Debiutująca w 2020 roku whisky The Smoky Twelve destylarni Benriach została poddana butelkowaniu z popularną mocą 46% alkoholu. Do jej stworzenia wykorzystano torfowe i nietorfowe destylaty dojrzewające w beczkach po bourbonie, sherry oraz marsali. Dwunastolatek funduje akcenty soczystych owoców, nuty orzechów, brązowego cukru oraz niuanse klasycznego popiołu z ogniska.
Gorzelnia została zbudowana w 1898 roku przez Johna Duffa, jednak jej praca nie trwała długo. Została zamknięta w 1900 roku, a przejęta przez Glenlivet Distillers Ltd i otwarta ponownie dopiero w 1965 roku. W 1978 trafiła do firmy Seagram, a w 1985 została rozbudowana z dwóch do czterech alembików. W latach 1983-1996 produkowała nietypowo torfową whisky, która była przeznaczona do blendów. Część produkcji z tamtych czasów jest teraz dostępna jako single malt. W 1999 roku słodownie podłogowe zostały zamknięte, a destylarnia zaczęła czerpać słód z przemysłowych słodowni. 19 grudnia 2001 roku destylarnia trafiła do firmy Pernod Ricard, która jako pierwsza ograniczyła produkcję i prowadziła destylacje tylko 3 miesiące w roku, aż do całkowitego zamknięcia w sierpniu 2002 roku. W kwietniu 2004 roku Billy Walker, Geoff Bell i Wayne Keiswetter kupili destylarnię, która od tego czasu wróciła do normalnej pracy. W 2016 roku Benriach Distillery Co. Ltd. przejęty został przez amerykańską firmę Brown-Forman.
Woda w gorzelni regionu Speyside pochodzi z lokalnych źródeł. Benriach pracuje na kadzi zaciernej, ośmiu kadziach fermentacyjnych, dwóch destylatorach myjących i dwóch spirytusowych. Około 1998 roku whisky była przez krótki czas trzykrotnie destylowana, co jest rzadkością w przypadku szkockiej whisky. Od 2015 roku wyłączone z eksploatacji piece słodowe są ponownie uruchamiane na kilka dni w roku. Wprowadzono również pewne innowacje w butelkowaniu i projektowaniu butelek, w tym tub – czego przykładem jest wydanie The Smoky Twelve.
12-letni Benriach The Smoky Twelve pod szatą o barwie wschodzącego słońca kryje klasyczne nuty torfu, wanilii, owoców i ziemistych przypraw.
Barwa: pomarańczowy bursztyn;
Aromat: delikatny torf i moc owoców, wanilia i suszone przyprawy;
Smak: soczysty melon i kremowy banan, ziemiste przyprawy i dym;
Finisz: akcenty orzechów i cukru brązowego, torf;
Delektuj się swoją whisky tak, jak lubisz najbardziej. Wiadomo jednak, że kwestia raczenia się single maltami to temat sporny. Większość doświadczonych smakoszy stawia na delektowanie się dramem bez dodatków lub z kroplą wody – zwłaszcza, jeżeli w grę wchodzi whisky dość wiekowa, a 12-letniego Benriacha zdecydowanie należy za taką uznać.
Pękata butelka i dość prosty design to znaki rozpoznawcze nowej szaty graficznej produktów marki Benriach. W przypadku 12-latka zdecydowano się na białą etykietę o czarnych napisach. Wyczytamy z niej informacje na temat typu dramu, wieku, pochodzenia i sposobu maturacji. W tych samych barwach prezentuje się obszerna tuba.
12-latek Benriach The Smoky Twelve, zabutelkowany z mocą 46% alkoholu, prezentuje bardziej torfową niż zazwyczaj stronę szkockiej destylarni. Dymne akcenty i niuanse popiołu z ogniska świetnie współgrają z nutami kremowych bananów i orzeźwiającego mango. Zestawienie różnorodnych destylatów w jednym wydaniu było strzałem w dziesiątkę.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BENRIACH |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |