Dlaczego warto kupić whisky Laphroaig Select?
- Jeden z braci-założycieli gorzelni, Donald Johnston, zginął tragicznie w 1847 roku po…wpadnięciu do kadzi z wrzącym piwem
- debiutowała w 2014 roku
- Silnie torfowa, pełna glonów, popiołu, ale i cytrusów
- Stworzona z destylatów pochodzących z beczek po bourbonie (typu first fill), sherry Oloroso (butts), sherry Pedro Ximenez (hoghshead), białego amerykańskiego dębu i beczek typu Quarter Cask (dużo mniejszych od najczęściej używanych)
- Srebrny medal na International Wine & Spirit Competition w 2019 roku
Laphroaig Select jest jednym z popularniejszych whisky single malt ze szkockiej wyspy Islay, uznawanej za jeden z regionów destylacji bursztynowego alkoholu. Butelkowany z mocą 40% słodowy trunek dojrzewał w mieszance beczek po sherry Oloroso i Pedro Ximenes, nieużywanych wcześniej beczkach z białego dębu amerykańskiego, beczkach po bourbonie oraz specjalnych beczkach „quarter” - czyli o mniejszym rozmiarze. Pozycja zaklęta w butelce z zielonego szkła o białej etykiecie na froncie prezentuje klasyczny dla Islay mocno dymny i surowy charakter. Wytrawność single malta jest świetnie równoważona przez akcenty czekolady i kwaśnych cytrusów.
Data na butelce wskazuje na to, że destylarnia Laphroaig powstała 1815 roku, jednak z pewnych historycznych źródeł wiadomo, że produkcja whisky na tym terenie odbywała się już lata wcześniej. Była po prostu nielegalna i nieoficjalna. Rejestracja gorzelni nastąpiła dopiero w 1826 roku i przez następną dekadę pozostawała w rękach braci Johnston, do czasu aż jeden z nich nie przejął pełnej kontroli nad zarządzaniem destylarni. Kolejnym właścicielem był Walter Graham, związany z marką Lagavulin. W połowie XX wieku zakład powrócił w ręce rodziny Johnston. Pierwszym zarządcą poza kręgu rodziny było przedsiębiorstwo Seager Evans, kiedy przejęło destylarnię w 1967 roku. Istotnym wydarzeniem dla renomy gorzelni były odwiedziny księcia Karola w 1994 roku – wówczas destylarnia została nagrodzona = Królewskim Warrantem Księcia Walii. Obecnie marką zarządza Suntory Holdings.
Wyspa Islay znana jest jako mekka torfowych whisky. Torf wykorzystywany do suszenia słodu pochodzi z bogatych wrzosowisk tamtych terenów. Co ciekawe, gorzelnia wciąż samodzielnie słoduje część ziarna metodą podłogową, co nie jest dość powszechną praktyką w obecnych czasach. Większość szkockich destylarni w latach 60. XX wieku zdecydowało się porzucić samodzielne słodowane na cześć czerpania ziarna ze słodowni. Marka Laphroaig na przekór pozostała wierna tradycji i samodzielnie słoduje około 20% złocistego jęczmienia, reszta natomiast pochodzi z Port Ellen. Słody destylarni Laphroaig często nazywane są „torfowymi potworami” - a to z powodu wysokiego wskaźnika ppm, czyli mocno dymnego charakteru. Wodę niezbędną w niemal każdym etapie produkcji whisky, destylarnia czerpie z tamy Kilbride. Istotnym krokiem wytwórstwa, który nadaje pozycji Laphroaig Select kwintesencji jest maturacja w czterech rodzajach beczek. Taka obfitość jest dość nietypowa. Dymny single malt dojrzewa w mieszance beczek po sherry Oloroso i Pedro Ximenes, nieużywanych wcześniej beczkach z białego dębu amerykańskiego, beczkach po bourbonie oraz specjalnych beczkach „quarter” - czyli o mniejszym rozmiarze. Uważa się, że „quarter cask” pozwalają whisky osiągnąć pełną głębię smaków, a to dlatego że dają lepszy kontakt z drewnem ze względu na nieduże rozmiary.
Laphroaig Select świetnie łączy w sobie surowe akcenty dymu i przyjemne elementy świeżych ziół i przypraw, a także cytrusów.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: nuty torfu, cytrusy, czekolada, jęczmień, śliwka;
Smak: lekki dym, nuty cytryny, zielone jabłka, bazylia i mięta, przyprawy korzenne;
Finisz: lekko zadymiony, elementy tytoniu;
Fani i znawcy torfowych single maltów rekomendują raczenie się nimi bez dodatków. Wielu z nich zaleca również delektowanie się dymną whisky w towarzystwie odrobiny wody, dosłownie dwóch lub trzech kropli. W przypadku Laphroaig Select woda pozwoli wydobyć z głębi złocistej szaty orzeźwiające elementy mięty i bazylii. Zrezygnowalibyśmy z kości lodu – rozpuszczone rozwodnią wyrazisty alkohol i zatrą najciekawsze elementy z palety aromatycznej i smakowej.
Laphroaig Select mieści się w zgrabnej butelce z zielonego szkła i białą etykietą na froncie. Ma ona prosty design i czarne napisy, pozbawiona jest zdobnych elementów – za wyjątkiem złocistego emblematu marki: korony i marynarskich supłów. Złota korona symbolizuje Szkocję, a supły odnoszą się w oczywisty sposób do morskiego charakteru wyspiarskiego słodu. Trunek pakowany jest w białą tubę. Na samym jej dole widzimy rycinę prezentującą mury destylarni. Tuba imituje wygląd etykiety.
Single malt o mocno dymnych charakterze prezentuje prawdziwy klimat wyspy Islay. Jeżeli szukasz surowego słodu z wietrznych terenów, to Twoje poszukiwania mogą zakończyć się na Laphroaig Select. Dram zawiera w sobie zarówno aromaty palonego ogniska, jak i cały wachlarz walorów, które dostarczyła mu maturacja w różnych rodzajach beczek. Wielokrotnie nagradzany single malt zadowoli podniebienie spragnione intensywności i charakteru. Laphroaig Select, jak również inne wypusty destylarni, został doceniony przez krytyków i obdarowany złotym medalem w konkursie The Asian Spirits Masters w 2018 roku oraz srebrnymi medalami w International Wine & Spirit Competition w 2017 i 2019 roku.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | LAPHROAIG |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 89 |