Hinch Pot Still o mocy alkoholu 43$ składa się w 59% z niesłodowane jęczmienia, 40% z jęczmienia słodowanego i 1% owsu w postaci płatków owsianych dodawanych do zacieru. Ostatni element sprawia, że whiskey staje się niezwykle kremowa. Destylaty dojrzewają w większości w beczkach po bourbonie, jednak w małym procencie również w beczkach po sherry Oloroso, co nadaje im pikantny posmak, świetnie pasujący do biszkoptowych nut.
Terrry Cross, twórca marki Hinch, nazwał firmę na cześć mieszczącego się obok destylarni miasta Ballynahinch, położonego na południe od Dublina na terenie Irlandii Północnej. Sama destylarnia ruszyła w produkcją w grudniu 2020 roku, jednak już wcześniej z pomocą zaprzyjaźnionych zakładów wypuściła pięć podstawowych wypustów z serii The Time Collection, które pozwoliły zainteresowanym zapoznać się z marką. Hinch zaskoczył cały rynek alkoholowy - udowodnił, że irlandzka whiskey ma się świetnie i stanowi groźną konkurencję dla bardziej popularnej wciąż szkockiej whisky.
„Pot still” to styl irlandzkiej whiskey. Takie nazewnictwo stosuje się, kiedy mamy do czynienia z trunkiem będącym połączeniem słodu jęczmiennego oraz niesłodowanego jęczmienia. Taka whiskey może zawierać również dodatek w postaci owsa lub pszenicy. Hinch Pot Still zdysocjował się na owies, który zapewnił cieczy niesamowicie kremowego charakteru. Uznaje się, że niesłodowane elementy składu sprawiają, że whiskey nabiera cięższej niż klasyczne single malty tekstury. Jednym słowem – trunek taki jest bardziej wyrazisty i charakterny. Istotnym elementem jest również woda, bez której nie mogłoby dojść do większości etapów produkcji. Irlandzka gorzelnia wykorzystuje wodę ze źródła Silent Valley Reservoir.
Hinch Pot Still, jak wszystkie wypusty marki oraz większość irlandzkich whiskey, destylowany jest trzykrotnie. Ma to miejsce zaraz po etapie fermentacji. Destylacja odbywa się w miedzianych alembikach. Trzykrotna destylacja zapewnia alkoholowi finezję, delikatność i lekką barwę.
Po procesach technologicznej obróbki irlandzka whiskey umieszczana jest w dębowych beczkach. Hinch Pot Still został wypuszczony na rynek bez deklaracji wieku. Destylaty trunku dojrzewają w większej mierze w klasycznych beczkach po amerykańskim bourbonie, jednak część z nich spędza co najmniej trzy lata w beczkach po sherry Oloroso. Dobór beczek wpływa na finalny smak alkoholu. Dąb nadaje cieczy waniliowych akordów. Beczki po sherry sprawiają, że whiskey staje się pikantna i bardziej owocowa. W odpowiednim momencie, kiedy trunek zostanie przetestowany przez Master Distillera, trafia do butelek.
Zdecydowanie najsłodszy i najbardziej deserowy ze wszystkich pięciu trunków irlandzkiej gorzelni. Masz ochotę na coś słodkiego? Porzuć czekoladę i sięgnij po Hinch Pot Still. Whiskey zaskoczy akordami domowego ciasta i wyraźnymi nutami przypraw do pieczenia. Aromaty prosto z cukierni gwarantowane!
Barwa: ciepły złoty;
Aromat: dominują cynamonowe nuty, ciepła owsianka, skórka cytryny, roztopione masło i ciasteczka;
Smak: owsiane ciastka z rodzynkami, twaróg, cytryna, przyprawy do pieczenia, mięta;
Finisz: długie, z czasem nabiera na pikantności;
Słodki, przyjemny dla podniebienia Hinch Pot Still wydaje się być idealny do alkoholowym koktajli na bazie przeróżnych likierów. Pole do popisu jest szerokie i zachęca do eksperymentowania. Dobrze połączyć whiskey z bitą śmietaną, kawą i cukrem – i mamy gotową kawę po irlandzku! Trunek świetnie działa na nasze zmysły, kiedy raczymy się nim podczas degustacji gorzkiej czekolady. Nie zawiedzie również w klasycznych drinkach, jak Whisky Sour czy Old Fashioned. Żądni pełni wrażeń smakowych i aromatycznych zadowolą się czystym alkoholem, z ewentualnym dodatkiem wody lub lodu.
Kolejna z serii obła, kształtna butelka o niedługiej szyjce, zakończonej drewnianym korkiem. Cała linia marki Hinch jest niezwykle spójna, jeśli chodzi o design szkła i projekt etykiety. I tym razem granatowy kolor etykiety świetnie współgra z białymi złotymi napisami, informującymi o zawartości butli. Kolorem pomarańczowym wyróżniono emblemat marki, na który składają się kłosy zboża zamknięte w okręgu i kwadracie. Wyobraźmy sobie jakie wrażenie robią wszystkie butelki Hinch whiskey postawione obok siebie na półce barowej.
Hinch Pot Still wydaje się najdelikatniejszą ze wszystkim whiskey irlandzkiej destylarni. Z pewnością zachwycą się nim fani słodyczy i deserów. Aromat domowego ciasta ma silną moc przenoszenia ludzkiej wyobraźni prosto do domu rodzinnego, pełnego ciepłych zapachów podczas świąt. Produkt nowej na rynku gorzelni nie zawodzi, podobnie jak pozostałe pozycje z nieobszernego jeszcze katalogu firmy. Zdecydowanie warto czekać na więcej, a w tym czasie raczyć się i cieszyć pełną słodyczą płynącą z Hinch Pot Still.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | HINCH |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |