25-letni Laphroaig z serii Cask Strength to wyjątkowy single malt butelkowany z wysoką mocą prosto z beczki (48,9%) i charakteryzujący się połączeniem sherry z tonami słodkiej wanilii. To rzadkie wydanie było przechowywane w beczkach po europejskim sherry Oloroso i beczkach z amerykańskiego białego dębu po bourbonie. Każda butelka prezentowana jest w drewnianym pudełku, którego wnętrze zdobią ręcznie wycinane ilustracje. Na palecie aromaty torfu z Islay, smaki jabłek i sherry i wytrawny finisz.
Destylarnia Laphroaig znajduje się na południowym wybrzeżu hebrydzkiej wyspy Islay. Nazwa - oznacza "piękną dolinę w szerokiej zatoce". Żadna inna whisky nie uosabia tak bezkompromisowego charakteru mocno dymnych słodów z Islay, jak ta. Mówi się, że można to tylko kochać lub nienawidzić. Początki destylarni sięgają czasów braci Johnston, którzy przybyli z lądu, aby wypasać bydło na południowym wybrzeżu Islay. Wkrótce destylowali whisky na boku, a w 1815 roku oficjalnie narodził się Laphroaig. Od 1836 Donald Johnston prowadził destylarnię sam, aż do śmierci tragicznej 10 lat później: wpadł do kadzi wypełnionej jego whisky i utonął. Laphroaig pozostał w rodzinie do 1867 roku, po czym firma przejęła rodzina Hunterów. Pod ich przywództwem Laphroaig był bardzo skutecznie sprzedawany jako jeden z nielicznych legalnych trunków podczas prohibicji w USA. Ostatni właściciel z tej rodziny, Ian Hunter, nieżonaty i bezdzietny – z wdzięczności za długą i wierną pracę przekazał gorzelnię swojej sekretarce Bessie Williamson. Bessie W 1967 sprzedała gorzelnię Allied Destillers, ale pozostała aktywna jako dyrektor do 1972. Obecnie właścicielem zakładu jest firma Future Brands.
W tym wydaniu największą rolę odgrywa długi czas dojrzewania oraz typ beczek wykorzystany w procesie maturacji. Specjaliście marki zdecydowali się na połączenie słodów z beczek po sherry Oloroso oraz z dębowych beczek po amerykańskim bourbonie. Pełen proces dojrzewania zajął 25 lat, a whisky została finalnie zabutelkowana z mocą prosto z beczki, czyli 48,9% alkoholu.
25-letni Laphroaig w wersji butelkowanej z mocą 48,9% alkoholu, prezentuje klasyczny charakter Islay, czyli moc torfu. Do tego świetnie pasują akcenty sherry i jabłek.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: słodycz sherry, po której następuje intensywna nuta torfu Islay;
Smak: jeszcze więcej dymu, sherry i jabłka;
Finisz: długi i lekko wytrawny;
Prawdziwy charakter wyspy Islay jest teraz dostępny na wyciągnięcie ręki! Sięgnij po szklankę o niskich brzegach i grubym dnie lub po specjalistyczny kieliszek do degustacji i ciesz się 25-letnim single maltem bez zbędnych zakłóceń. Aby nieco okiełznać moc wrażeń, polecamy dodać odrobinę wody – wystarczą dwie krople.
Obszerne, białe pudełko z drewna, otwierające się na zawiasy – podobnie jak drzwi – jest wewnątrz zdobione ilustracjami przedstawiającymi destylarnię. W nim mieści się zgrabna butelka z zielonego szkła, na której froncie widnieje biała etykieta z wyraźnymi, ciemnymi napisami. Odczytamy z niej wiek single malta, datę otwarcia gorzelni, moc trunku i objętość szkła.
25-letnie wydanie whisky Laphroaig o mocy 48,9% alkoholu to edycja dla prawdziwych fanów whisky z Islay. Klasyczny charakter wyspiarskiego słodu ujawnia się poprzez torfowe nuty i dymne akcenty. Rzadka edycja na specjalną okazję z pewnością poczeka cierpliwie na dobry moment do rozpieczętowania i rozlania pierwszego kieliszka.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | LAPHROAIG |
Wiek | 25Y |
Zawartość alkoholu | 48.9 |
Pojemność | 0.7L |