Whisky Hamiltons Islay to whisky blended malt będąca kupażem destylatów pochodzących z najsłynniejszej wyspy Hebrydów Zewnętrznych – Islay. Zestawiana oraz butelkowana przez Charlesa Hamiltona. Na rynku pojawiła się w 2012 roku. Zabutelkowana z mocą 40%.
Whisky spod szyldu Charles Hamilton ltd – spółki będącej częścią Angus Dundee Distillers (właściciel destylarni Tomintoul oraz Glencadam) – pojawiły się na rynku w 2012 roku. Zaprezentowano wtedy 4 edycje reprezentujące konkretne regiony produkcji szkockiej whisky: Lonlands, Speyside, Highlands oraz Islay.
O samych destylatach brak jest jednak szczegółowych informacji – nieznane są również destylarnie, z których pochodzą. Duncan Baldwin, senior brand ambasador marki, wspominał iż seria ta została stworzona aby zachęcić amatorów bursztynowego trunku do poznania regionów Szkocji. Każda z edycji posiada opis oraz DNA każdego z regionu zachęcającego do dalszej eksploracji. Można zakładać, że są to destylaty stosunkowo młode – 8-10 letnie. Każda z edycji zabutelkowana została z mocą 40%.
Pierwsze cztery edycje zostały opakowane w odmienny sposób – są zróżnicowane kolorystycznie i przedstawiają fragment regionu, który reprezentują wraz z jego krótkim opisem. Opisywana tu edycja reprezentuje wyspę Islay słynącą z produkcji destylatów mocno dymnych i torfowych.
Kolor: jasnozłoty
Zapach: morski, dymny z wyraźnymi akcentami kwiatowo-owocowymi na drugim planie. Przypalony karmel z delikatną nutą jodyny.
Smak: słodycz karmelu, dym torfowy, dość wytrawny, przechodzący w deliatną waniliową słodycz z nutą pikanterii
Finisz: średniej długości, dymno-torfowy
Hamiltons Islay to whisky stosunkowo prosta ale dająca wiele frajdy podczas niezobowiązujacej degustacji. Polecamy degustować z odrobiną źródlanej wody, bądź jako bazę do ulubionych drinków i koktajli.
Klasyczna butelka z czarną etykietą przedstawiającą wybrzeże wyspy Islay oraz prezentująca nazwę tej konkrentej edycji – Hamiltons Islay. Całość zapakowana w tubę utrzymaną w podobnej kolorystyce.
Hamiltons Islay to młoda, nieskomplikowana whisky pokazująca charakter destylatów z wyspy Islay. Przystępna cena oraz atrakcyjne opakowanie to jej główne atuty. To świetna alternatywa dla mainstreamowych marek w tym przedziale cenowym, ale i okazja na poznanie charakteru ‘peat-monsterów’.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended Malt |
Region | Islay |
Marka | HAMILTONS |
Właściciel | Angus Dundee Distillers |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Tuba |
Typ whisky | torfowa |