Kolekcja Cooper's Choice prezentuje współpracę z destylarnią Cameronbridge. Limitowana edycja została wypuszczona w liczbie 375 butelek. Destylowany w 1995 roku trunek dojrzewał w dębowych beczkach po bourbonie, a następnie został poddany butelkowaniu z mocą 46% alkoholu. Reprezentant serii skupiającej się na butelkowaniu jednej beczki przekona Was do siebie akcentami dębu, przypraw i delikatnymi akcentami skóry.
Destylarnia Cameronbridge została założona w 1824 roku przez Johna Haiga, którego rodzina miała długą tradycję gorzelniczą. Mówi się, że przodek Johna zaczął destylować już w 1627 roku. W 1865 roku John Haig połączył siły z ośmioma innymi gorzelniami zbożowymi, w tym z właścicielami Port Dundas, Cambus, Glenochil, Carsebridge i Kirkliston. Sojusz ten przekształcił się w Distillers Company Limited (DCL) w 1877 roku, który po wielu fuzjach stał się dzisiejszym Diageo. W czasie II wojny światowej gorzelnia została zawieszona. W 1989 roku rozpoczął się generalny remont, przy jednoczesnym zwiększeniu pojemności. Remont trwał do 1991 roku. Po zamknięciu Port Dundas w 2010 roku Cameronbridge jest jedynym młynem zbożowym należącym do Diageo.
Whisky Cameronbridge należy dziś w całości do Diageo. Destylarnia produkuje alkohole do wielu mieszanek firmy, ale ma też własną markę. Aby odpowiednio zaspokoić popyt, budowane na zamówienie alembiki o pojemności 136 milionów litrów działają 24 godziny na dobę, siedem dni w tygodniu. Destylarnia czerpie wodę do swoich alkoholi z Loch Leven. Na bazie jęczmienia doskonałej jakości powstaje whisky do współpracy z kolekcją Cooper's Choice.
Cooper's Choice Cameronbridge z 1995 roku zaskakuje akcentami pikanterii w połączeniu z nutami jabłka, wanilii i melona.
Barwa: złocista;
Aromat: kokos, wanilia, owoce i sosnowe fale;
Smak: jeszcze więcej kokosa, trochę ostrości, jabłka, wanilia i melon;;
Finisz: średniej długości, nuty cytrynowe;
Racz się single maltem w odpowiedni sposób. Najlepsza na pierwsze zapoznanie z whisky z 1995 roku będzie degustacja bez dodatków – w taki sposób poznasz pierwotny profil smakowy i aromatyczny. Aby jednak nieco go rozwinąć, rekomendujemy dodanie do dramu dwóch kropli wody. Niech będzie to woda o pokojowej temperaturze i pozbawiona gazu.
Szarawe pudełko o otwartej formie mieści pękatą butelkę z bezbarwnego szkła. Zarówno na opakowaniu, jak i na etykiecie, znajdziemy złocistą rycinę, prezentującą trzech specjalistów-gorzelników obrabiających beczki pełne bursztynowego nektaru. Prosta, lecz elegancka prezencja to strzał w dziesiątkę. Whisky z Cameronbridge zachęca nie tylko różnorodną paletą smakową i aromatyczną, ale również estetyczną butelką.
To kolejna ciekawa pozycja wypuszczona w ramach kolekcji Cooper's Choice. Współpraca z destylarnią Cameronbridge zaowocowała wspaniałą whisky o różnorodnych smakach. Ekspresja destylowana w 1995 roku i dojrzewająca przez długi czas w dębowych beczkach po bourbonie, będzie doskonałym prezentem dla niejednego kolekcjonera i smakosza.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single grain |
Region | Lowlands |
Producent | Cameronbridge Distillery |
Marka | COOPERS CHOICE |
Właściciel | Vintage Malt Whisky Company |
Bottler | niezależny |
Wiek | 21Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Karton |
Nakład | 375 butelek |