Oto kolejna ciekawa whisky, nowy element serii The Murray destylarni Tullibardine z regionu Highlands w Szkocji. Kwintesencję wyjątkowego single malta z północy zielonego kraju buduje dokładnie opracowana maturacja w specjalnych beczkach po sycylijskim winie Marsala, w których finiszował. Wcześniej dram dojrzewał w klasycznych, dębowych beczkach po bourbonie amerykańskim. Trunek destylowany w roku 2006 został zabutelkowany z mocą 46% alkoholu. Prezentuje idealny balans między tradycyjną wanilią, czerwonym winem i gorzką czekoladą. Jest to czwarta limitowana edycja whisky, która dołączyła do Marquess Collection, po Murray 2004, 2005 i Chateauneuf-du-Pape.
Kiedy w 1488 roku król Szkocji Jakub IV zatrzymał się w Blackford, aby kupić piwo z miejscowego browaru, prawdopodobnie nie wiedział, że ten incydent będzie nadal wspominany setki lat później. Jego postój zaowocował zaszczytnym wyróżnieniem: w 1503 roku zakład trzymał od Jakuba IV pierwszą kartę królewską za produkcję piwa. Oryginalne budynki browaru zostały przekształcone w destylarnię Tullibardine przez Williama Delme Evansa w 1947 roku. W 1949 roku wyprodukowano pierwszą butelkę whisky. W 1971 roku nowi właściciele - Invergordon Distillers zwiększyli liczbę alembików z dwóch do czterech i rozsławili markę. Niestety w 1993 roku, niedługo po przejęciu destylarni przez Whyte & Macky, gorzelnia została zamknięta na dekadę. Od 2011 roku destylarnia jest w posiadaniu francuskiej grupy Picard Vins & Spiritueux, która sukcesywnie rozwija asortyment destylarni. W 2013 roku nastąpiła całkowita reorganizacja katalogu Tullibardine – powstała między innymi obszerna seria single maltów bez określenia wieku. Dawne whisky szkockiej marki były znane jako nieco tłuste i niosące kwiatowe i orzechowe nuty. Nowy zestaw zachował lekki, kwiatowy i słodowy charakter z nowością w postaci bardziej wyrazistych akcentów.
W latach siedemdziesiątych Tullibardine była znaną marką, sprzedawaną na całym świecie, a nowi właściciele są na dobrej drodze, aby odtworzyć ten sukces. Źródło Danny Burn, które dostarcza destylarni świeżą i czystą wodę, jest zasilane wodą pochodzącą z okolicznych wzgórz Ochil. Góry powstały z warstw bazaltu i piaskowca, a kiedy woda dotarła do destylarni, została już przesiana przez naturalne filtry. Produkcja w destylarni Tullibardine nadal opiera się na tradycyjnych metodach i w miarę możliwości rezygnuje z nowoczesnych, skomputeryzowanych technologii.
Tullibardine The Murray Marsala to wyjątkowe połączenia winnych smaków, które zostały podbite przez akcenty czekolady, goździków i kawy.
Barwa: ciemny bursztyn;
Aromat: kremowa wanilia, czerwone wino, gorzka czekolada z rodzynkami;
Smak: kawa, maliny i pomarańcze, goździki;
Finisz: toffi, melasa i miód;
Ciepła barwa whisky zachęca do degustacji bez dodatków w klasycznej szklance typu tumbler. Przyjęło się, że single malt whisky powinny być degustowane bez dodatków, ewentualnie z dwiema lub trzema kroplami wody. Zdaniem naszych specjalistów warto jednak testować dram w alkoholowych koktajlach. Postaw na któryś z klasyków: Manhattan lub Whisky Sour.
Elegancka, lekko pękata butelka o smukłej formie i długiej szyjce została wykonana z bezbarwnego szkła, przez które pięknie przebija głęboka barwa whisky. W górnej części butelki wytłoczono symbol korony – czyżby miał on związek z wizytą króla w budynkach zakładu wieki temu? Korona to również symbol Szkocji. Granatową etykietę zdobią złote napisy i interesujący emblemat – popiersie aniołka o bujnej fryzurze. Na prostokątnym pudełku umieszczono florystyczne wzory.
Wspaniała whisky z bogatej kolekcji szkockiej destylarni Tullibardine to propozycja dla wielbicieli ciekawych pozycji na rynku alkoholowym. Znawcy single maltów z pewnością będą zainteresowani efektem, jaki dała maturacja w nietypowych beczkach po sycylijskim winie. Smakosze soczystych dramów będą w niebie!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | TULLIBARDINE |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 86 |