Clynelish to wyżynna destylarnia należąca do Diageo, w której destylowany jest ten 14-letni single malt. Ciekawa pozycja, głównie ze względu na to, że ta szkocka gorzelnia zazwyczaj zajmuje się produkcją whisky do mieszanek, a słodowe wydania to u niej rzadkość...Dlatego tak szybko znikają z półek! Butelkowany z mocą 46% alkoholu bursztynowy dram oferuje akcenty miodu, brzoskwiń, mleka waniliowego i nieco drobnej morskiej soli.
Destylarnia Clynelish nie wypuszcza wielu oficjalnych butelek, ponieważ większość ich zapasów trafia do mieszanek, takich jak Johnnie Walker Gold. John Glaser z Compass Box, który wcześniej pracował dla Johnniego Walkera jako dyrektor marketingu, używa Clynelish w większości swoich mieszanek. Tak więc Clynelish ma dobrą reputację, ale często jest postacią drugoplanową, a nie samą gwiazdą. 14-latek zmienia to podejście. Destylarnia nie odniosła sukcesu we wczesnych latach działalności. Reputację zaczęła zdobywać dopiero w 1896 roku, kiedy firma Ainslie & Heilbron kupiła gorzelnię we współpracy z Johnem Risk, który miał zostać bezpośrednim właścicielem w 1912 roku. Pod koniec stulecia Clynelish stał się najdroższym single maltem.
Woda wykorzystywana do produkcji whisky w Clynelish pochodzi ze źródła Clynemilton Burn, a wcześniej wpływa po skałach bogatych w minerały. Podczas gorączki złota w XIX wieku było to miejsce docelowe wielu odważnych, wyruszających w podróż za błyszczącym się i wartościowym surowcem. Więc kiedy ktoś nazywa Clynelish „płynnym złotem”, ma rację pod kilkoma względami! Do fermentacji w Clynelish używa się ośmiu drewnianych wash backów i dwóch wykonanych ze stali nierdzewnej. Etap ten trwa co najmniej 55 godzin i daje bardzo owocowe i aromatyczne słody. Jeszcze więcej smaku klaruje się w beczkach, które wykorzystywane są do maturacji whisky, zwłaszcza jeżeli trwa ona 14 lat.
14-latek destylowany w gorzelni Clynelish oferuje soczyście owocowe fale w towarzystwie akcentów delikatnej morskiej soli, wanilii i kremowego dębu.
Barwa: złocista;
Aromat: miodowy, soczyste brzoskwinie, ptasie mleczko i lekki akcent soli;
Smak: lekko słony, lekko woskowy, miodowy, owocowy, akcenty dębu;
Finisz: średniej długości, wanilia, dąb, miód, odrobina brzoskwini i pomarańczy, trochę solanki;
Szkocki single malt z destylarni Clynelish sprawdzi się podczas degustacji na wiele sposobów. Podczas pierwszego spotkanie ze złocistą whisky, polecamy raczyć się nią bez dodatków. Jeżeli zaś zechcemy wzmocnić wrażenia sensoryczne, dodajmy do single malta dwie krople krystalicznej wody o pokojowej temperaturze. Dobrze mieć na uwadze również znalezienie odpowiedniego szkła do degustacji. Dobrze, jeżeli jesteście w posiadaniu tumblera, a jeśli w waszym barku znajdzie się specjalistyczny kieliszek to jeszcze lepiej.
Butelka 14-latka jest wyjątkowa smukła i ma dość długą szyjkę. Przez bezbarwne, gładkie szkło, przebija się bursztynowa barwa whisky. Na froncie butelki umieszczono etykietę o napisach wykonanych prostą, minimalistyczną czcionką. Nazwę pozycji oraz jej wiek wyróżniono kolorem czerwonym. Logiem marki jest bliżej niezidentyfikowany zwierz, przypominający niewielkiego gryzonia.
Złocista, 14-letnia whisky z gorzelni Clynelish to jedno z niewielu wydań słodowych propozycji. Ze względu na swoją rzadkość i ekskluzywność wydanie jest bardzo popularne wśród smakoszy single maltów. Rozchodzi się, jak ciepłe bułeczki – pośpiesz się, a jedna z butelek trafi na Twoją prywatną półkę barową. Dram dedykowany wielbicielom miodowej słodyczy i otulających akcentów kremowych owoców.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Clynelish Distillery |
Marka | CLYNELISH |
Właściciel | Diageo |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 14Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Tuba |