Dlaczego warto kupić whisky Laphroaiga 25 years old Cask Strength 52%?
- Oficjalna edycja “Cask Strength” – najstarsza butelkowana przez Laphroaig whisky.
- Destylowana przed rokiem 1993, zabutelkowana w 2018 roku.
- Aromaty delikatnego torfu, soli morskiej, suszonych moreli, wanilii i miodu. Finisz gładki, dymno-karmelowy.
- Leżakowana w beczkach po bourbonie.
- Niefiltrowana i bez barwienia, 52% – moc beczki.
- Kolekcjonerzy i zaawansowani amatorzy będą zadowoleni.
- Idealna na prestiżowe okazje – świetna na prezent, zwłaszcza w drewnianym pudełku.
- Do degustacji solo lub z odrobiną wody.
- Potwierdza, że Laphroaig potrafi stworzyć whisky z finezją.
25-letni Laphroaig, zabutelkowany z mocą prosto z beczki (52%), to niezwykłe połączenie whisky, która starzona była w beczkach po sherry z europejskiego dębu Oloroso drugiego napełnienia i beczek z bourbonem z amerykańskiego białego dębu. Butelkowanie jest pozbawione filtracji na zimno, pełne nut klasycznego torfu z Islay i dębowej słodyczy, a także elementów sherry i przypraw korzennych.
Destylarnia Laphroaig została oficjalnie założona w 1815 roku. Jednak plotka głosi, że bracia Alexander i Donald Johnston zbudowali to miejsce już w 1810 roku, a zarejestrowana została w 1836 roku. W 1847 roku Donald Johnston zmarł w wyniku tragicznego wypadku w gorzelni. Walter Graham, wówczas kierownik sąsiedniej destylarni Lagavulin, przejął zarządzanie gorzelnią. Dziesięć lat później, w 1857 roku, syn Donalda, Dugald, przejął i sprowadził Laphroaiga z powrotem do rodziny Johnstonów. Na przełomie wieków destylarnia zarządzały dwie kobiety z rodziny. W 1908 roku Ian Hunter przybył na wyspę Islay, aby pomóc swojej ciotce i matce w prowadzeniu destylarni. Hunter wniósł ogromny wkład w przyszły rozwój gorzelni. W 1923 roku zwiększył liczbę fotosów z dwóch do czterech, a kiedy Isabella i Catherine zmarły w 1928 roku, Hunter stał się jedynym właścicielem firmy. W 1950 roku Ian Hunter założył firmę D. Johnston & Company, która została nowym właścicielem firmy Laphroaig. Cztery lata później, w 1954, Hunter zmarł, a jego długoletnia sekretarka Bessie Williamson przejęła gorzelnię. Dopiero w 1967 roku destylarnia trafiła w ręce kogoś „obecego”. W 2005 roku firma Fortune Brands, właściciel Jim Beam Brands, kupiła destylarnię. Jim Beam Brands został przejęty w 2014 roku przez Suntory Holdings, który jest obecnym dyrektorem zarządzającym Laphroaig.
Destylarnia Laphroaig znajduje się na południowym wybrzeżu wyspy Islay na Hebrydach Wewnętrznych. Pierwsze budynki gorzelni znajdują się bezpośrednio nad brzegiem płytkiej zatoki, która otwiera się na południe. Destylarnia używa prawie wyłącznie beczek po amerykańskim bourbonie do przechowywania swojej whisky. Po 10 latach przechowywania z whisky wypłukuje się około połowy wytrzymałości klepek beczkowych. Po 15 latach jest to około ¾ grubości ściany. Ponieważ Laphroaig używa tylko małych beczek, dojrzewanie odbywa się szybko. Laphroaig uosabia wyjątkowość Islay - ciężką, dymną, torfową i pełną charakteru.
25-latek zachwyca klasycznymi dla Islay elementami z dodatkiem kremowego dębu, przypraw i owoców.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: klasyczny torf z Islay, zioła z ogrodu i trochę dębu;
Smak: sporo czerwonych owoców, nuty sherry i przypraw korzennych;
Finisz: delikatny, dymny torf i przyprawy;
To zdecydowanie ekspresja na specjalne okazje. Z pewnością zostanie rozpieczętowana dla uczczenia wyjątkowego momentu. W przypadku 25-latka należy skupić się na odpowiedniej degustacji – czyli takiej bez zbędnych zakłóceń. Tutaj nie trzeba dodatków. Single malt jest doskonały na czysto lub z kroplą wody.
W białym, otwieranym na zawiasy, obszernym pudełku kryje się zgrabna, profilowana butelka z zielonego szkła. Biały kolor przybrała również etykieta na froncie szkła. Jej design jest prosty, lecz elegancki. Czarne napisy zwracają uwagę na nazwę marki, wiek słodu i rok założenia gorzelni.
Coś dla prawdziwych smakoszy whisky słodowej i kolekcjonerów rzadkich wydań. 25-letnia whisky z Islay to przecież nie byle co! Ćwierć wieku dojrzewania w dwóch typach beczek zrobiło swoje. Butelkowany z wysoką mocą single malt sprawdzi się, jeżeli szukacie dramu to powolnej degustacji.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islay |
Producent | Laphroaig Distillery |
Marka | LAPHROAIG |
Właściciel | Suntory |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 25Y |
Zawartość alkoholu | 52 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Drewniana skrzynka |
Typ whisky | torfowa |