fuzji było powstanie w 1975 roku New Midleton Distillery. To tam dziś produkowana jest 12-letnia irlandzka whiskey Redbreast.
Cechą charakterystyczną irlandzkiej whiskey Redbreast jest wykorzystanie zarówno słodowego, jak i niesłodowego zacieru. Gorzelnia Midleton jako jedna z nielicznych na świecie wykorzystuje niesłodowany jęczmień przy produkcji alkoholu. Jest to tradycyjny sposób wytwarzania irlandzkiej whiskey od XIX wieku. Powodem zastosowania takiego rozwiązania nie były kwestie smakowe, a finansowe. W Anglii obowiązywał podatek słodowy, który dało się obniżyć poprzez stosowanie jęczmienia niesłodowanego. Okazało się jednak, że składnik ten nadaje trunkowi jedwabistość i delikatność, ale też pikanterie. Proces słodowania jęczmienia trwa około czterech dni. Bazą whiskey jest krystaliczna czysta woda z rzeki Dungourney.
Pierwszym krokiem produkcji whiskey jest stworzenie piwa o mocy 10%. Następnie przychodzi pora na potrójną destylację. Cały proces jest kontrolowany przez Master Distillera. Każda kolejna destylacja nadaje trunkowi stopniowo smaków i aromatów. Ręcznie robione, miedziane alembiki są kluczowe w procesie destylacji. Destylatory mogą różnić się stylem i kształtem - w kształcie cebuli, stożka, kuli i latarni - co skutkuje różnymi stylami destylatu. Maturacja odbywa się w beczkach po sherry. Zanim trunek osiągnie wymagany smak, spędza w beczkach 12 lat.
Leżakowanie whiskey w amerykańskich beczkach wnosi do whiskey całą gamę smaków. Zwęglone wewnętrzne wyściółki tych beczek pozwalają trunkowi przesiąkać podczas dojrzewania, a kiedy rozpoczynają się chłodniejsze zimowe miesiące, alkohol zyskuje spektrum ukrytych w sobie bourbonowych smaków, od wanilii po gałkę muszkatołową i cynamon.
Kolor: jasny, złoty, przezroczysty;
Aromat: bardzo słodki, mocna nuta toffi, zapach zboża i cytrusów, suszone owoce;
Smak: delikatnie pieprzna i zbożowa, nuta orzechowa, delikatny smak sherry;
Finisz: mocny, czekoladowy i długi;
Klasyczny alkohol czasem wymaga klasycznego podania. Najlepszym sposobem serwowania irlandzkiej whiskey będzie podanie jej w szklanicy z grubym dnem, bez kości lodu i innych dodatków. Jednak dla podbicia słodkości dobrym pomysłem będzie połączenie jej z ciemnym piwem, na przykład typu Stout. Redbreast sprawdzi się również jako dodatek do whiskey sour, old fashioned (skóra z pomarańczy podbije aromat cytrusów) czy koktajl z piwem imbirowym przełamany limonką.
Marka szczyci się długą historią i sama mówi o sobie, że jest staromodna – w dobrym znaczeniu! Taka jest też butelka, w której mieści się dwunastoletni Redbreast. Szkło jest pękate w formie i ma zieloną barwę, która uniemożliwia ujrzenie rzeczywistego koloru trunku. Etykieta przenosi nas do przeszłości, jej design jest bowiem bardzo klasyczny i tradycyjny. Na beżowym tle widnieje podobizna ptaka-rudzika. Bordowe i pozłacane napisy informują o typie produktu i mocy alkoholu (40%). Całość współgra ze sobą i tworzy wrażenie obcowania z niezwykle wiekowym trunkiem. Whiskey sprzedawana jest w pudełku ozdobnym.
Redbreast to alkohol elegancki, wyszukany i szlachetny. Niejeden smakosz, spragniony kontemplacji nad szklanką dobrego trunku, z pewnością wybierze tę irlandzką whiskey. Wytworny klimat alkoholu idealnie sprawdzi się podczas wieczoru w samotności z dobrą muzyką, ale również podczas spotkań z przyjaciółmi na eleganckiej kolacji. Trunek z historią nada nostalgicznej aury każdej okazji. Będzie również dobrym wyborem na prezent dla wyjątkowej osoby, ceniącej sobie luksus i wysoki poziom.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Marka | REDBREAST |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 88.5 |