The Vintage Malt Whiskey Co. ma talent do butelkowania fantastycznych whisky z jednej beczki z ciekawymi wpływami drewna dla kolekcji The Cooper's Choice. Destylowana w Teaninch w 2010 roku, złocista whisky dojrzewała w beczce z amerykańskiego dębu, a następnie w beczce po słodkim winie Beaumes de Venise. Ekspresję zabutelkowano w wieku 11 lat, a z beczki wyszło jedynie 300 butelek.
Zbudowana w 1817 roku Teaninch była legalną destylarnią, a została zbudowana przez napoleońskiego bohatera wojennego, kapitana Hugh Munro. John Ross, wziął zakład w dzierżawę w 1869 roku i prowadził go do 1895 roku, kiedy to destylarnia trafiła w ręce blenderów Munro & Cameron. To powiernicy nieżyjącego już Innesa Camerona sprzedali Teaninich firmie DCL w 1933 roku. Gorzelnia poddawana była regularnej rozbudowie – większe alembiki zainstalowano w 1946 roku. W 1970 roku zbudowano nową destylarnię Teaninch „A Side” z sześcioma alembikami. Obie części działały jednocześnie do 1984 roku, kiedy to pierwotna strona została wyciszona.
W 2000 roku w Teaninch zainstalowano młyn młotkowy i filtr zacieru. Wykorzystanie technologii, która eliminuje konieczność stosowania kadzi zaciernej, miało na celu wyprodukowanie-klarownej whisky, dającej wskazówkę co do charakteru destylarni Teaninich: pełnego pachnącej egzotycznej trawy, która przywodzi na myśl japońską zieloną herbatę i bogatą w kumarynę trawę żubrową. Tłuste alembiki również dodają wyraźnej oleistości teksturze, nie osłabiając przenikliwej kwasowości. W ramach niezależnego wydania kolekcji Cooper's Choice, whisky z Teaninch finiszowała w beczkach po winie Beaumes de Venise, które nie są często stosowane w przemyśle whisky.
Whisky z destylarni Teaninch zachwyca słodkim aromatem dojrzałych cytrusów, tropikalnymi smakami owoców i oleistym jęczmieniem na finiszu.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: słodki, pikantny cytrus i odrobina kwiatowego kokosa w połączeniu z melonem;
Smak: słodowy z warstwami sfermentowanych owoców i tropikalnymi nutami;
Finisz: toffi i kandyzowana pomarańcza, oleisty jęczmień i słodycz suszonych owoców;
Ta rzadka whisky z wyjątkowym finiszem w nietypowych beczkach oferuje wiele doznań smakowych i aromatycznych z nutami tropikalnych owoców na czele. Delektujcie się single maltem bez dodatków, z nutą wody niegazowanej lub z kością lodu.
Tropikalny single malt w wieku 11 lat trafił do 300 butelek. Każda z nich kryje się w otwartym opakowaniu o jasnej barwie. Jasna jest też etykieta na froncie pękatej butelki. Wspaniała whisky z destylarni Teaninch zwraca uwagę bursztynową barwą, widoczną zza gładkiej tafli szkła. Zwróćcie uwagę na logo kolekcji Cooper's Choice – rysunek przedstawiający trzech gorzelników, pracujących przy beczkach.
Słodko-owocowa whisky prezentuje indywidualny charakter szkockiej destylarni Tenainch z dodatkiem w postaci specjalnie dobranej beczki. Dębowe beczki po winie Beaumes de Venise nie są często używane w świecie whisky, co czyni trunek jeszcze bardziej wyjątkowym i z pewnością interesującym dla smakoszy słodowych alkoholi.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | COOPERS CHOICE |
Wiek | 11Y |
Pojemność | 0.7L |