7 letnia whiskey Baker’s to bourbon klasy premium produkowany przez koncern Beam Suntory w Clermont, w stanie Kentucky. Trunek ten pojawił się po raz pierwszy w 1992 wraz z dwoma innymi bourbonami włączonymi do serii Small-batch Jim Beam. Oprócz Bakers’a był to Knob Creek oraz Basil Hayden’s. Whiskey zabutelkowano z mocą 53.5%.
Baker’s to siedmioletni kentucky straight bourbon klasy premium, który wszedł do prestiżowej serii Small-batch. Produkowany w zakładzie w Clermont przez siódme pokolenie rodziny Beamów, której historia sięga roku 1795, kiedy to Jacob Beam zaczął produkcję alkoholu. Jedynym okresem kiedy zaprzestano rodzinnej produkcji był czas prohibicji w Stanach Zjednoczonych. Bourbon Baker’s nawiązuje swoją nazwą do przedstawiciela szóstego pokolenia rodu Beamow - Bakera Beama (kuzyna Bookera Noe) – osoby, która zrobiła niebywałą karierę rozpoczynając swoją pracę w destylarni od roli stróża, a kończąc na mistrzu produkcji (Master Distiller). Jak wspomniano, Baker’s to tzw. Kentucky Straight Bourbon, co nie tylko oznacza to, że został wyprodukowany w stanie Kentucky, ale również, że spełnił szereg innych wymogów prawnych związanych już stricte z samym procesem technologicznym.
Aby whiskey, tak jak Baker’s mogła zostać nazwana Kentucky Straight Bourbonem musi być wydestylowana z mieszanki zboża składającej się w co najmniej 51% z kukurydzy, a osiągane stężenie alkoholu nie może przekroczyć 80%. Alkohol musi być ponadto wyprodukowany z naturalnych składników, zostać zlany do świeżo wypalanych, dębowych beczek z mocą nie wyższą niż 63.5% oraz być leżakowany minimum 2 lata. Opisywana whiskey została wyprodukowana z mieszanki zbóż w skład której weszło 70% kukurydzy oraz odpowiednio 16% żyta i 14% jęczmienia. Destylat został zlany do beczek z mocą 62.5%. Charakterystyczna dla whiskey Baker’s jest długa (jak na USA) 7-letnia maturacja. Odbywa się ona na najwyższych piętrach magazynu, gdzie dzienne wahania temperatury sprawiają, że beczki ‘oddychają’ znacznie szybciej.
Kolor: ciemno-bursztynowy
Zapach: prażone orzechy, wanilia, drożdżowy, kandyzowane owoce, toffi, słodka, mleczna czekolada
Smak: słodki, waniliowy z wyraźnymi akcentami kokosa. Na drugim planie karmel, lekka pikanteria, cynamon
Finisz: średnio-długi, lekko ostry, słodko-owocowy z delikatną dębową goryczką
Bourbon Baker’s to doskonały towarzysz i kompan amerykańskiej kuchni – świetnie sprawdzi się z wędzonym bekonem, który podkreśli kukurydzianą słodycz trunku. Doskonale smakuje również z klasycznymi, słodkimi pancake’ami polanymi odrobiną syropu klonowego.
Butelka o pojemności 700 ml, zwężona u góry, z czarną etykietą w centralnej części, zawierającą podstawowe informacje o trunku. Całość zapakowana w gustowną, czarną tubę z wyraźną literą B na froncie.
Baker’s to bourbon klasy premium pokazujący to, co bourbony mają w sobie najlepszego. Długie starzenie ‘układa’ charakter trunku i sprawia, iż jest doskonale pijalny pomimo wysokiej mocy. To świetna (i obowiązkowa) pozycja dla fanów amerykańskich bourbonów, ale również wspaniała odskocznia od podstawowych whiskey amerykańskich.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | BAKER'S |
Wiek | 7Y |
Zawartość alkoholu | 53.5 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 95 |