Single malt Laphroaig Triple Wood zachwyca mnóstwem torfowego dymu – jak przystało na dram z destylarni na wyspie Islay – oraz kremowej słodyczy, toffi i migdałów. Skąd taka nazwa? Potrójne drewno nawiązuje do sposobu dojrzewania whisky. Najpierw alkohol ląduje w beczkach po bourbonie, następnie trafia do mniejszych beczek „quarter cask”, a na końcu finiszuje w beczkach po sherry Oloroso.
W 1815 roku bracia, Alexander i Donald Johnston, zbudowali gorzelnię w Laphroaig na wyspie Islay. Donald, który prowadził destylarnię, zmarł tragicznie w 1847 roku po tym, jak wpadł do kadzi gotującego się piwa. Laphroaig pozostawał jednak pod kontrolą D. Johnston & Co. aż do lat 60. XX wieku. Szkocka gorzelnia zaczęła rozrastać się i stawać popularna z początkiem XX wieku, wraz z objęciem kierownictwa przez prawnuka Donalda, Iana Huntera. To właśnie on w 1908 roku doprowadził do budowy młyna do mielenia ziarna. W latach dwudziestych Laphroaig był sprzedawany jako single malt, a w 1924 roku liczba destylatorów została zwiększona do czterech. Po śmierci w 1954 roku, Ian Hunter, zostawił gorzelnię swojej sekretarce Bessie Williamson, która była de facto kierownikiem już wcześniej, podczas jego rozległych międzynarodowych podróży handlowych. Zanim Bessie przeszła na emeryturę w 1972, liczbę destylatorów zwiększono do siedmiu. W 2005 roku destylarnia, będąca wówczas w rękach Allied Distillers, została zakupiona przez Jim Beama. W międzyczasie książę Karol przyznał swojemu ulubionemu single maltowi „królewską gwarancję”, poświadczającą o wysokiej jakości.
Co nietypowe dla gorzelni tej wielkości, Laphroaig zachował własną słodownię podłogową, która nadal stanowi 20% jej zapotrzebowania. Zostały one zachowane nie tylko dla uznania tradycyjnej produkcji, ale również dlatego, że uważa się, że piec Laphroaig wytwarza bardziej fenolowy charakter przypominający kreozot niż słód, który destylarnia otrzymuje ze słodowni Port Ellen. Z pewnością smolista nuta jodowa jest jedną z sygnatur whisky Laphroaig. Wyraźna, słodka nuta w dramie Triple Wood pochodzi z najbardziej popularnego typu beczek, czyli beczek po bourbonie. Te, jak twierdzi destylarnia, stały się normą w Laphroaig po prohibicji, kiedy Ian Hunter zaczął podróżować do USA. Quarter Cask natomiast dodają większej intensywności, a beczki po sherry wpływają na obecność akcentów przypraw i owoców.
Laphroaig Triple Wood reprezentuje klasyczny charakter wyspy Islay, fundując podniebieniu fale soczystego dymu w towarzystwie dóbr pochodzących ze specjalnie dobranych, dębowych beczek – owoców i przypraw.
Barwa: złocista;
Aromat: melasa, toffi, orzechy włoskie, torf, wanilia, maślane ciastka i marakuja;
Smak: egzotyczne przyprawy, kurkuma, dym, akcenty sherry i waniliowy pudding;
Finisz: oleisty, pełen dymu, pełen przypraw i suszonych owoców;
Torfowa whisky z akcentami owoców i przypraw smakuje wyśmienicie bez dodatków. Warto zaopatrzyć się jednak w któryś ze specjalistycznych kieliszków do degustacji, na przykład Glencairn. To rewolucyjne szkło zostało uznane przez specjalistów za najbardziej odpowiednie do raczenia się whisky – a to wszystko ze względu na wyjątkowy kształt, pozwalający cieszyć się każdym, nawet najmniejszym aspektem whisky. Laphroaig Triple Wood w kieliszku Glencairn z dodatkiem wody będzie smakować najlepiej.
Gama whisky Laphroaig znana jest z prostych, minimalistycznych opakowań. Zgrabne butelki o lekko profilowanej szyjce, wykonane zostały z zielonego szkła. Etykiety dramów destylarni z wyspy Islay zawsze mają białą barwę i raczej pozbawione są zdobień. Jedynym elementem, który uznać można za ozdobny, jest „herb” marki, czyli niewielka korona. Na białej etykiecie wyróżniają się czarne napisy, podczas gdy w „Triple Wood” króluje kolor brązowy – oczywiście nie przypadkowo, nawiązuje bowiem do barwy beczek.
Złocisty single malt Laphroaig Triple Wood to wielokrotny medalista w branżowych konkursach. Whisky została doceniona przez krytyków złotym medalem w konkursie San Francisco World Spirits Competition w 2013 roku. Dram ma na swoim koncie również dwa srebrne medale w konkursie International Wine & Spirit Competition w 2013 i 2017 roku.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islay |
Producent | Laphroaig Distillery |
Marka | LAPHROAIG |
Właściciel | Suntory |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 48 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | beczki quarter,sherry beczki butts |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Tuba |
Typ whisky | torfowa |