10-letnia whiskey Widow Jane została wydestylowana w stanie Kentucky, a następnie zespojona ze słodką wodą z odnawialnego źródła kopalni Rosendale w Nowym Jorku. Każda butelka jest pobierana z innej beczki, więc oprócz podstawowego profilu smakowego, będzie zawierała unikalne elementy -stąd też numerowanie na białej etykiecie produktu. Whiskey funduje akcenty ciasta z karmelem, grzanki z masłem i brązowego cukru.
Widow Jane Distillery została założona w 2012 roku i jest własnością Cacao Prieto. Stworzona przez wynalazcę Daniela Prieto Prestona, marka produkuje szereg whisky i destyluje je na miejscu, w gorzelni oddalonej 100 mil na północ od Nowego Jorku w Red Hook, z biurem w samym centrum Brooklynu. Niektóre wypusty, jak właśnie 10-letnia whiskey, destylowane są w zaprzyjaźnionych gorzelniach na terenie całego kraju. Nazwa amerykańskiej firmy związana jest z wdową po właścicielu kopalni wapienia w mieście Rosendale. Właściciel marki miał marzenie stworzenia brandu, który w pełni odzwierciedli silny i niezależny charakter światowej metropolii, jaką jest Nowy Jork – i udało mu się to!
Zacznijmy od podstaw: wszystkie bourbony to whiskey, ale nie wszystkie whisky to bourbon. Drzewo whisky obejmuje takie rodzaje, jak szkocka whisky single malt, żytnia, kanadyjska, irlandzka i wiele innych. Bourbon to tylko jedna z tych gałęzi. Marka Widow Jane zamiast słowa „bourbon” używa na etykiecie słowa „whiskey” jednak chcąc nie chcąc – to dokładnie ten sam typ alkoholu. Bourbon można wyprodukować tylko w Stanach Zjednoczonych, w dowolnym z 50 stanów należących do związku. Według przyjętych zasad co najmniej 51% zacieru musi obejmować kukurydza. Pozostałe ziarna w zacierze nazywane są „ziarnami aromatyzującymi”. Zwykle używa się pszenicy lub żyta, niezwykle rzadko obydwu jednocześnie. Niewielka część, zwykle 5%, składa się ze słodu jęczmiennego.
10-letnia Widow Jane jest destylowana w destylatorze kolumnowym. Dodatkowo amerykańska whiskey powinna być destylowana w jednej gorzelni w ciągu jednego sezonu. Bourbon musi dojrzewać w dębowych beczkach, ale nie ma jednak jednego konkretnego wymogu, jak długo powinno to trwać. W przypadku Straight Bourbon maturacja zakłada 2-letni proces. Rozmiar beczek również nie został prawnie określony, jednak zazwyczaj stosuje się beczko po 200 litrów. Nasz bohater odpoczywa w beczkach przez 10 lat, zanim nabierze pełnej gamy słodkich smaków ciasta i orzechów, aby finalnie zostać zabutelkowanym z mocą 45,5%. Każda butelka pochodzi z innej beczki, co zostało oznaczone na etykiecie poprzez numerację. W związku z tym, mimo podstawowego smakowego profilu, każdy z wypustów będzie jedyny w swoim rodzaju.
Widow Jane 10 Years Old prezentuje gamę ciepłych, słodkich elementów karmelowego ciasta, nut wiśni, wanilii, orzechów i brązowego cukru. Wprawiony smakosz wyczuje również przyjemną oleistość na finiszu.
Barwa: ciemne złoto;
Aromat: chleb żytni z masłem, pudełko cygar, nadzienie toffi i ciasto;
Smak: laska wanilii, słony karmel, suszona wiśnia, drzewo sandałowe;
Finisz: utrzymuje przyjemną oleistość, zrównoważoną brązowym cukrem;
Każda butelka 10-latka jest jedyna w swoim rodzaju i wyjątkowa. Istnieje wiele dróg degustacji amerykańskiej whiskey, a jedną z nich jest raczenie się nią bez dodatków. Jeżeli jednak chcemy poczuć moc smaków i aromatów kryjących się głęboko pod złotą szatą, dodajmy parę kropli wody do alkoholu. Trunek świetnie smakuje na kostkach lodu – użyjmy jednak nie więcej niż trzech. Zbyt dużo lodu zbytnio rozcieńczy trunek, pozbawiając go bogactwa walorów sensorycznych. Nic nie stoi na przeszkodzie do użycia whiskey w którymś z klasyków sceny barmańskiej, czyli Whisky Sour, Mint Julep, Manhattan czy Old Fashioned. Dobierz sposób degustacji do swoich preferencji.
Butelka 10-letniego wypustu Widow Jane ma niezwykły kształt – z jednej strony jest minimalistyczna, pozbawiona profilowań i żłobień, z drugiej zaś lekko obła i pękata. Przez przezroczyste szkło dojrzeć można piękną barwę trunku wewnątrz. Niedługa szyjka jest zakończona czarnym korkiem. Biała, niewielka etykieta przywodzi na myśl oznaczenia portowych skrzyni. Umiejscowiono tam również numerację – z etykiety możemy dowiedzieć się, z której beczki został zaczerpnięty destylat oraz odkryć datę destylacji. Marka Widow Jane wybrała styl retro na design swoich wypustów.
Widow Jane 10 Years Old jest jedyny w swoim rodzaju – dosłownie! Każda z butelek jest wyjątkowa i różni się od reszty. To perfekcyjna pozycja dla fanów słodyczy amerykańskiej whiskey podbitej ciekawymi akcentami drzewa sandałowego i wiśni. Nowojorska destylarnia po raz kolejny nie zawiodła i zaprezentowała pełną smaków i aromatów pozycję dla każdego. Szczególnie znawcy bourbonów będą w stanie docenić ten genialny wypust. Fakt jest faktem - doświadczenie w degustacji wpływa na późniejsze doświadczenia podczas testingu.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | WIDOW JANE |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 45.5 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 94 |