Dlaczego warto kupić bourbon whiskey Few Rye?
- Nazwa gorzelni FEW jest ironiczna - to inicjały Frances Elizabeth Willard, współzałożycielki… Chrześcijańskiej Żeńskiej Ligi Trzeźwości (organizacji, której siedziba mieściła się w Evanston)
- Produkowana od niedawna (gorzelnia powstała w 2011 roku)
- Miękka, pełna, żywa, sporo karmelu, toffi, wanilii, cytrusów, bananów, śliwki, dębu oraz pikantnych, wyrazistych przypraw i korzeni
- Stworzona z co najmniej 3-letnich destylatów (70% żyto, 20% kukurydza, 10% słodowany jęczmień) leżakowanych w nowych, wypalanych od środka beczkach pochodzących ze stanu Minnesota
- Butelkowana z mocą alkoholu 46,5% ABV (93 PROOF)
- Znakomita dla koneserów amerykańskich żytnich whiskey pochodzących spoza Kentucky
- Wielokrotnie nagradzana, m. in. podwójnym złotym medalem na San Francisco World Spirits Competition w 2019 roku
Few Rye to oryginalna whiskey zaklęta w charakterystycznej butelce o kanciastej formie. Złoty trunek powstaje w destylarni Few Spirits w stanie Illinois w USA. Słowo „few”, czyli „kilka” w nazwie pozycji nawiązuje do tego, że słód ten produkowany jest w niewielkich ilościach przez małe grupy gorzelników. Whiskey Few Rye destylowana jest z obfitej porcji żyta, a następnie leżakuje w suszonych na powietrzu beczkach z białego dębu amerykańskiego, co podkreśla pikantny charakter składników. Doskonała propozycja dla fanów owocowych i pikantnych smaków, którym towarzyszą zbożowe nuty.
Destylarnia Few Spirits, dzieło Paula Hletko, mieści się na przedmieściach Chicago w stanie Illinois. Żytnia whiskey, wytwarzana w powstałej w 2011 roku gorzelni, łączy w sobie 20% kukurydzy, 10% słodowanego jęczmienia i 70% pikantnego żyta. Miasto Evanston, gdzie postanowiono wybudować zakład, znany był niegdyś z niezwykle surowych zasad dotyczących prohibicji. Niektórzy twierdzą, że „FEW” w nazwie to ironiczne mrugnięcie w stronę Francis E. Willard, byłej przewodniczącej Stowarzyszenia Chrześcijańskich Stowarzyszenia Kobiet – grupy walczącej o zakaz picia alkoholu.
Żytnia whiskey może mieć wyraźny profil smakowy, ale w rzeczywistości jest wytwarzana w podobny sposób, co bourbon. Podobnie jak w przypadku bourbona, typowy zacier żytni będzie zawierał trochę „zacieru” z poprzedniego cyklu produkcyjnego. Dodany z powrotem zapewni przyjemny smak. Few Rye dojrzewa w nowych, zwęglonych beczkach dębowych, dzięki czemu zyskuje kolor i wyraziste akcenty przypraw. Czym w takim razie różni się bourbon od żytniej whiskey? Przede wszystkim cechuje ją wyrazisty, zdecydowany żytni smak, który nawet po zmiękczeniu w zwęglonych beczkach dębowych może pobudzić podniebienie żywą pikanterią.
Podczas gdy w przeszłości Rye Whiskey była wytwarzana w 100% z żyta (styl Monongahela), obecnie ciecz jest równoważona zawartością kukurydzy.
Few Rye łączy w sobie przyjemną pikanterię i delikatne kremowe, owocowe akcenty. W finiszu znajdziemy elementy przypraw. Niewiele whiskey jest w stanie zrównoważyć owocowe i pikantne nuty. Trunek z USA radzi z sobie z tym doskonale.
Barwa: ciemny bursztyn;
Aromat: słodki i ostry, brązowy cukier, karmel, gruszki, żyto, wanilia i cynamon;
Smak: aksamitny, płatki owsiane, chleb z masłem, miód, banan i gruszka;
Finisz: słodki, długi, owocowy i pełen przypraw;
Jedną z najlepszych cech wszystkich whisky jest ich wrodzona wszechstronność. W przeciwieństwie do bardziej delikatnych alkoholi, takich jak gin, żytnia baza zbożowa i długi czas leżakowania sprawiają, że trunek ten wystarczająco intensywny do picia bez dodatków. Nie potrzebujesz nawet lodu, aby się nim cieszyć - w rzeczywistości większość profesjonalistów powie ci, że jeśli naprawdę chcesz skosztować swojego trunku, degustuj go na czysto.
Masz ochotę na koktajl? Żytnia whiskey odgrywa główną rolę wielu klasycznych koktajlach, takich jak Old Fashioned, Manhattan czy Sazerac. A jeśli masz ochotę na coś kreatywnego, stwórz swoją własną recepturę.
Wyjątkowa butelka, która przyciągnie niejedno spojrzenie - Few Rye sprzedawany jest w butli o kanciastej formie z niedługą szyjką i drewnianym korkiem. Na froncie widzimy etykietę w biało-niebieskich kolorach, w której centrum umieszczono tryskającą fontannę. Domniemywać można, czy tryska z niej woda, czy też żytnia whiskey. Niżej zauważymy florystyczne wzory. Całość prezentuje się zachęcająco i oryginalnie. Już sama prezentacja opakowania może obudzić w nas ochotę na degustację zawartości.
Wspaniała, pełna, głęboka i bogata w smaki żytnia whiskey Few Rye to propozycja dla fanów o wyższych oczekiwaniach, pikanterii i ostrych akcentów, perfekcyjnie równoważonych przez owocowe elementy. Wielbiciele amerykańskiej whiskey mogą odstawić na bok bourbon i zastąpić go tym niezwykłym wypustem destylarni z Illinois. Nie będą żałować!
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | FEW |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46.5 |
Pojemność | 0.7L |