Oto jedno z podstawowych wydań z katalogu destylarni Arran. 14-latek debiutował w 2010 roku, a wcześniej przez ponad dekadę dojrzewał w klasycznych beczkach dębowych, a kolejne lata finiszował w beczkach po bourbonie i sherry z pierwszego napełnienia. Złocista whisky oferuje klasycznie słodkie nuty kremowej wanilii w towarzystwie soczystych akcentów owoców i przypraw. Dram butelkowany z mocą 46% alkoholu szybko zdobył i z łatwością utrzymał sympatię smakoszy whisky słodowej i krytyków.
Arran to destylarnia whisky w Lochranza w Szkocji na wyspie o tej samej nazwie. Kiedyś na wyspie było około pięćdziesięciu gorzelni, ale większość z nich była destylarniami „moonlight” lub nielegalnymi. Budowa nowej destylarni na wyspie ruszyła w 1995 roku. Pomysłodawcą przedsięwzięcia był Harold Currie, który rok wcześniej pracował dla marki Chivas. Dziś whisky Arran jest używana przede wszystkim do produkcji whisky single malt, ale niewielka część jest również wykorzystywana do produkcji whisky typu blended: Lochranza Blend, Robert Burns Blend i Arran Gold Single Malt Whisky Cream Liqueur.
Jęczmień i woda są podstawowymi składnikami szkockiej whisky single malt od ponad 500 lat. Ponieważ w Szkocji nie ma wapienia, woda jest bardzo, bardzo miękka. Wody deszczowe spływają po porośniętych wrzosowiskami zboczach gór i łąkami torfowymi w dół do doliny. W ten sposób szkocka whisky nabiera charakterystycznego dla każdej destylarni smaku. Produkcja whisky jest stosunkowo prosta. Jęczmień kiełkuje, aż skrobia w ziarnie zamieni się w cukier słodowy. Słód jest następnie suszony i grubo mielony. Cukier wypłukuje się gorącą wodą, a płyn pozostawia do fermentacji. Rezultatem jest „piwo” bez dodatku chmielu. Alkohol jest następnie dwukrotnie destylowany w miedzianych alembikach. Dojrzewa w dębowych beczkach przed butelkowaniem najwcześniej po trzech latach. Destylarnia często eksperymentują z beczkami, a Arran nie stanowi tutaj wyjątku, co widać doskonale na przykładzie 14-latka.
14-letni single malt destylowany w jednej destylarni na wyspie Arran zachwyca wielowymiarowością. Na palecie wanilia i toffi płynące z dębowych beczek po bourbonie oraz owoce i przyprawy prosto z beczek po sherry.
Barwa: jasne, przejrzyste złoto;
Aromat: kremowa wanilia i toffi, akcenty świeżej mięty, gruszki i jabłka, sherry;
Smak: owocowy, pełen przypraw, wanilia i miód, karmel i gruszka, orzechy;
Finisz: średniej długości, waniliowy pudding i korzenne przyprawy;
Klasyczna whisky, taka jak 14-latek, najlepiej smakuje w najprostszym wydaniu. Dlatego szczególnie mocno rekomendujemy pić single malta bez dodatków, najlepiej ze specjalistycznego kieliszka do degustacji. Takie szkło powinno mieć obszerny brzuszek i wąski wylot, aby wszystkie aromaty leciały prosto do nosa degustującego. Dobrym pomysłem będzie dodanie do dramu dwóch kropli wody o pokojowej temperaturze, która znacznie rozwinie wachlarz smakowy.
Smukła butelka o długiej szyjce zrobiona jest z bezbarwnego, gładkiego szkła, które umożliwia podziwianie bursztynowej barwi single malta wewnątrz. Etykietę zdominowała lawendowa barwa, które świetnie prezentuje się ze złocistymi napisami. Na fioletowej tubie dojrzymy dwa orły – symbol destylarni, odnoszący się do legendy założycielskiej. Podczas budowy gorzelni, natrafiono na gniazdo zagrożonego wyginięciem gatunku orłów, co wstrzymało budowę na parę miesięcy.
Ta whisky to idealna ekspresja dla wielbicieli klasycznych smaków i aromatów, jakie płyną z beczek po amerykańskim bourbonie i beczek po sherry. Doświadczeni smakosze whisky doskonale wiedzą czego się spodziewać, a nowicjusze mogą być pewni, że 14-letni Arran porwie ich zmysły i zachęci do kolejnej porcji złocistego trunku.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | ARRAN |
Wiek | 14Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |