Dlaczego warto kupić whisky Ballyhoo Irish 4 years old?
- Destylarnia Connacht, założona w 2014 roku przez jednego Irlandczyka i trzech Amerykanów, leży nad sielankową doliną rzeki Moy i powstała w miejscu, gdzie wcześniej funkcjonowała rodzinna piekarnia Duffy
- Subtelna, nieco powściągliwa, dużo słodkiego karmelu, kwiatów, ciemnych winogron, wanilii, orzechów oraz lekkich przypraw i łagodnej nuty dębu
- Stworzona z destylatów zbożowych (93% kukurydzy, 7% jęczmiennego słodu) leżakowanych przez 4 lata w beczkach po Bourbonie i finiszowanych kilka miesięcy w beczkach po porto
- Butelkowana z mocą alkoholu 43% ABV
- Producent poleca spożywać ją na lodzie lub w drinkach
- Whiskey ta zdobyła 92 punkty na 100 możliwych w magazynie „Wine Enthusiast” w 2019 roku
4-letnia whiskey Ballyhoo została starannie wymieszana z myślą o miłośnikach rzemieślniczych alkohol, a następnie umieszczono w dębowych beczkach po winie Porto. Ta irlandzka whiskey zbożowa z głębokim finiszem o owocowych akcentach została zabutelkowana z mocą 43% alkoholu. Limitowaną edycję wyprodukowano w destylarni Connacht, której gorzelnicy zadbali o to, aby trunek osiągnął pełną moc słodkiego aromatu wanilii i migdałów. Podczas degustacji spodziewajmy się zaskakującego kopnięcia ostrej pikanterii.
Connacht Whiskey Company Ltd. jest wynikiem marzenia czterech mężczyzn - trzech Amerykanów i jednego Irlandczyka - aby sprowadzić irlandzką whiskey do zachodniej Irlandii po ponad stuletniej nieobecności. Mistrz gorzelnictwa, Robert Cassel, zaprojektowałem na zamówienie trzy alembiki wyłącznie po to, by zrobić wspaniałą irlandzką whiskey. Gorzelnia, położona nad brzegiem rzeki Moy w Mayo kiedyś pełniła funkcję piekarni rodziny Duffy. W 2014 roku przerobiono zakład na gorzelnię whisky, która po dzisiaj stara się przywrócić tradycyjną destylarnię i zaoferować niezależną opcję dla konsumentów z całego świata.
Tajną bronią irlandzkiej destylarni jest Robert Cassell, który studiował sztukę wytwarzania whisky w Herriot-Watt. Oprócz rozległej wiedzy na temat produkcji whisky, specjalista ma również doświadczenie w produkcji ginu i wódki, które produkuje również gorzelnia. Cassell jest nie tylko dobrze znany w branży, ale także ręcznie wykonał trzy destylatory w destylarni Connacht. Zaprojektował je mając na celu stworzenie autentycznej irlandzkiej whisky destylowanej. Ukłon w stronę tradycji poskutkował powstaniem niezwykłej kolekcji dramów. Trzy destylatory zaprojektowane przez Cassella nadają whiskey niepowtarzalny smak, ponieważ zostały stworzone z bardzo specyficznymi wymiarami. 4-latek Ballyhoo został wydestylowany trzykrotnie, zanim trafił do dębowych beczek po słodkim winie Porto. Whisky spędziła w nich wystarczający czasy, aby nabrać owocowych akcentów.
Ballyhoo Irish Whiskey łączy w sobie najlepsze irlandzkie słody, pełne akcentów soczystych owoców i miodowej słodyczy.
Barwa: złoto;
Aromat: miód i sułtanki, owoce, marmolada i orzechy;
Smak: orzechowy krem, dżem truskawkowy, pikanteria;
Finisz: kremowy i pikantny;
Ta limitowana irlandzka mieszanka jest idealna do wszelkiego rodzaju alkoholowych koktajli. To świetna baza pod Irish Coffee – mikstury na ciepło, sporządzonej z bitej śmietany, czarnej kawy i trzcinowego cukru. Legenda głosi, że twórcą receptury był lotnik z portu Foynes, Joseph Sheridan. Mężczyzna serwował drinka wyziębionym podróżnym, którzy przemierzali Atlantyk. Niedługo później pewien amerykański dziennikarz postanowił nagłośnić przepis w USA – dość szybko kawa po irlandzku stała się popularnym drinkiem na ciepło w Stanach Zjednoczonych.
4-letnia whiskey z Irlandii sprzedawana jest w zgrabnej butelce z czarnego szkła. Czarna jest również sama etykieta, umieszczona na froncie butli. Widzimy na niej srebrne napisy – nazwa pozycji przyjęła poziomą pozycję. Wzrok przyciąga graficzny symbol, który kojarzyć się może z kulturą celtycką. Taka prezentacja zdecydowanie zwraca uwagę!
Mieszanka od Connacht Whiskey Company to nie byle co! Mimo, ze gorzelnia działa zaledwie od paru lat to zdołała już udowodnić, że ma w swoich szeregach najlepszych specjalistów. Zaprojektowane dla destylarni alembiki tworzą tradycyjną i autentyczną whisky, za którą tęsknili smakosze irlandzkich trunków. Szukacie osłody i owocowej głębi? Świetnie trafiliście.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single grain |
Producent | Connacht Distillery |
Marka | BALLYHOO |
Właściciel | Connacht Whiskey Company |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 4Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Finisz - beczka | porto |
Filtrowanie | filtrowana |