To bursztynowe butelkowanie pochodzi z destylarni Blair Athol. Destylowane 2009 roku i butelkowane w roku 2021 dojrzewało w beczce po sherry o numerze 307276. Ten 11-letni single malt został wydany w limitowanej liczbie zaledwie 276 butelek z zawartością o mocy 51,1% alkoholu. Na palecie drewno, sorbet z mango i ciemna czekolada.
W Szkocji każda destylowana whisky, słodowa lub zbożowa, musi pozostać w dębowej beczce przez co najmniej 3 lata, zanim będzie mogła być prawnie nazywana „scotch whisky”. Produkcja beczek przez bednarza jest sztuką przekazywaną z pokolenia na pokolenie od średniowiecza i później. Kto zatem lepiej wybierze idealną dębową beczkę do dojrzewania whisky niż człowiek, który wykonał beczkę? Gama whisky z jednej beczki Cooper's Choice z najlepszych szkockich destylarni jest hołdem złożonym tym znakomitym rzemieślnikom i ich ważnej roli w branży szkockiej whisky.
Destylarnia Blair Athol Distillery, nieopodal szkockiego miasteczka Pitlochry, to jedna z najstarszych destylarni w Szkocji. Została założona w 1798 roku przez Johna Stewarda i Roberta Robertsona. Jego pierwotna nazwa brzmiała „Aldour” na cześć małego strumienia, z którego czerpie wodę – dziś Aldour to zupełnie inna gorzelnia. Destylarnia wielokrotnie przechodziła z rąk do rąk. W 1933 roku destylarnię kupił Arthur Bell & Sons, a w 1949 roku ostatecznie wznowiono produkcję. Firma została następnie kupiona przez Guinnessa w 1985 roku. Dziś należy do Diageo. Około 95% produktów Blair Athol jest używanych w Bell's Blend. Blair Athol produkuje rocznie prawie 2 miliony litrów whisky, a niewielką jej część znajdziemy w kolekcji Cooper's Choice.
Ten dokładnie opracowany w najmniejszym szczególe 11-latek z destylarni Blain Athol oferuje smaki i aromaty prosto z beczki po sherry, z przewagą akcentów rodzynek, owoców i ciemnej czekolady.
Barwa: mahoniowy bursztyn;
Aromat: owoce, soczysty biszkopt waniliowy z przyprawami i sorbet z mango;
Smak: nuty skórki pomarańczowej, winogrona, rodzynki, ciemna czekolada i drewniana skrzynia;
Finisz: średnio intensywny, krótki, fale winogron;
Ta pełna drewnianych i czekoladowych akcentów whisky ze szkockiej destylarni Blair Athol, to single malt zasługujący na szczególną uwagę. Wielowymiarowa paleta smaków i aromatów pozostawia wiele do odkrycia. Smakosze whisky słodowej będą zadowoleni, mogąc testować 11-latka bez dodatków lub z odrobiną niegazowanej wody.
Standardowa prezentacja produktu z serii Cooper's Choice – pękata, bezbarwne butelka i beżowa etykieta z charakterystycznym logo. Logo kolekcji to rysunek przedstawiający trzech mężczyzn, przygotowujących drewniane beczki pełne whisky. Grafikę znajdziecie zarówno na etykiecie, jak i na opakowaniu o otwartej formie. Butelka 11-latka jest elegancka i spójna, zdecydowanie zachęca do sięgnięcia po bursztynowy płyn.
Ten soczysty 11-latek to propozycja skierowana do wielbicieli wyrazistych whisky słodowych. Na pierwszym miejscu owoce, zaraz po nich czekoladowe i drewniane fale. Wielbiciele słodów dojrzewających w beczkach po sherry będą zachwyceni. Produkt doskonały dla kolekcjonerów rzadkich wydań – przypomnijmy, że z tej pojedynczej beczki udało się wypełnić jedynie 276 butelek.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Blair Athol Distillery |
Marka | COOPERS CHOICE |
Właściciel | Vintage Malt Whisky Company |
Bottler | niezależny |
Wiek | 11Y |
Zawartość alkoholu | 51.5 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | wino Sauternes |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Kartonowe opakowanie |
Nakład | 288 butelek |