Whisky Hamiltons Highland to whisky blended malt będąca kupażem destylatów pochodzących z regionu Highland. Zestawiana oraz butelkowana przez Charlesa Hamiltona. Na rynku pojawiła się w 2012 roku. Zabutelkowana z mocą 40%.
Whisky spod szyldu Charles Hamilton ltd – spółki będącej częścią Angus Dundee Distillers (właściciel destylarni Tomintoul oraz Glencadam) – pojawiły się na rynku w 2012 roku. Zaprezentowano wtedy 4 edycje reprezentujące konkretne regiony produkcji szkockiej whisky: Lonlands, Speyside, Highlands oraz Islay. O samych destylatach brak jest jednak szczegółowych informacji – nieznane są również destylarnie, z których pochodzą. Duncan Baldwin, senior brand ambasador marki, wspominał iż seria ta została stworzona aby zachęcić amatorów bursztynowego trunku do poznania regionów Szkocji. Każda z edycji posiada opis oraz DNA każdego z regionu zachęcającego do dalszej eksploracji. Można zakładać, że są to destylaty stosunkowo młode – 8-10 letnie. Każda z edycji zabutelkowana została z mocą 40%.
Pierwsze cztery edycje zostały opakowane w odmienny sposób – są zróżnicowane kolorystycznie i przedstawiają fragment regionu, który reprezentują wraz z jego krótkim opisem.
Opisywana tu edycja reprezentuje region Highland. Jako, że spółka Hamiltons jest właścicielem m.in. destylarni Glencadam możemy domniemywać, że to właśnie whisky z tej destylarni stanowi serce opisywanej tu edycji.
Kolor: bursztynowy
Zapach: wyraźnie słodowy, lekko ziołowy (suche siano?). Słodowość przechodzi w słodycz wanilii, w tle pojawia się delikatna owocowość
Smak: zbalansowany, słodowo-karmelowy, smak przypominający słodką owsiankę z syropem klonowym. Podobnie jak w zapachu, na drugim planie pojawiają sie bardzo słodkie owoce – dojrzałe jabłka oraz gruszki.
Finisz: długi, waniliowo-karmelowy z wyraźnym wpływem beczki.
Hamiltons Highlands podobnie jak inne edycje z tej serii to whisky nieskomplikowane, młode. Polecamy degustować z odrobiną źródlanej wody, bądź jako bazę do ulubionych drinków i koktajli.
Klasyczna butelka z granatową etykietą przedstawiającą szkocki Highland – liczne wzgórza poprzecinane licznymi rzekami, których krystalicznie czysta woda jest głównym surowcem przy produkcji whisky. Całość zapakowana w tubę utrzymaną w podobnej kolorystyce, na której zawarto podstawowe informacje o tej edycji.
Hamiltons Highland to zaskakująco zbalansowana i łagodna whisky. Lekko ‘trawiasty’ charakter świetnie oddaje klimat szkockiego Highlandu. Przystępna cena oraz atrakcyjne opakowanie to jej główne atuty. To świetna alternatywa dla mainstreamowych marek w tym przedziale cenowym, ale i okazja na poznanie charakteru tego regionu Szkocji.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Marka | HAMILTONS |
Właściciel | Angus Dundee Distillers |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Tuba |