Dlaczego warto kupić bourbon whiskey Few Bourbon?
- Gorzelnia Few Spirits usytuowana jest w miasteczku Evanston (północne przedmieścia Chicago), które stanowiło centrum wstrzemięźliwości w mrocznych czasach prohibicji
- Produkowana od niedawna (gorzelnia powstała w 2011 roku)
- Gładka, pełna, sporo słodyczy, wanilia, toffi, krówki, odrobina cytrusów oraz sporo anyżu, cynamonu, pieprzu i goździków
- Stworzona z co najmniej 3-letnich destylatów (70% kukurydza, 20% żyto, 10% słodowany jęczmień) leżakowanych w nowych, wypalanych od środka beczkach pochodzących ze stanu Minnesota
- Butelkowana z mocą alkoholu 46,5% ABV (93 PROOF)
- Świetna dla miłośników ciekawych amerykańskich whiskey pochodzących spoza Kentucky
- Wielokrotnie nagradzana, otrzymała ocenę 95/100 pkt. Na Ultimate Spirits Challenge w 2018 roku
Przed Wami fantastyczny i zaskakujący Few Bourbon, pełen nut goździków, wanilii i rozgrzewających przypraw. Bursztynowy płyn, kryjący się w kwadratowej butelce z ozdobną etykietą na froncie, leżakował w beczkach niewielkich rozmiarów, wykonanych z dębu amerykańskiego, który ma krótszy okres wzrostu i gęstsze usłojenie niż inne rodzaje dębu. Bourbon został zabutelkowany z mocą 46,5% alkoholu.
Marka Few Spirits została założona w 2011 roku przez Paula Hletko. Destylarnia znajduje się poza Chicago, w mieście Evanston w stanie Illinois. Nazwa marki pochodzi od inicjałów Frances Elizabeth Willard, historycznej postaci, która uczyniła Evanston domem Woman’s Christian Temperance Union – chrześcijańskiego stowarzyszenia. Jak na ironię, Frances była zagorzałą zwolenniczką prohibicji i była jedną z wielu osób, które odegrały rolę we wprowadzeniu zakazu picia alkoholu w mieście. Nazwę bourbona należy traktować więc z przymrużeniem oka. Obecnie w katalogu marki znajdują się cztery pozycje: Bourbon Whiskey, Barrel Gin, Rye Whiskey i American Gin.
Few Bourbon produkowany jest w ograniczonej ilości i w rzemieślniczy, tradycyjny sposób. Bursztynowa whisky to cudownie pikantna, aromatyczna – niektórzy powiedzą, że świąteczna – wersja popularnego amerykańskiego trunku, jakim jest bourbon whiskey. Niewielkie nakłady ręcznie robionego bourbona robiony wytwarzane są na podstawie trój-ziarnistej receptury, która łączy południowe tradycje z pikantnym żytem i słodem, a także akcentami słodkiej kukurydzy. Dokładna formuła to 70% kukurydzy, 20% żyta i 10% słodu jęczmiennego. Głęboki bursztynowy kolor nawiązuje do ciepłych aromatów cedru, wanilii, toffi i przypraw, a swoją głęboką barwę zadźwięczą dębowym, wypalanym wcześniej beczkom z drzew stanu Minnesota. Amerykański dąb rośnie o wiele dłużej niż europejski, co później inaczej wpływa na smaki i aromaty whisky. Również gęstsze rozmieszczenie słojów dębu odgrywa znaczącą rolę w nabieranych przez ciecz walorach sensorycznych. Bourbon dojrzewa w beczkach co najmniej 4 lata, zanim zostanie zabutelkowany z mocą 46,5% alkoholu.
Few Bourbon zapewnia ostre akcenty żyta, które zostają świetnie zrównoważone przez elementy słodkiego toffi, obecność zacieru na bazie kukurydzy i przypraw.
Barwa: ciepłe złoto, bursztyn;
Aromat: goździki i przyprawy korzenne, karmel, toffi, owoce;
Smak: żytnia pikanteria, kardamon, przyprawy świąteczne, ciasto z owocami i toffi;
Finisz: ostry, długi i ciepły;
Wyjątkowy bourbon, który łączy w sobie przeciwległy bieguny słodyczy i ostrości, może być degustowany na wiele sposobów, a każdy z nich będzie poprawy. Klasyczna degustacja obejmuje picie whisky bez dodatków i taki właśnie sposób rekomendujemy na zapoznanie się z Few Bourbon. Nie ma możliwości, że nie przypadnie Wam do gustu! Jeśli będziecie gotowi na dalszą podróż przez krainę doznań sensorycznych, dodajcie do whisky odrobinę wody – dosłownie dwie lub trzy krople. Krystalicznie czysta woda wzmocni ukryte wcześniej nuty goździków. Przyjemnie ostry bourbon warto testować również w formie drinka. My polecamy któryś z klasyków: Manhattan lub Whisky Sour.
Few Bourbon to nie tylko wrażenia smakowe i aromatyczne, ale również wzrokowe! Bourbon mieści się w kwadratowej butelce z bezbarwnego szkła. Niedługa szyjka została zakończona drewnianym korkiem. Większą część frontu zajmuje biało-czerwona etykieta, świetnie komponująca się kolorystycznie z bursztynową barwą cieczy. W samym centrum etykiety mieści się rysunek przedstawiający dumnie stojący posąg z dwoma atrybutami w każdej z dłoni. Przypomina on Statutę Wolności. W tle widoczne są niewysokie budynki, zaś na samym dole etykiety – florystyczne wzory.
Mimo, że Few Spirits jest obecna na rynku od dekady, to wypusty marki zdołały zdobyć wiele nagród i wyróżnień w istotnych konkursach branżowych. Few Bourbon został zagrodzony złotym medalem w konkursie Tastings, organizowanym przez The Beverage Testing Institute w 2014 roku oraz zająć drugie miejsce w San Francisco World Spirits Competition w kategorii Small Batch Bourbon up to 5 Yrs w 2019 roku. Bursztynowy alkohol to pozycja dedykowana fanom nieoczywistych połączeń. Docenią oni finezyjną grą ostrości ze słodyczą.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Producent | Few Spirits Distillery |
Marka | FEW |
Właściciel | Few Spirits |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 46.5 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański Virgin Oak (zwęglone beczki) |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Jim Murray | 91.5 |