Whisky Hamiltons Speyside to whisky blended malt będąca kupażem destylatów pochodzących z regionu Highland. Zestawiana oraz butelkowana przez Charlesa Hamiltona. Na rynku pojawiła się w 2012 roku. Zabutelkowana z mocą 40%.
Whisky spod szyldu Charles Hamilton ltd – spółki będącej częścią Angus Dundee Distillers (właściciel destylarni Tomintoul oraz Glencadam) – pojawiły się na rynku w 2012 roku. Zaprezentowano wtedy 4 edycje reprezentujące konkretne regiony produkcji szkockiej whisky: Lonlands, Speyside, Highlands oraz Islay. O samych destylatach brak jest jednak szczegółowych informacji – nieznane są również destylarnie, z których pochodzą. Duncan Baldwin, senior brand ambasador marki, wspominał iż seria ta została stworzona aby zachęcić amatorów bursztynowego trunku do poznania regionów Szkocji. Każda z edycji posiada opis oraz DNA każdego z regionu zachęcającego do dalszej eksploracji. Można zakładać, że są to destylaty stosunkowo młode – 8-10 letnie. Każda z edycji zabutelkowana została z mocą 40%.
Pierwsze cztery edycje zostały opakowane w odmienny sposób – są zróżnicowane kolorystycznie i przedstawiają fragment regionu, który reprezentują wraz z jego krótkim opisem.
Opisywana tu edycja reprezentuje dolinę rzeki Spey – region Speyside. Jako, że spółka Hamiltons jest właścicielem m.in. destylarni Tomintoul możemy domniemywać, że to właśnie whisky z tej destylarni stanowi bazę tego blended malta.
Kolor: jasnobursztynowy
Zapach: łagodny, toffie z mlekiem, akcenty maślane, słodkie owoce.
Smak: gładki, słodki, klasyczna whisky ze Speyside – wyraźnie owocowa z odrobiną torfu oraz przypraw nadających delikatnej ostrości
Finisz: początkowo owocowy, przechodzący w akcenty dębowe
Hamiltons Speyside podobnie jak inne edycje z tej serii to whisky nieskomplikowane, młode. Polecamy degustować z odrobiną źródlanej wody, bądź jako bazę do ulubionych drinków i koktajli.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | HAMILTONS |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |