Destylarnia tworząca whisky na Tajwanie od długiego czasu była marzeniem w głowie przedsiębiorcy T. T. Lee, właściciela jednej z największych firm w kraju King Car Group. Niestety aż do 2002 roku wybudowanie destylarni nie było możliwe przez bardzo restrykcyjne prawo dotyczące alkoholi mocnych. Gdy tylko Tajwan zmienił prawo T. T. Lee postanowił wykorzystać nowe możliwości i zainwestować w spełnienie marzenia o produkcji tajwańskiej whisky. Przez wiele miesięcy poszukiwano odpowiedniego miejsca, a do opieki nad konstrukcją i budową gorzelni zaproszono specjalistę ze Szkocji, dr Jima Swana. Dzięki jego wskazówkom wybrano wiejski obszar w północno-wschodniej części wyspy w pobliżu wysokich gór Snowy Moutains. Była to doskonała lokalizacja do produkcji whisky, która gwarantowała łatwy dostęp do czystej wody roztopowej spływającej z gór i charakteryzowała się gorącym, wilgotnym klimatem schładzanym przez napływającą znad oceanu bryzę. Destylarnia Kavalan, która przejęła nazwę po historycznej nazwie społeczeństwa zamieszkującego ten obszar, został wybudowana i otwarta po zaledwie 9 miesiącach w roku 2005. Miedziane alembiki sprowadzono specjalnie ze Szkocji, jako że T. T. Lee był wielkim miłośnikiem klasycznych szkockich single maltów i takie właśnie whisky chciał tworzyć. Pierwszy destylat, nad którym wspólnie pracowali dr Swan i Ian Chang, Mistrz Gorzelnik marki, powstał w roku 2006, a już w 2008 zakorkowano pierwszą butelkę whisky. Dwa lata później whisky Kavalan została poddana degustacji w ciemno wraz z młodymi szkockimi trunkami… i wygrała. Wtedy stało się jasne, że dotychczas niedoceniane tajwańskie produkty zawojują nowe rynki, a przeceniona szkocka whisky będzie musiała zejść z przez lata zajmowanego podium. Sukces Kavalan pogłębiał się z roku na rok pozwalając destylarni na dokupowanie coraz większej ilości alembików sprowadzanych specjalnie ze Szkocji. Z początkowej produkcji 1,5 miliona litrów whisky rocznie firma rozrosła się do produkcji sięgającej aż 9 milionów litrów whisky każdego roku.
Whisky pochodzi z tych samych beczek, z których tworzone są butelki kolekcji Solist, jednak w odróżnieniu od Solist jest rozcieńczana lokalną wodą ze źródła, która zmniejsza zawartość alkoholu do 46%. Starzona przez co najmniej 4 lata w pierwszy raz napełnianych beczkach z amerykańskiego dębu po Bourbonie i rozlana do butelek bez oznaczania wieku. Dodanie źródlanej wody złagodziło ostry smak alkoholu i uwypukliło świeże, tropikalne aromaty wanilii, kokosu i przypraw.
Kolor: blade złoto;
Nos: świeży i czysty; wanilia, kokos, przyprawy, słód, karmel, wiórki kokosowe, jabłko, cynamon, świeże siano, banan, gałka muszkatołowa, orientalne przyprawy, cytrusy;
Smak: miękki i dobrze zbalansowany; cukier słodowy, wanilia, dąb, miód, karmel, kokos, pieczone jabłko, sok ananasowy, ciasto bananowe, prażony dąb;
Finisz: trwały i przyjemny; wanilia, miód, biały pieprz, dąb, zioła ogrodowe egzotyczne przyprawy;
Kavalan ex-Bourbon Oak serwuj w niskiej szklance z grubym dnem typu old fashion i w temperaturze pokojowej najlepiej w wersji saute. Doskonałym dodatkiem, który skomponuje się z nieco egzotycznym charakterem whisky będzie talerz grillowanych owoców morza skropionych sokiem z cytryny lub grillowana w folii ryba.
Butelka whisky utrzymana jest w minimalistycznej kolorystyce składającej się z barwy jasnego złota oraz bieli. Złoty kaptur oraz złota prostokątna etykieta są idealnie dopasowane pod względem barwy złota pod kolor trunku zamkniętego wewnątrz. Butelka ma prosty okrągły kształt i wykonana jest z jasnego szkła. Zdobi ją etykieta w minimalistycznym stylu z białą szerszą i połyskującą wąską ramką i białymi oraz czarnymi napisami. W górnej części butelki umieszczono logotyp, którym jest budynek destylarni, pod nim nazwę gorzelni i nazwę trunku oraz kilka informacji na jego temat.
Ex-Bourbon Oak będzie najlepszą whisky spośród portfolio marki Kavalan do rozpoczęcia przygody z degustacją tajwańskich whisky. Jej słodki, delikatny i owocowy posmak spodoba się nawet niedoświadczonym smakoszom i wprowadzi w wyjątkowy charakter whisky tworzonych w gorących, zupełnie odmiennych od klasycznych klimatach.
Kraj | Taiwan |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | Kavalan Distillery |
Marka | KAVALAN |
Właściciel | King Car Group |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |